02 septembrie 2013

Anomalie: impozitul pe profit aduce doar 6% din veniturile bugetului de stat



Salariaţii au ajuns să susţină bugetul cu o sumă dublă faţă de companii

Încasările din impozitul pe venit plătit de salariaţi au ajuns la o valoare dublă faţă de încasările din impozitul pe profit al companiilor în perioada 2008-2012, arată datele de la Ministerul de Finanţe, în condiţiile în care criza a afectat dur profitabilitatea companiilor locale.

Astfel, încasările din impozitul pe profit plătit de companii au scăzut de la 13 miliarde de lei în 2008 la 11 miliarde de lei în 2012, faţă de o creştere cu 17% a încasărilor la bugetul consolidat în aceeaşi perioadă.


Practic înseamnă că cele circa 450.000 de firme din România au raportat un profit impozabil de 69 miliarde de lei în 2012 faţă de 81 de miliarde de lei în 2008, ceea ce la o cifră de afaceri totală de circa 1.000 de miliarde de lei înseamnă o scădere a marjei de profit brut de la 8% la 6,9% în această perioadă.

Conform Registrului Comerţului, în 2008 au funcţionat 508.000 firme care au raportat o cifră de afaceri totală de 1.088 miliarde de lei. În 2012 numărul firmelor a scăzut la 446.000, iar cifra de afaceri totală a fost de 1.069 miliarde de lei.

Pe de altă parte, creşterea cu 17% a încasărilor din impozitul pe salarii şi venit de la 18 miliarde de lei la 21 de miliarde de lei în aceeaşi perioadă de patru ani de criză, în pofida scăderii numărului de salariaţi din economie de la circa 4,8 milioane în decembrie 2008 la circa 4,2 milioane în 2012, este surprinzătoare.

În medie, fiecare salariat a contribuit din impozitul pe venit cu circa 3.750 de lei în 2008 pentru ca în 2012 contribuţia medie să fie de 5.000 de lei, ceea ce înseamnă o creştere de 33%. Singura explicaţie este lărgirea bazei de impunere a veniturilor persoanelor fizice.

3 comentarii :

Riddick spunea...

CAS-ul creşte nesemnificativ în 4 ani, doar cu sub 4,1% (51 vs 49, valoric), în condiţiile în care inflaţia - cumulată - a fost (pe acelaşi interval) de cel puţin patru ori mai mare.

Mediator Bucuresti spunea...

Si cand te gandesti ce promisiuni aveam in campanie !!!!

Riddick spunea...

Constituţia României (2003), Articolul 1: Statul român

3. România este stat de drept, democratic și social, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român și idealurilor Revoluției din decembrie 1989, și sunt garantate.

"şi social" - stânga a impozitat munca, dreapta a impozitat profitul şi consumul (TVA 24%). Acum, stânga supraimpozitează proprietatea şi activităţi precum închirierea imobiliară.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: