26 octombrie 2012

Ilie Şerbănescu : Din lăcomie, UE riscă să rămână fără obiect


In colonii, sustinerea va trece fara ezitari de partea celor care incrimineaza UE si lupta impotriva colonialismului acestei structuri, pierzand teren iremediabil cei care ar continua sa-i cante UE serenade sub balcon.

Business24

Cei care continua sa se imbete cu apa rece, considerand Romania o "tara europeana", si care umbla dupa cai verzi pe pereti, incapatanandu-se a se face a nu vedea realitatea ca Romania este de fapt o colonie, au primit zilele trecute o grea lovitura, de natura poate a-i trezi in sfarsit.

 
Marea Britanie, membru marcant al UE, a vorbit cu subiect si predicat de "revizuirea" reglementarilor comunitare in ce priveste circulatia persoanelor si de reintroducerea, macar temporara, a controlului la granite. Deci, ca sa nu continuam sa deliram, ar fi vorba de reinstituirea regimului de vize!

Invocand distorsiunile produse de un nou val de imigranti, odata cu liberalizarea pietei fortei de munca pentru ultimii dintre aderentii la UE, Marea Britanie anunta masuri, iar presa britanica spune "pe surse" ca "vizati" ar fi indeosebi romanii si bulgarii. Cu alte cuvinte, ceea ce a fost trambitat ca reprezentand "marea cucerire a secolului", respectiv libera circulatie a cetatenilor asa-zisi "europeni", ar urma sa fie revocat pentru romani si bulgari, acestia redevenind si oficial-institutional ceea ce n-au incetat sa fie pe plan practic, anume europeni de rangul doi sau, mai bine spus, de mana a paispea!

Poate nu intamplator, revocarile incep din Marea Britanie, care beneficiaza de un fabulos trecut colonial, avand o experienta in domeniu pe cat de indelungata si vasta pe atat de dramatica, aproape tragica. Desi, este strict neadecvat de a vorbi doar de trecut in domeniu cand acest trecut duduie in aceleasi coordonate si in prezent! Concret, daca metropola are un deficit de forta de munca, deschide portile (adica ridica obligativitatea vizelor) pentru cei din colonii si, dupa un numar de ani, cand deficitul a fost acoperit, inchide din nou portile. Marea Britanie a practicat aceasta metoda cu majoritatea tarilor Commonwealth-ului. De ce n-ar facea-o si cu tarile UE, fata de care de altfel are mai putine obligatii economice, politice si morale decat fata de statele din sistemul Commonwealth-ului. De altminteri, sa nu ne amagim: potrivit impartelii aranjate cu ceilalti colegi vestici din UE, interesele britanice in tari precum Romania si Bulgaria sunt derizorii. Asa ca nu este vreo mirare ca Marea Britanie este cea care da tonul. Mai ales ca o face in numele unei abordari deja consimtite intre colegii vestici din UE: "renationalizarea" cu caracter exceptional a politicilor, avand in vedere conditiile de criza!

Sa vedem ce atitudine vor avea insa colegii vestici din UE care, potrivit impartelii, au ceva interese in Romania si Bulgaria. Cel mai probabil, nordicii - frati cu britanicii in materie de interese slabe prin Estul Europei - se vor grabi sa "valorifice" prilejul si vor urma Marea Britanie in demersul cu pricina. Pentru ceilalti - in frunte cu colegii sudici, precum Franta, Italia, Spania - va fi ceva mai dificil, dar prilejul extraordinar si precedentul-manusa oferite de Marea Britanie nu vor fi ratate. Toti acestia, precum si actualul parinte german al UE, vor mari fantastic presiunile asupra Romaniei si Bulgariei spre a-si pastra interesele economice in timp ce respectivele victime vor inghiti galusca. Adica si batute si cu banii luati!

Este o anumita problema si reactia Romaniei si Bulgariei. Nu ca s-ar putea schimba ceva prin aceasta reactie! Caci coloniile n-au nici un cuvant de zis! Dar, evident, nu ar fi acelasi lucru daca doar cu regrete acestea vor inghiti galusca sau daca, intr-o incercare laudabila de a raspunde la umilinta la care le supun puterile coloniale, ar introduce o simpla si perfect justificata reciprocitate, impunand vize cetatenilor europeni care se dau de mana intai. Acestia, dar si politicienii din tarile lor, n-ar fi desigur cine stie ce afectati dar, fara indoiala, ar fi deranjati. Macar, la umilinta, s-ar raspunde cu demnitate!

Cu o deplina demnitate insa, replica ar trebui sa mearga mult mai departe! Sa observam esentialul: cu revocarea liberei circulatii a persoanelor, dispare insasi UE, care pretinde ca se bazeaza tocmai pe libera circulatie a bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor. Fara una din aceste componente, dispare ansamblul. Sa observam ca onor colonialistii din UE trag avantaje aproape unilaterale din libera circulatie a bunurilor, serviciilor si mai ales capitalurilor.

Ei detin atuurile in toate aceste domenii si extrag foloasele din libera circulatie in respectivele privinte, in timp ce coloniile lor din UE se aleg doar cu ponoasele. Ca nenorocitele colonii ar castiga in schimb ceva in mod net din libera circulatie a persoanelor este cu totul dubitativ. Floarea, ca aptitudine biologica, a fortei lor de munca este absorbita de puterile coloniale. Sistemele lor de pensii si sanatate sunt vaduvite de fonduri si capabilitati uriase.

Sistemele lor de educatie trudesc in van, caci cei mai buni pleaca in metropole. Sunt pierderi imense, pe termen lung, iremediabile. Totusi, pe termen scurt, apare ca in colonii se rezolva niste probleme de ocupare a fortei de munca. Iar cei plecati in bejenie traiesc cu senzatia ca-si pot asigura un trai mai bun. In orice caz, pentru milioane de oameni care se gandesc mai degraba la ziua de maine decat la viitorul propriei natiuni, posibilitatea de a calatori si munci acolo unde apare a fi mai bine constituie cheia atractivitatii UE, motivatia de prim ordin care explica audienta UE, ce, nu intamplator, este cu atat mai mare cu cat subiectii sunt mai saraci.

Colonialistii sunt insa atat de lacomi incat nu vor sa lase saracilor nici macar impresia ca se aleg si ei cu ceva din sordida afacere pe care le-o baga pe gat. Evident, daca puterile coloniale revoca saracilor din UE posibilitatea de a calatori liber, UE dispare ca atractie, iar sustinerea acestora pentru UE se va risipi brusc si fara intoarcere. Desigur, puterile coloniale nu prea sunt interesate de acest lucru. Le doare undeva de durerile si aspiratiile coloniilor. Au folosit aspiratia spre libertate a unor nefericiti - tarati de deceniile de comunism care i-au mentinut ca in inchisoare - si, dupa ce si-au satisfacut necesitatile de forta de munca, au ajuns sa copieze metodele comuniste.

In colonii, sustinerea va trece fara ezitari de partea celor care incrimineaza UE si lupta impotriva colonialismului acestei structuri, pierzand teren iremediabil cei care ar continua sa-i cante UE serenade sub balcon. Astfel ca o replica normala la o reintroducere a vizelor in cadrul UE n-ar trebui sa fie alta decat cererea de iesire din UE. Romania, de pilda, n-ar pierde, intr-un asemenea caz, absolut nimic, caci, la aproape sase ani de apartenenta, poate constata fara greutate, dar cu mare durere, ca nu s-a ales cu nimic. Ci doar cu deposedari de proprietati, putere si decizie, cu devalizari si umilinte si iar umilinte pana si din partea unor vechi colonialisti expirati de vremuri, dar resuscitati de mirosul de carne proaspata din Est vanata insa mai inainte de catre colonialistii mai noi si mai puternici.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Victor Ponta, 2012: "Mai multă autonomie, mai multă libertate, mai multă iniţiativă pentru Transilvania este în favoarea Transilvaniei şi a României. Oamenii au un spirit mai european aici şi nu trebuie să existe o rivalitate prost înţeleasă între Transilvania şi alte regiuni ale ţării. Sunt un adept convins al ideii de descentralizare şi de dezvoltare regională a Transilvaniei. Trebuie să facem acest lucru şi din punct de vedere politic. Sunt lucruri care definesc Transilvania şi care nu trebuie stricate de Guvernul central. Nu înţeleg de ce banii din taxele din Transilvania să vină în Bucureşti. Cred că dezvoltarea judeţelor din Transilvania se face mult mai bine de aici, decat de la Bucureşti".

Victor Ponta, 2013: "În niciun caz nu trăiesc vreo spaimă că ia cineva vreo bucată din România și o duce la Bruxelles, nu am asemenea spaime, dimpotrivă, eu unul nu doar că sunt pro-european dar cred că Europa are ca șansă să supraviețuiască integrându-se mai mult și fiind mai unită decât este acum. Nu știu, poate găsim o soluție - există și în Constituția actuală - ca atunci când e vorba de tratatele europene, cu două treimi, să nu mai treci prin toată procedura cu referendum, ci cu două treimi din Parlament să poți să faci modificări sau să adopți legi cu caracter constituțional. Cred cã aceastã variantă va acoperi orice modificare din următoarea perioadă la nivel european. Sunt unul dintre cei care cred în acel proiect - și sper să se realizeze pe parcursul vieții mele politice - al Statelor Unite ale Europei."

Victor Ponta, 2013 (interviu Deutsche Welle):
DW: Nu demult s-a desfăşurat în mediul public românesc o mică dispută pe tema ”Statelor Unite ale Europei”. USL a fost destul de reticent faţă de această formulă adoptată de preşedintele Traian Băsescu.
Victor Ponta: Eu nu.
Eu sunt total convins că, - sigur proiectul ideatic de State Unite ale Europei probabil că va mai necesita ceva timp, - dar eu sunt convins că acesta este proiectul pe care trebuie să-l susţină orice om politic cu viziune.
DW: Indiferent de costuri, indiferent de cedările de suveranitate?
Victor Ponta: Indiferent de cedările de suveranitate sau costuri. În cei 50-60 de ani de construcţie europeană, toate costurile sau cedările de suveranitate s-au dovedit mai mici decât beneficiile.

Postări populare (nu P.P.E. !):