24 noiembrie 2013

Facţiunile ungureşti din România - un balast, pentru Fidesz şi Viktor OrbánŢin minte perfect o declaraţie de-a lui Tokes din 1990 (era în UDMR). Întrebat fiind cu cine va colabora UDMR, dintre partidele politice ("Cu PnL şi cu PnŢCD ?"), a răspuns: "Avem o experienţă tristă, istorică, a naţionalismului promovat de aceste partide, deocamdată vom sprijini guvernul domnului Roman". Ce nu ştia sau nu spunea reporterul care a pus întrebarea era că toată "opoziţia" colabora cu FSN, de fapt. Fie şi indirect, prin greşelile făcute.

UDMR nu va colabora cu Fidesz la viitoarele alegeri din Ungaria:
"Alegerile din Ungaria nu ne privesc", a arătat Marko Bela.
Facţiunea Tokes compromite "prin contaminare" guvernarea Fidesz:
"După cele întâmplate la şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului ("Steaua României" - n.r.) din 20 noiembrie, mi se pare că este şi mai necesar să repet această solicitare ca Ungaria să ne ofere să fie un stat garant. Văzând atitudinea represivă a puterii naţionaliste şi postcomuniste, observând poziţia ei antimaghiară generală şi refuzul ideii de autonomie, pretindem protecţie nu numai din partea Ungariei, ci şi din partea Europei, ca parte a apărării democratice a drepturilor, ceva ce li se cuvine tuturor comunităţilor etnice minoritare din Uniunea Europeană şi de pe întregul continent european."
Tokes a compromis şi PDL-ul, când a cerut de la tribuna congresului PPE (ţinut la Bucureşti, înainte de alegerile din 2012, şi organizat de PDL) "un sistem de federalism în România". 

Mi-ar plăcea să aflu că Fidesz a sesizat ambele capcane. Deocamdată nu dă semne.

2 comentarii :

Riddick spunea...

Am spus "facţiunile", şi nu "voturile cetăţenilor ungari din România". De ele are nevoie, nu de structura moştenită de la Ilici şi FSN, ori de tentativa de partid desprinsă din ea.

Riddick spunea...Frunda mai este ţinut consilier de Ponta, deşi militează pentru destructurarea statului naţional unitar român:

 "Eu am spus-o şi la Congresul UDMR, atunci când se strângeau semnături pentru această iniţiativă europeană: este un gest politic, este normal şi problema trebuie ţinută în gândirea politică. Dar pe competenţele actuale ale Uniunii Europene, potrivit Tratatului de la Lisabona, Comisia Europeană nu are astfel de competenţe. Şi de asta CE a respins această iniţiativă, adică nu a respins-o pe fond, nici nu a discutat-o, ci a spus că nu este de competenţa ei, nu o poate discuta. Această decizie a CE vor s-o atace UDMR şi FUEN la Tribunalul de la Luxemburg, care judecă procesele legate de interpretarea tratatelor. Cred că nu avem şanse, pentru că, dacă citim cu atenţie atribuţiile, nu este într-adevăr atribuţia CE."

Adică, de ce ne-am mira, când Ponta a făcut o declaraţie precum aceasta: "Sunt unul dintre cei care cred în acel proiect - şi sper să se realizeze pe parcursul vieţii mele politice - al Statelor Unite ale Europei."


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

P.S.D. Belgia, 2011: MANIFEST POLITIC PENTRU O EUROPĂ FEDERALĂ - O iniţiativă a Forumului Permanent al Societăţii Civile Europene
Forumul face apel la o idee de Uniune care este diferită de cea practicată de guvernele Statelor Membre. În special cu privire la Europa Mediteraneana şi de Est, Uniunea trebuie să mai vadă încă o dată (să revizuie) politicile de vecinătate. Trebuie sa creem noi legături cu “societatea civilă” care se „trezeşte” din ce în ce mai mult în ţările menţionate şi care speră în democratizarea instituţiilor. Deja prin 2006 Forumul sugera ca UE să co-fondeze, împreună cu ţările din jurul Mării Mediterane, Mării Negre şi Mării Caspice, o Alianţă a Celor Trei Mări, inspirată dealtfel şi din precedenta ECSC (Comunitatea Cărbunelui şi a Oţelului) şi de Procesul Helsinky. Luându-se în considerare insuficienţele Tratatului de la Lisabona, ar fi indicat să se revizuie fundamentele Uniunii, angajându-ne în dezbateri vaste în cadrul societăţii europene, în toate Statele Membre, pentru un Proces Constitutional European, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni cu privire la democraţie, nevoilor epocii în care trăim, pentru a putea face faţă crizei multiforme actuale şi rolului Uniunii Europene în lume. În acest cadru, Forumul a decis să lanseze o dezbatere asupra metodei şi o agendă, care vor sta la baza acestui proces constituţional.Forumul Permanent al Societatii Civile Europene este convins de necesitatea de a inventa, prin dezbatere democratică şi respectând persoanele şi culturile, O Nouă Formă de Federalism la nivel de continent, adaptată la diversitatea europeană şi consolidându-i unitatea.

Postări populare (nu P.P.E. !):