24 noiembrie 2013

Facţiunile ungureşti din România - un balast, pentru Fidesz şi Viktor Orbán


Ţin minte perfect o declaraţie de-a lui Tokes din 1990 (era în UDMR). Întrebat fiind cu cine va colabora UDMR, dintre partidele politice ("Cu PnL şi cu PnŢCD ?"), a răspuns: "Avem o experienţă tristă, istorică, a naţionalismului promovat de aceste partide, deocamdată vom sprijini guvernul domnului Roman". Ce nu ştia sau nu spunea reporterul care a pus întrebarea era că toată "opoziţia" colabora cu FSN, de fapt. Fie şi indirect, prin greşelile făcute.

UDMR nu va colabora cu Fidesz la viitoarele alegeri din Ungaria:
"Alegerile din Ungaria nu ne privesc", a arătat Marko Bela.
Facţiunea Tokes compromite "prin contaminare" guvernarea Fidesz:
"După cele întâmplate la şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului ("Steaua României" - n.r.) din 20 noiembrie, mi se pare că este şi mai necesar să repet această solicitare ca Ungaria să ne ofere să fie un stat garant. Văzând atitudinea represivă a puterii naţionaliste şi postcomuniste, observând poziţia ei antimaghiară generală şi refuzul ideii de autonomie, pretindem protecţie nu numai din partea Ungariei, ci şi din partea Europei, ca parte a apărării democratice a drepturilor, ceva ce li se cuvine tuturor comunităţilor etnice minoritare din Uniunea Europeană şi de pe întregul continent european."
Tokes a compromis şi PDL-ul, când a cerut de la tribuna congresului PPE (ţinut la Bucureşti, înainte de alegerile din 2012, şi organizat de PDL) "un sistem de federalism în România". 

Mi-ar plăcea să aflu că Fidesz a sesizat ambele capcane. Deocamdată nu dă semne.

2 comentarii :

Riddick spunea...

Am spus "facţiunile", şi nu "voturile cetăţenilor ungari din România". De ele are nevoie, nu de structura moştenită de la Ilici şi FSN, ori de tentativa de partid desprinsă din ea.

Riddick spunea...



Frunda mai este ţinut consilier de Ponta, deşi militează pentru destructurarea statului naţional unitar român:

 "Eu am spus-o şi la Congresul UDMR, atunci când se strângeau semnături pentru această iniţiativă europeană: este un gest politic, este normal şi problema trebuie ţinută în gândirea politică. Dar pe competenţele actuale ale Uniunii Europene, potrivit Tratatului de la Lisabona, Comisia Europeană nu are astfel de competenţe. Şi de asta CE a respins această iniţiativă, adică nu a respins-o pe fond, nici nu a discutat-o, ci a spus că nu este de competenţa ei, nu o poate discuta. Această decizie a CE vor s-o atace UDMR şi FUEN la Tribunalul de la Luxemburg, care judecă procesele legate de interpretarea tratatelor. Cred că nu avem şanse, pentru că, dacă citim cu atenţie atribuţiile, nu este într-adevăr atribuţia CE."

Adică, de ce ne-am mira, când Ponta a făcut o declaraţie precum aceasta: "Sunt unul dintre cei care cred în acel proiect - şi sper să se realizeze pe parcursul vieţii mele politice - al Statelor Unite ale Europei."


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: