26 februarie 2014

"Responsabilitatea" de a ne jefui resursele


A exporta energie electrică e ceva, a exporta petrol şi gaze - altceva. Deşi e discutabil şi cu energia electrică, dacă provine din resurse epuizabile.

Planurile de export au în vedere exploatarea zăcămintelor în regim de epuizare, pentru profit privat şi nu pentru satisfacerea consumului intern şi diminuarea dependenţei de Gazprom; nici măcar un profit moderat, prin limitarea exportului:
Nouă ne revine responsabilitatea de a fi siguri că resursele din Marea Neagră îşi vor găsi drumul spre pieţele externe. La sfârşitul zilei vom fi probabil exportatori neţi de gaz şi ar fi un dezastru pentru România să nu găsească loc în pieţele de export", a declarat Petru Văduva, adăugând că investiţia necesară pentru conectarea reţelei la Marea Neagră se ridică la 860 milioane de euro. În plus, dacă resursele din Marea Neagră sunt mai multe decât este prevăzut, compania are în vedere un al doilea coridor de transport, care va costa alţi 600 mil. euro.
O spune directorul general al Transgaz, societate de stat care se pregăteşte de înstrăinare ("privatizare"); ca să nu fie nicio piedică în calea jafului viitor, desigur.

În paralel, se avansează în direcţia "contoarelor inteligente" (smartmeters) care pot face un "profiling" al gospodăriilor, şi pot transmite informaţii în timp real despre activităţile din acea gospodărie (din interpretarea datelor de consum):
O altă direcţie de investiţie ar fi „o reţea inteligentă (care) presupune utilizare pe scară largă a tehnologiilor digitale de stocare a informaţiilor şi comunicare, dar presupune şi crearea unor elemente de infrastructură pentru rezolvarea unor probleme specifice", a mai spus Bucătaru. Aceste investiţii, în reţele digitale, împreună cu investiţia în contoare inteligente şi reţele inteligente de monitorizare a consumului, constituie următoarea prioritate a companiilor care vor să îşi reducă eficient costurile, potrivit lui Liviu Drăgan, CEO al Totalsoft, care a participat la panel alături de Bucătaru şi Văduva.

Un comentariu :

Riddick spunea...

"Pot transmite informaţii în timp real despre activităţile din acea gospodărie" = supraveghere/spionare:

"- Unde-i ăla, o fi ajuns acasă ?
- Da, a ajuns acum, consumul tocmai a crescut."


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: