04 ianuarie 2013

Boborul, ca decor



Ca pe vremuri... "în urma numeroaselor sugestii, scrisori şi petiţii primite din partea oamenilor muncii, organele de partid şi de stat blablabla...".

Iată, vedem din nou coincidenţa dintre linia USL şi cea a PDL, de această dată în domeniul regionalizării. Ponta a anunţat crearea de opt regiuni administrative, care să coincidă cu actualele regiuni de dezvoltare, adică exact schema PDL de regionalizare:
Potrivit premierului, revizuirea ar trebui finalizată în cursul acestui an astfel încât la 1 ianuarie să avem o Constituţie care să confirme existenţa juridică a regiunilor, în vederea organizării acestora ca instrumente esenţiale ale absorbţiei fondurilor europene în exerciţiul bugetar 2014-2020 al Uniunii Europene.

Ponta a spus că el crede că varianta optimă ar fi crearea a 8 regiuni pe baza actualelor regiuni de dezvoltare, dar cu competenţe mult mărite, preluate atât de la guvernul central, cât şi de la consiliile judeţene.
Deci, se menţin judeţele şi consiliile judeţene, dar asta numai "într-o primă etapă" (punctele 5 şi 6). Deh, ca să voteze lumea  pentru regionalizare la referendumul constituţional. De altfel, şi întrebarea pusă la referendumul judeţean de la Constanţa (2011) era "Sunteţi de acord cu desfiinţarea judeţului Constanţa ?" şi nu "Sunteţi de acord cu regionalizarea ?" (peste 95% au votat NU; Oprişan de la Vrancea nu a mai convocat un referendum similar, deşi CJ Vrancea a obţinut în octombrie 2011 în instanţă dreptul de a-l convoca).

Dar boborul, iată, e chemat din nou să se pronunţe, deocamdată prin vocea partidelor şi a ong-urilor (o fi chemată şi Liga Pro Europa, cea care a lansat manifestul regionalizării, în 2001 ?):
"Intenţia mea este ca, de la 1 februarie, să facem un forum constituţional, condus de o persoană din societatea civilă", a declarat, joi, Victor Ponta precizând că şi preşedintele Băsescu a fost de acord cu ideea, în cadrul discuţiei pe care cei doi au avut-o joi după-masă.

Acest organism ar urma să coopteze în interiorul său nu doar decidenţi politici sau reprezentanţi ai partidelor, ci şi organizaţii nonguvernamentale. "Forumul constituţional trebuie să fie un loc în care se prezintă poziţiile partidelor, apoi să vină oricine are propuneri concrete pentru revizuire. Sigur, să fie organizaţii cu anumit prestigiu şi o anumită pregătire în domeniu", a precizat premierul.
După inventarierea poziţiilor şi discuţiile din interiorul Forumului, acesta urmează să elaboreze un document în care să prezinte propunerile asupra cărora s-a căzut de acord, iar în cazul poziţiilor divergente să fie prezentate alternativele. Textul urmează să fie trimis comisiei parlamentare care se va constitui în scopul revizuirii.
Nu prea multă consultare, însă. Alegerile regionale vor fi o farsă:
Preşedintele şi membrii Consiliului Regional ar urma, potrivit opiniei lui Ponta, să fie aleşi în mod indirect, de către consilierii judeţeni şi primarii din respectiva regiune.
Din regionalizare decurg numeroase vulnerabilităţi şi riscuri, printre care şi creşterea deficitului bugetar (naţional), prin transferul unor competenţe financiar-bugetare către regiuni, care vor fi tentate să cheltuiască prea mult. Vedem ce e în Spania, cu regiuni falimentare care cerşesc fonduri de la guvernul central (deci, e basm cu apsorţia, nu rezolvă mai nimic fondurile europene).

Au început negocierile USL-ului cu "partidele de opoziţie", dar lipseşte PP-DD (n-o fi fost contactat fiindcă nu e-n eurocartel ?):
”M-am văzut și cu președintele Băsescu și cu președintele Senatului, și cu cei doi vicepremieri. Am vorbit la telefon cu Kelemen Hunor și cu Varujan Pambuccian. Îl voi suna și voi încerca să am o discuție cu domnul președinte Blaga. Nu se pune problema unei majorități de voturi, dar aș vrea să încercăm în acest nou context politic, fără presiunea campaniei electorale, să discutăm cu toți cei care reprezintă puterea și opozția lucruri esențiale ținând de bugetul pe 2013 și pe anii viitori, acordul cu FMI, am discutat și despre MCV cu președintele Băsescu și despre modificarea Constituției”, a declarat Victor Ponta.

3 comentarii :

Riddick spunea...

Ce s-a decis la intalnirea secreta de la Cornu

”National” prezinta in exclusivitate concluziile unei reuniuni care a avut loc zilele trecute la Cornu si in care au fost stabiliti principalii pasi pe care trebuie sa-i faca Victor Ponta si Traian Basescu.

http://www.enational.ro/actualitate/ce-s-a-decis-la-intalnirea-secreta-de-la-cornu-191414.html/


“Planul de la Cornu” imparte tara in 12 regiuni!

Coabitare si modificarea Constitutiei. Acestea erau primele puncte din ”Planul de la Cornu”, pe care ”National” vi l-a dezvaluit in exclusivitate. Pe langa scaderea numarului de parlamentari prevazuta in noua lege fundamentala, planul mai cuprinde inca o piatra greu de mestecat in falcile majoritatii partidelor: reorganizarea administrativ-teritoriala.

http://www.enational.ro/actualitate/%E2%80%9Cplanul-de-la-cornu%E2%80%9D-imparte-tara-in-12-regiuni-191687.html/


Premierul confirma informatiile din „National”: Victor Ponta pune in practica “Planul de la Cornu”

Inceputul lui 2014 trebuie sa gaseasca Romania impartita in regiuni, a anuntat, ieri, Victor Ponta.

Declaratia confirma informatiile publicate de ”National”, potrivit carora premierului i s-a cerut, in urma intalnirii secrete de la Cornu, sa se concentreze pe reorganizare administrativ-teritoriala, atragerea de foduri europene si modificarea Constitutiei.

http://www.enational.ro/actualitate/premierul-confirma-informatiile-din-%E2%80%9Enational%E2%80%9D-victor-ponta-pune-in-practica-%E2%80%9Cplanul-de-la-cornu%E2%80%9D-192522.html/


Radu spunea...

Pai, eu cred ca este evidenta complicitatea cvasi-totalitatii ''clasei politice'' in luarea masurilor antinationale impuse din exterior; idem in ceea ce priveste complicitatea dintre ponta/antonecu si basescu. Fiindca e clar ca vor incerca sa actioneze in forta pentru regionalizare, cred ca e timpul trecerii la publicarea de apeluri impotriva acestui act samavolnic si pregatirea oamenilor sa voteze NU la referendumul pentru Constitutie. Votul ''NU'' va fi ultima forma de opozitie, care nu trebuie sa dea gres. Asta in cazul ca usl, aceasta constructie blestemata, nu se va sparge, ca basescu va ramine la Cotroceni in veci, ca masa timpa de ''parlamentari'' va vota la comanda etc.
Trebuie sa trecem de la atitudinea constatatoarere la cea militanta.
Ma refer, desigur, atit la continutul materialelor, care ramin in totalitate la latitudinea administratoruli blogului, cit si la continutul comentariilor care, de multe ori, sint mai citite decit articolul. Scuze daca mi-am depasit conditia dar , parca, incepe sa fie periculos de aproape momentul marilor decizii !

Riddick spunea...

Scopul este respingerea proiectului de revizuire. Dacă rămâne cvorum de validare la referendum (ceea ce nu cred), e mai util boicotul. În situaţia că nu va fi cvorum, trebuie vot negativ. O campanie de conştientizare e foarte necesară.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: