03 decembrie 2013

Ar mai fi de rezolvat chestiunea pragului de validare, de 50%


Nu-mi permit naivitatea de a crede că Băsescu "a blocat" acordul cu FMI (de fapt, nu l-a blocat, recunoaşte chiar purtătorul lui de cuvânt) fiindcă n-ar putea dormi el noaptea de grija noastră, că ne-ar creşte preţurile prin acciza de 7 eurocenţi la carburanţi (de remarcat preferinţa PDUSL pentru taxarea în monede exotice, şi nu în lei). De fapt, "divergenţa" nu cuprinde şi devalizarea cu acte a patrimoniului de stat, intitulată "privatizare".

Aş asocia manevra cu resuscitarea comisiei de revizuire a Constituţiei, care "trebuie" să dea un răspuns Comisiei de la Veneţia (Ponta chiar a dat indicăţii, ca observaţiile Comisiei să fie incluse în raportul de revizuire).

Mai exact, s-ar putea accelera procedura de revizuire, şi implicit referendumul de regionalizare (de "revizuire a Constituţiei"). Posibil, prin suspendare, chiar prin invocarea unei clauze constituţionale (nemaifiind necesar referendumul de demitere, ci doar 2/3 voturi la parlament).

Dar de ce s-ar "lipi" referendumurile (demitere+revizuire), când a rămas tot prag de validare de 50% ? Sau a celui de-al doilea, cu alegerile europarlamentare ? Exclud o demisie "tactică" a lui Băsescu, făcută ca să încurce planurile, plasând alegerile prezidenţiale anticipate în interiorul perioadei de un an cu prag de 50%. CCR nu a publicat motivarea şi nu a trimis-o la Cotroceni, care ar urma să promulge legea referendumului (modificată, cu prag de 30%) în maxim 10 zile. Se are în vedere o falsificare PE FAŢĂ a referendumului constituţional, ca în 2003 (participare reală maxim 41-42%, validare cu "55,7%") ?

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: