Probabil că urmează să aflăm în curând că nu mai există (în aceeaşi formulă) majoritatea parlamentar-guvernamentală. Prin migrarea unor "pontişti" de la PSD şi a "marginalizaţilor" de la ALDE către un partid nou. Majoritatea însă se va recompune pe baza unui compromis, fiind posibilă şi asocierea UDMR. Desigur, vom mai afla că urmează nişte ajustări de program, pe linia de-acum clasică pornită cu jocul UnPR (2010-2012), spargerea USL şi predarea puterii către tehnocraţi ("eh, aţi văzut că noi am vrut, dar iată că nu mai este posibil").

© my angry rants

24 noiembrie 2013

Facţiunile ungureşti din România - un balast, pentru Fidesz şi Viktor OrbánŢin minte perfect o declaraţie de-a lui Tokes din 1990 (era în UDMR). Întrebat fiind cu cine va colabora UDMR, dintre partidele politice ("Cu PnL şi cu PnŢCD ?"), a răspuns: "Avem o experienţă tristă, istorică, a naţionalismului promovat de aceste partide, deocamdată vom sprijini guvernul domnului Roman". Ce nu ştia sau nu spunea reporterul care a pus întrebarea era că toată "opoziţia" colabora cu FSN, de fapt. Fie şi indirect, prin greşelile făcute.

UDMR nu va colabora cu Fidesz la viitoarele alegeri din Ungaria:
"Alegerile din Ungaria nu ne privesc", a arătat Marko Bela.
Facţiunea Tokes compromite "prin contaminare" guvernarea Fidesz:
"După cele întâmplate la şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului ("Steaua României" - n.r.) din 20 noiembrie, mi se pare că este şi mai necesar să repet această solicitare ca Ungaria să ne ofere să fie un stat garant. Văzând atitudinea represivă a puterii naţionaliste şi postcomuniste, observând poziţia ei antimaghiară generală şi refuzul ideii de autonomie, pretindem protecţie nu numai din partea Ungariei, ci şi din partea Europei, ca parte a apărării democratice a drepturilor, ceva ce li se cuvine tuturor comunităţilor etnice minoritare din Uniunea Europeană şi de pe întregul continent european."
Tokes a compromis şi PDL-ul, când a cerut de la tribuna congresului PPE (ţinut la Bucureşti, înainte de alegerile din 2012, şi organizat de PDL) "un sistem de federalism în România". 

Mi-ar plăcea să aflu că Fidesz a sesizat ambele capcane. Deocamdată nu dă semne.

2 comentarii :

Riddick spunea...

Am spus "facţiunile", şi nu "voturile cetăţenilor ungari din România". De ele are nevoie, nu de structura moştenită de la Ilici şi FSN, ori de tentativa de partid desprinsă din ea.

Riddick spunea...Frunda mai este ţinut consilier de Ponta, deşi militează pentru destructurarea statului naţional unitar român:

 "Eu am spus-o şi la Congresul UDMR, atunci când se strângeau semnături pentru această iniţiativă europeană: este un gest politic, este normal şi problema trebuie ţinută în gândirea politică. Dar pe competenţele actuale ale Uniunii Europene, potrivit Tratatului de la Lisabona, Comisia Europeană nu are astfel de competenţe. Şi de asta CE a respins această iniţiativă, adică nu a respins-o pe fond, nici nu a discutat-o, ci a spus că nu este de competenţa ei, nu o poate discuta. Această decizie a CE vor s-o atace UDMR şi FUEN la Tribunalul de la Luxemburg, care judecă procesele legate de interpretarea tratatelor. Cred că nu avem şanse, pentru că, dacă citim cu atenţie atribuţiile, nu este într-adevăr atribuţia CE."

Adică, de ce ne-am mira, când Ponta a făcut o declaraţie precum aceasta: "Sunt unul dintre cei care cred în acel proiect - şi sper să se realizeze pe parcursul vieţii mele politice - al Statelor Unite ale Europei."


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Gabriel Andreescu, 2001: "În jurul anului 2006 ar fi necesar ca arhitecţii Uniunii Europene să ia deciziile pentru o reformă radicală a Uniunii; deciziile privind Europa federală. Ca acest lucru să fie posibil, sînt necesari cîţiva ani pentru pregătirea locuitorilor Europei, ca să înţeleagă şi să accepte un asemenea proiect. Iată de ce într-un an-doi, ideea unei Europe federale trebuie să prindă un contur operaţional, iar în doi-trei ani, ea trebuie să se afle pe masa de lucru a actorilor politici şi în dezbaterea opiniei publice europene".

Postări populare (nu P.P.E. !):