06 octombrie 2013

Ponta, candidatul lui Băsescu la prezidenţiale


Dar este absolut evident. Mă amuz de pe acum - cu furie - anticipând jalnicele contorsiuni ale băsălăilor, care-i vor face galerie lui Ponta la turul doi, cu gura plină de rahat, contra lui Căcărău sau Dan Diaconescu. À la turul doi, 2000 - "(Votaţi-l pe Iliescu,) Salvaţi democaţia !" (mitinguri şi marşuri AC-GDS, etc...).

Naţional:

Presedintele Traian Basescu a inghitit broscoiul, sau pisicutul, cum il mai “alinta pe premier. Desi il detesta cu toata firea lui, seful statului a devenit peste noapte agentul electoral al lui Victor Ponta. Nu pentru ca l-ar fi reevaluat, ci pentru ca are nevoie sa se lupte in campanie cu un om ca Ponta.
 
Pasionat de strategii spectaculoase, presedintele jucator nu rabda sa priveasca de pe margine tabla de sah a prezidentialelor din 2014 si a inceput sa aseze cu meticulozitate piesele, pregatindu-si lovitura de gratie. Astfel, de cand in USL se vorbeste de divort de dimineata pana seara, iar candidatura lui Crin Antonescu a inceput sa fie pusa sub semnul intrebarii chiar si de liberali, Traian Basescu si-a descoperit brusc “admiratia” pentru PSD. Si, pentru ca-i are adversari de multa vreme si ii cunoaste foarte bine, seful statului stie ca social-democratii au pacatuit intotdeauna prin trufie. In consecinta, de saptamani bune, presedintele repeta ca o placa stricata ce pacat ca un partid asa mare, puternic, determinat, organizat, frumos si destept cum este PSD-ul nu are un candidat propriu la prezidentiale si sta in umbra unei formatiuni mai mici cum este PNL. Iar tactica se pare ca a functionat, presiunile pesedistilor asupra lui Victor Ponta intensificandu-se. Situatie care nu poate decat sa-l bucure pe seful statului, care-si doreste o confruntare cu liderul PSD in 2014. Motivul: Basescu viseaza sa-si incheie mandatul asa cum l-a inceput, cu o victorie in fata stangii, considerand ca un success intr-o batalie cu un politician cum este Crin Antonescu nu reprezinta nimic. Chiar daca nu el va fi candidatul in 2014, Basescu isi doreste ca omul lui, prezidentiabilul dreptei, sa-l ingenuncheze pe Victor Ponta, si implicit PSD-ul, asa cum s-a intamplat cu Adrian Nastase in 2004 si Mircea Geoana in 2009.

Ii netezeste calea

Iar ca planul sa functioneze, Basescu il sprijina din umbra pe premier si contribuie la cresterea acestuia in sondaje, doar pentru a se asigura ca va avea o cadere dureroasa si cat mai de sus. Pentru un inceput modest, seful statului a pus umarul la mazilirea lui Liviu Dragnea, singurul pesedist care i-ar putea pune in pericol statutul de lider lui Victor Ponta. In paralel, Traian Basescu a deschis si o batalie de fatada pe tema justitiei, din care insa premierul are numai de castigat. Practic, prin interventia sa, plina altfel de critici si acuzatii, seful statului a avut grija ca toata lumea sa inteleaga ca procurorul care a fost schimbat din functie se bucura de toata aprecierea lui. Ceea ce l-a transformat imediat pe Ponta intr-un erou in ochii pesedistilor si ai liberalilor, incantati de idea ca “basistii” au fost inlaturati si oamenii lor s-au instalat la butoanele justitiei. La drept vorbind, daca Basescu si-ar fi dorit un razboi real cu seful Executivului, in loc de o mustrare publica si denuntarea pactului de coabitare, am fi asistat la un nou episod de tipul “dottore”, din care Victor Ponta ar fi iesit extrem de sifonat. Asa, a primit aplauze la scena deschisa de la adversarii presedintelui si, pe post de bonus, izolarea lui Crin Antonescu. Care, exclus din acest joc, a fost nevoit sa se certe singur pe margine.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: