22 octombrie 2013

Cum a deturnat confruntarea USL-Băsescu adevăratul conflict din societate


Articol de Ilie Şerbănescu (la Jurnalul Naţional), partea a II-a
Probabil o combinaţie de trei factori a făcut ca un conflict economico-social major – cel generat de peste 20 de ani de agravare continuă a polarizării sociale rezultând din corupţie, furt şi colonialism – să fie practic înlocuit, confiscat şi deturnat de o confruntare politică mai mult falsă decât reală, aceea USL-Băsescu. Totul a pornit de la decizia FMI ca în România să se facă un experiment, anume ca plata oalelor sparte de bănci şi preluată de stat să nu rămână precum în Occident la datoria publică, ci să fie aruncată de la început asupra populaţiei (salariaţi prin tăierea salariilor, pensionari prin îngheţarea pensiilor şi contribuabili prin majorarea TVA). Al doilea factor a fost dibăcia politică a dlui Isărescu ce a manevrat într-un asemenea fel încât oalele sparte în parohia sa să fie plătite în ograda altcuiva (respectiv a guvernului), domniei sale urmând să i se facă icoane pentru păzirea „stabilităţii financiare” a ţării. Al treilea factor a fost curajul politic al dlui Băsescu de a-şi asuma efectele politice ale punerii populaţiei să achite factura.

În aceste condiţii, Băsescu şi PDL s-au ales cu toate ponoasele politice posibile, iar USL – o alianţă împotriva firii, dar genial gândită ca instrument de conjunctură – a confiscat toate foloasele electorale. Si pentru Grivei – ajuns de acum în prag de eutanasiere – este clar că altfel nu s-ar putea explica cele 70% din voturi. Aiureala a fost doar că unii din USL chiar au crezut că explicaţia ar fi meritele USL! Mai mult însă, în mod absolut fals, confruntarea USL-Băsescu a preluat tot conflictul social mocnind. Si l-a ascuns spre beneficiul ambelor părţi aflate în confruntarea politică. Timpul a trecut relativ repede. Si, în timp ce Traian Băsescu a pus beţe în roate guvernului Ponta, nu de alta dar altfel nu-şi ţinea în priză propriul electorat, USL, ca să şi-l menţină pe al său, n-avea la dispoziţie decât eternul şi de acum cam răsuflatul refren Traian Băsescu. Aceasta în vreme ce executa şi mai abitir decât pe vremea regimului pur Traian Băsescu programul FMI-CE, stabilit la Washington şi Bruxelles.

Evident, aşa ceva nu putea dura prea mult timp fără să fie observat înainte de toate de cei aburiţi la cap cu mântuirea USL. Se vedea de la o poştă că aşa-zisa coabitare Băsescu-Ponta, care se manifesta plenar în urmarea liniilor trasate la Bruxelles şi Washington, era mult mai substanţială decât fragila coaliţie PSD-PNL. Pus să execute toate mizeriile dictate de FMI şi CE, în frunte cu nefericita şi nejustificata creştere a preţurilor la energie, Ponta i-a lăsat mereu mai mult spaţiu de recuperare lui Traian Băsescu. Si aparent confruntarea Băsescu-Ponta se arată a deveni mereu mai ascuţită. Mai ales când se împacă Ponta cu Antonescu după înţepăturile de la televizor. Doar aparent însă, pentru că începe să se înţeleagă de către tot mai mulţi că nu acestea sunt problemele României! Nici alianţa Ponta-Antonescu! Nici coabitarea Ponta-Băsescu! Si cu atât mai puţin conflictul Băsescu-USL!

va urma

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: