08 iulie 2013

Strategia lui Băsescu este contrară strategiei PDL (boicotul)


"Strategia alternativă" pentru referendum pe care o propun băsălăii (Madame Blogary: "Boicot? Nu. De data asta va fi NU.") ia ca pe o fatalitate şi nu ca pe un plan aprobarea reducerii pragului de validare la 30% (de către Echipa Băsescu de la CCR) şi amânarea aplicării acestei modificări cu un an. Adică, taman bine ca să poată fi cuplat referendumul de regionalizare (de "revizuire a Constituţiei") cu alegerile prezidenţiale. O temă cu adevărat de interes, la care prezenţa ar fi mult mai bună decât la un referendum de revizuire ţinut în această toamnă şi care ar fi eşuat aproape sigur chiar şi cu un prag de validare de 30%.

PDL a anunţat că va boicota procedura de revizuire şi referendumul constituţional, dar singurul motiv mai important invocat, "nerespectarea referendumului din 2009" (parlament unicameral cu 300 de mandate), riscă să fie demontat prin eşecul planificat al referendumului pe aceeaşi temă anunţat de Băsescu ("publicul nu mai este de acord, şi-a schimbat opţiunea"). Altfel, PDL a votat la Comisia de revizuire a Constituţiei şi pentru introducerea regiunilor, şi pentru un nou alineat la Articolul 137 - "BNR nu poate solicita sau primi instrucţiuni de la nicio autoritate sau instituţie a statului", şi pentru transferul de atribuţii de la BNR la Banca Centrală Europeană (DUPĂ ce declarase că "se retrage din Comisie").

Şi iată acum goarnele băsiste anunţând strategia de sprijinire a validării referendumului (care va fi ţinut - aproape sigur - odată cu turul întâi al alegerilor prezidenţiale). Strategie mascată sub pretextul "asta-i situaţia" (de parcă n-am şti cine controlează majoritatea de la CCR !) şi sub lozinca "câştigării sprijinului popular". De fapt, asistăm la o repliere graduală pe poziţii dinainte stabilite, acea "fuziune" la care se referea Éric Anceau atunci când vorbea despre "Trădarea elitelor": "Într-o manieră atât de improbabilă acum treizeci de ani, neoliberalismul, creștin-democrația și stângismul liberal au ajuns să fuzioneze într-o formă de gândire unică post-națională."

*   *   *
Dacă e așa, atunci singura strategie a Mișcării Populare e următoarea: un candidat care să facă campanie pe păstrarea atribuțiilor prezidențiale și care să ceară alegătorilor să voteze NU la referendumul pentru Constituție. La prag de 30% boicotul nu-și are rostul, e dificil de realizat atunci cînd referendumul e concomitent cu alegerile prezidențiale și poate chiar scădea scorul candidatului care susține boicotul. Candidatul nu le poate spune oamenilor să stea acasă, trebuie să-i cheme la vot și să le explice unde să voteze, unde să nu voteze șamd.

E și un risc aici: dacă referendumul pentru Constituție nu trece și Antonescu cîștigă prezidențialele și devine președinte puternic? În primul tur al prezidențialelor, dacă USL rămîne unit, Antonescu poate avea în jur de 40% din voturi. El, chiar dacă nu-i convine, trebuie să facă campanie pentru noua Constituție. Dacă Constituția nu trece în primul tur al prezidențialelor, pesediștii nu-l vor mai susține în al doilea tur. Astfel, USL și Antonescu vor susține noua Constituție și vor promova toate prevederile cu valoare electorală ale acesteia. Ceilalți candidați trebuie să se opună noii Constituții, fără să ceară boicotul. Dacă noua Constituție trece, este posibilă demobilizarea susținărilor contracandidatului lui Antonescu. Fiindcă acesta, atunci cînd promovează votul împotriva modificărilor constituționale va trebui, cu tușe groase și exagerări, să scoată în evidență slăbirea președintelui după noua Constituție. Va folosi expresii gen președinte-decorativ, președinte-de-paie, paiață etc. Apoi, după ce Constituția a trecut, ce va face? Își va chema susținătorii să voteze un președinte-de-paie?

PDL, ce va mai rămîne din el (wink, wink) va fi interesat de păstrarea actualei Constituții, sperînd că Antonescu, atunci cînd se va vedea președinte puternic, va uni ”dreapta” în jurul lui și va invita PDL alături de PNL. UDMR va vota în funcție de interesele sale (regionalizare, autonomie etc). Gruparea MRU+PNL aripa Chiliman nu-l vrea pe Antonescu președinte, deci va vota împotriva Constituției, sperînd ca aceasta să nu treacă și PSD să-și boicoteze propriul candidat în turul 2.

Dacă se decide ca referendumul pentru Constituție să aibă loc concomitent cu prezidențialele, în turul I al prezidențialelor din 2014 vom avea cea mai dură bătălie politică postdecembristă, comparabilă doar cu turul II al prezidențialelor din 2009 și cu referendumul de demitere din 2012. Iar boicotul iese din calcul. Asta înseamnă că ”dreapta” va trebui să-și găsească și suport popular. Da, a mers cu boicotul în 2012, a fost o excepție, dar poate ne ocupăm puțin și de cîștigarea sprijinului popular (mă rog, e mai greu atunci cînd premisele, false, de la care pornești sînt: 1) poporul e prost 2) noi sîntem deștepți).

Boicotul va ieși o bună bucată de timp din vocabularul politic românesc. S-a boicotat o dată, nu se va mai întîmpla. Pentru 2014, partidele de dreapta…de fapt, vorbesc prostii… Revin: pentru 2014, Mișcarea Populară va trebuie să lupte pe viață și pe moarte pentru cîștigarea sprijinului popular. Va trebui să ia cît mai multe voturi la europarlamentare, să intre în turul 2 al prezidențialelor și să îndemne poporul să voteze NU la referendumul pentru Constituție. De data asta nu ne mai putem ascunde. Va trebui să luptăm pe voturi.

Părerea mea e că aici trebuie să se concentreze energiile: 

1. Argumente împotriva noii Constituții
2. Structurarea unui partid puternic
3. Alegerea unui candidat prezidențial care să schimbe echilibrul de forțe
4. Multă iubire de popor. Enormă. De dimineața pînă seara, politicienii Mișcării Populare să nu viseze altceva decît popor. La prima oră fiecare dintre ei să stea în baie în fața oglinzii și să zică de 50 de ori: ”Poporul e deștept. Poporul are votul. Eu vreau votul de la popor. Iubesc poporul. Eu sînt un bou. Nu merit poporul. Trăiască poporul.” Abia după ce a zis asta trece la pipi, duș, spălat pe dinți etc.

PS. Toată lumea a rămas blocată în boicot. Dacă boicot nu e, nimic nu e. De data asta va trebui să-i batem la vot, să fim mai mulți.

5 comentarii :

Riddick spunea...

Cacealmaua

http://riddickro.blogspot.ro/2013/06/cacealmaua.html

Riddick spunea...

Trebuie spus foarte clar: la forţa maşinăriei USL, vor fi mai mulţi cei cu DA la referendum, astfel că cei care din prostie ar veni cu NU n-ar face decât jocul validării referendumului de regionalizare, fiind contorizaţi la "totalul de participanţi la referendum", ca şi cei care ar vota alb sau şi-ar anula votul.

Crystal Clear spunea...

Cât de murdar pot să joace, nemernicii aştia !

Riddick spunea...

Ce mă îngrijorează, dar mă şi linişteşte, în acelaşi timp, este că ăştia au impresia că au de-a face cu idioţi.

Sunt SINGURUL din blogosfera RO care "înregistrez" paşii convergenţei PDUSL/PontaBass, şi nu vreau să mă laud.

Crystal Clear spunea...

Bine faci !
Lumea comenteaza. nici pesedistilor nu le place coabitarea


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: