13 octombrie 2013

Cine îl ascunde pe Isărescu?


VoxPublica:

Roşia Montană: cine îl ascunde pe Isărescu? Update HG 73/28.01.2000

Pe tot parcursul derulării tranzacției legate de exploatarea aurului si a metalelor rare de la Rosia Montana se pot identifica elemente ba dubioase ba care frizeaza penalul.

De departe evenimentul cel mai “interesant” s-a petrecut in 2000 in timpul Guvernării Isarescu. Tot atunci se decideau si sponsorizarile anuale de 5000 USD pentru demnitari si specialiștii decisi de RMGC.

In acel moment, Octombrie 2000, dreptul de exploatare a fost transferat cu titlu gratuit de la stat (care detinea 20% din afacerea comuna) la privat (care detinea 80% din afacerea comuna).

Acesta este cel mai valoros gest făcut de reprezentanții statului pe tot parcursul tranzacției.

Spre marea surpriza a majoritatii celor interesati de subiect, din declaratiile realizate in timpul audierilor comisiei parlamentare pe subiectul Rosia Montana rezulta ca acest document semnat in timpul Guvernării Isarescu este de negăsit.

Ale cui semnături si vointa se ascund prin “pierderea” documentelor legate de acest transfer de valoare de la stat la privat?

Ordinul 310 al ANRM, din octombrie 2000, pentru transferul licentei de exploatare a perimetrului Rosia Montana catre compania Rosia Montana Gold Corporation este semnat in mandatul Premierului Isarescu. Licența de exploatare fusese acordata companiei de stat Minvest in decembrie 1998.

HG73 din 28.01.2000 poate fi consultata aici.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: