03 decembrie 2013

Ar mai fi de rezolvat chestiunea pragului de validare, de 50%


Nu-mi permit naivitatea de a crede că Băsescu "a blocat" acordul cu FMI (de fapt, nu l-a blocat, recunoaşte chiar purtătorul lui de cuvânt) fiindcă n-ar putea dormi el noaptea de grija noastră, că ne-ar creşte preţurile prin acciza de 7 eurocenţi la carburanţi (de remarcat preferinţa PDUSL pentru taxarea în monede exotice, şi nu în lei). De fapt, "divergenţa" nu cuprinde şi devalizarea cu acte a patrimoniului de stat, intitulată "privatizare".

Aş asocia manevra cu resuscitarea comisiei de revizuire a Constituţiei, care "trebuie" să dea un răspuns Comisiei de la Veneţia (Ponta chiar a dat indicăţii, ca observaţiile Comisiei să fie incluse în raportul de revizuire).

Mai exact, s-ar putea accelera procedura de revizuire, şi implicit referendumul de regionalizare (de "revizuire a Constituţiei"). Posibil, prin suspendare, chiar prin invocarea unei clauze constituţionale (nemaifiind necesar referendumul de demitere, ci doar 2/3 voturi la parlament).

Dar de ce s-ar "lipi" referendumurile (demitere+revizuire), când a rămas tot prag de validare de 50% ? Sau a celui de-al doilea, cu alegerile europarlamentare ? Exclud o demisie "tactică" a lui Băsescu, făcută ca să încurce planurile, plasând alegerile prezidenţiale anticipate în interiorul perioadei de un an cu prag de 50%. CCR nu a publicat motivarea şi nu a trimis-o la Cotroceni, care ar urma să promulge legea referendumului (modificată, cu prag de 30%) în maxim 10 zile. Se are în vedere o falsificare PE FAŢĂ a referendumului constituţional, ca în 2003 (participare reală maxim 41-42%, validare cu "55,7%") ?

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Béla Markó, 2009: "România trebuie regionalizată, fostele regiuni trebuie restructurate şi să li se dea competenţe teritoriale. Nu este suficient să acordăm competenţe mai largi autorităţilor locale, trebuie făcută o nouă regionalizare în care Ardealul să fie o entitate distinctă, la fel şi celelalte regiuni istorice: Moldova, Muntenia, Dobrogea. Este posibil un al treilea pas, dacă vom ajunge la descentralizare şi regionalizare, împreună cu formarea autonomiilor. Un alt subiect de dezbatere este şi federalizarea, care pentru unii este ca un postav roşu, dar trebuie să vorbim despre asta şi vedeţi că eu vorbesc cu mare precauţie".

Béla Markó, 2015: "În urma refugiaților mă tem că se va întări nu Europa Unită, ci se vor întări statele naționale, pe care de-acum câțiva ani am sperat să le demolăm".

 

Postări populare: