08 februarie 2014

Republica Bancară, o noua mizerie a Guvernului


Naţional:

Guvernul vrea ca masinile si casele sa nu fie cumparate cu banii jos. La prima strigare, suna bine, vor fi loviti evazionistii si primitivii (eu le-as zice precautii), care tin banii la saltea. De fapt, initiativa e si nefasta, si ofensatoare. Pana acum, daca Vasile ii vindea o casa lui Gheorghe, exista un singur profitor. Golanul de notar, care salta cateva mii sau zeci de mii de euro pe motiv ca a redactat trei pagini manjite cu stampile in relief — heraldica, nu jucarie! — si agramatisme de scoala ajutatoare. Notarului i se va alatura si bancherul. Daca mai adaugam si firma imobiliara, care i-a facut lui Vasile cunostinta cu Gheorghe, avem trei profitori, dar despre misiti — cu alta ocazie.

Asadar, bancherii au adus criza, oamenii si-au pierdut slujbele si casele din cauza lor, dar seriozitatea tranzactiei neglijabile dintre Vasile si Gheorghe trebuie neaparat validata (si taxata, ohoho, cat de taxata!) tot de acesti speculanti ai necazului. Sunt si priceputi, ca doar si-au bagat in faliment nu numai institutiile, ci si Statele! Aceste amanunte, insa, nu ii impiedica sa ne dea lectii de morala, de cumpatare si chiar de patriotism.

In scurt timp, va fi mai rau ca pe vremea comunistilor, cand te duceai la parnaie daca te prindea sectoristul cu un dolar in buzunar. Cerberii Republicii Bancare te vor lega daca iei patrunjel din piata cu banu’ jos. „Hopa, mamaie, ai portofel, hoata mica! Iar tu, cersetorule, ai factura pentru maruntisul adunat in sapca?”.

S-o luam simplu. Eu am o casa si scriu intr-un ziar. Teoretic, sunt proprietar si muncesc la patron. Practic, sunt sclavul bancilor, desi nu le datorez un leu. Iar daca protestez, ce mai sunt? Haiduc, retrograd, evazionist? Nici macar. Sunt un caraghios, ca toti nealiniatii.

9 comentarii :

Crystal Clear spunea...

De asta vor să elimine banii ,plata cash
Să plătim doar cu carduri bancare...

Riddick spunea...

Şi ca să facă un "profiling" al indivizilor interesanţi pentru ei: ce consumă, de unde, la ce intervale.

Crystal Clear spunea...

Ce mă mai îmbia una de la BCR ieri să iau un credit de consum ,tocmai când plăteam o rată şi intrebam despre înjumătăţire şi reeşalonare .

Îţi dai seama cum m-am uitat la ea .
O tembelă

Riddick spunea...

:)

Anonim spunea...

De vreo doi ani apar prin ''presa'' diverse sume, apropiate ca valoare, care ar reprezenta economiile romanilor tinute la ciorap..
Suma e mare si trebuie repusa in circulatie spre profitul bancilor si al oamenilor politici aserviti acestora.
Apoi, in conexiune, mai apare si ideea asta cu caloriferele care nu ar mai trebui inchise, chiar daca e cald si se face risipa si chiar daca omul nu mai poate plati. Urmarea va fi ca oamenii, spoliati de bruma de economie si datori vinduti prin neplata intretinerii isi vor pierde casele, multi ajungind in strada, azilele cerind mult peste pensile amaritilor.
Incet , incet, ne ghetoizam si, de data asta cit se poate de cinstit, socialismul pare sa fi fost o gradina binecuvintata pe linga ceea ce ne pregatesc astia.
Dar sa nu cumva sa avem parte si de alte nenorociri, ale caror semen se fac simtite !
O reactive de aparare ar trebui sa se coaguleze, pina nu e prea tirziu !

Riddick spunea...

Unii care au dormit pân'-acu' au parte de o tristă "deşteptare".

Dar mai este de la trezire până la a te da jos din pat. ;-)

Crystal Clear spunea...

Pierderea caselor urmeaza...
Deja am inteles ca unii "dau case" la stat ca să stea "amărăţii" acolo
Cunosc deja doua cazuri, recente.
O să mă interesez ca sa înţeleg ce înseamnă asta

Riddick spunea...

După 1989 în România "este prea mare" procentul proprietarilor de locuinţe. Citită de mine de mai multe ori prin publicaţii cu pretenţii de seriozitate (tema a aparut prin anii '90, dar revine periodic). Nu prea ne mai pot stoarce şi din direcţia asta. De acord, a fost manevra FSN-FDSN-PDSR de a capta votanţi, vânzându-le sub valoarea de piaţă locuinţele în care-i ţinea cu chirie Ceauşescu, dar locuinţe construite din bugetul la care contribuia toată lumea.

Riddick spunea...

Am formulat inexact: trebuia "sub costul de producţie". Mult sub el. "Valoarea de piaţă" e relativă, şi era, mai ales la acel moment.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: