ÎN ROMÂNIA! La mai puţin de 10 km de Bucureşti!
În mod ipocrit, propaganda UEistă descrie instalaţia ca fiind "necesară tratării cancerului" şi ca "sprijin pentru cercetarea din Europa de est", partea cu deşeurile fiind menţionată în treacăt, drept ceva suplimentar.
Bloomberg:
World’s Most Powerful Laser Beams to Zap Nuclear Waste / Cele mai puternice raze laser din lume vor prelucra deșeuri nucleare
Uniunea Europeană va cheltui aproximativ 700 de milioane de euro (900 milioane dolari) pentru a construi laserele cele mai puternice din lume, o tehnologie care ar putea distruge deșeurile nucleare și ar putea să ofere noi tratamente pentru cancer.
Proiectul Extreme Light Infrastructure a obținut finanțarea pentru două lasere, care urmează să fie construite în Republica Cehă și România, a declarat într-un interviu telefonic Shirin Wheeler, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru politica regională. Un al treilea centru de cercetare va fi în Ungaria.
Laserele sunt de 10 ori mai puternice decât oricare altele construite vreodată și vor fi suficient de puternice pentru a crea particule subatomice în vid, similar condițiilor care ar fi putut exista la începutul Universului. În cele din urmă, puterea fasciculelor de lumină ar putea fi folosită pentru a deteriora radioactivitatea deșeurilor nucleare în doar câteva secunde și pentru a trata tumorile canceroase, a declarat într-un interviu coordonatorul român al proiectului, Nicolae-Victor Zamfir.
"Nu putem găsi în natură vreun fenomen cu o astfel de putere intensă precum cea care va fi generată cu acest laser", a declarat Zamfir într-un interviu telefonic din România. "Ne așteptăm să vedem primele rezultate ale cercetărilor noastre, în unul sau doi ani de la momentul în care centrul devine operațional."
Centrul de cercetare Măgurele, unde va fi amplasat laserul românesc, va consuma aproximativ 10 megawaţi de energie, suficienţi pentru a alimenta aproximativ 2500 gospodării medii din SUA. Cea mai mare parte va veni de la pompe geotermale instalate la locaţia la care se aşteaptă ca laserul să devină operațional în 2017.
Cel mai mare site
"Acesta este, probabil, unul dintre cele mai mari site-uri din Europa care utilizează energie neconvențională", a spus Zamfir.
Zamfir a spus că şi-au arătat interesul în proiect companii din industria de calculatoare, dar niciuna din sectorul nuclear. "Nu am promovat încă proiectul în mod corespunzător, posibil, de asemenea, pentru că nu am avut încă aprobarea UE."
Cercetarea poate reproduce aceleași principii folosite într-un tip nou de radioterapie a cancerului numită hadronterapie, a spus Zamfir. Ea vizează direct tumorile adânc înrădăcinate, reducându riscul de reapariţie sau de noi tumori.
"Acest tratament există deja, dar necesită acceleratoare scumpe şi mari", a spus Zamfir. "Dacă devine posibil prin folosirea acestui tip de laser, poate fi pus în aplicare la costuri mai mici, pe măsură ce tehnologia avansează și laserele se obțin mai ieftin."
Tehnologia laser ar putea fi, de asemenea, utilizată pentru a reduce timpul necesar deșeurilor nucleare să-și piardă radioactivitatea, de la mii de ani la câteva secunde. Asta ar putea elimina necesitatea construirii de depozite subterane pentru păstrarea securizată a deșeurilor timp de secole.
Nicio soluție
"Va dura aproape 20 de ani până când vom fi în măsură să o facem, dar în acest moment multe țări nu văd nicio soluție în viitorul apropiat", a spus Zamfir.
UE își susţine proiectul în țări est-europene pentru a sprijini știința din țările foste comuniste, unde o tradiție în cercetare nu a împiedicat oamenii de stiinţă să-şi caute posturi mai bine plătite în afara regiunii.
"Speranţa este să creăm un cerc virtuos, având acolo infrastructura care ar atrage, de asemenea, mai multe fonduri și mai multă cercetare," a spus Wheeler.
Orașul Măgurele este casa Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară * al României, întemeiat în 1949 și unul dintre cele mai mari centre de cercetare în fizica nucleară din Europa de Est în timpul epocii comuniste.
Deși cercetare încă se mai face la institut, România îşi pierde specialiştii, deoarece investește doar 0,5 la sută din produsul intern brut în cercetare, comparativ cu o medie europeană de 2 la sută.
Drum vechi
Centrul de cercetare este la mai puțin de 10 de kilometri de Bucureşti, dar călătoria poate dura aproximativ 20 de minute, pe un drum vechi care acum este lărgit.
"Nu există transport public direct din centrul Bucureştiului - trebuie schimbat autobuzul și apoi făcut autostopul cu aceste microbuze private", a spus Zamfir. "Sperăm că lucrurile se vor schimba."
În România, 200 de cercetători vor lucra permanent în cadrul proiectului, cu alţii aproximativ 1.000 care se aşteaptă să viziteze centrul de experimente în fiecare an, odată ce va începe să funcţioneze, spune Zamfir.
UE estimează ca va cheltui 550 milioane de euro în prima fază a proiectului, care se încheie în luna decembrie 2013, a spus Wheeler. Cererile ulterioare din România și Ungaria pentru a doua parte a proiectului ar trebui să crească finanțarea totală a organizației la 700 de milioane de euro, mai mult de 80 la sută din întregul cost al proiectului. Aproximativ 180 de milioane de euro vor proveni din alte surse.
* În jurul Institutului este plantată o pădure, în formă circulară, probabil pentru a limita contaminarea în cazul unui incident.
iunie 2012 (USL)
6 comentarii :
Observaţie - poate de-aia şi zvonul cu relansarea Canalului Dunăre-Bucureşti, e mai simplu transportul pe apă al deşeurilor.
Aşa fac bulgarii cu deşeurile de la Kozlodui - le transportă pe apă (Dunăre -> Canal Dunăre-Marea Neagră) spre Rusia.
UE(Anglia, Franta, Germania, Italia, Spania, Portugalia,...) calca pe alte pamanturi ca la ei acasa!
Acesti trepadusi experimentati in colonizari si crima, mint, fiindca nu au alta sansa. 90% din ce ingurgiteaza aceste animale hidoase provin din tarile sarace bogate in resurse.
http://rt.com/news/laser-nuclear-waste-cancer-343/
Vorba e: ce avem noi de gând cu politicienii trădători care mijlocesc aceste nenorociri ?
Orice mizerie poate trece prin minte de ueist sau corporatist.
Totuși, Măgurele a fost conceput (cu reactoare și institute de cercetare) de decenii. În materie de cercetare în domeniul laserilor s-a stat bine întotdeauna acolo, indiferent că detaliile au fost (și probabil sînt) secrete. Pădurea și ansamblul de clădiri nu au nicio legătură cu o posibilă groapă de deșeuri, e doar o speculație.
Se plimbă(nu știu cum stă treaba după Fulushima) plutoniu de la un capăt la altul al lumii, cu vapoarele, între Franța și Japonia. Idealul ar fi să nu le transporți deloc de la locul în care sînt produse (oricum trebuie luate măsuri de protecție acolo) ci să le neutralizezi tot pe loc.
Nu știu ce se coace, dar, pe cît de sigur poți fi într-o lume tot mai țicnită, Măgurele nu va deveni centru de reciclare pentru deșeuri nucleare. Are sens ca proiectul de cercetare să fie localizat acolo dacă se mai poate folosi reactorul.
Eu nu cred că acel laser va fi doar pentru cercetare (eventual a "tratamentului cancerului").
Sunt curios ce guvern/partid va avea tupeul să permită intrarea deşeurilor nucleare în România.
Guverne docile se găsesc și nu exclud posibilitatea aducerii de de deșeuri nucleare pentru a fi "neutralizate". Cred doar că nu Măgurele va fi locul.
Mai (vreau să) cred că încă există o structură de cercetare românească în domeniu care (uimitor!) pare-se că nu a fost spulberată. Petru că de existat, a existat.
Trimiteți un comentariu