29 septembrie 2012

Václav Klaus: "Nu credeam că într-o zi va trebui să fac un apel chiar în lumea occidentală pentru apărarea acestor valori"


Cinci răspunsuri pentru Washington Times 

Sunteți renumit ca fiind un "eurosceptic". Ce este cu această uniune politică europeană care vă îngrijorează? Este uniunea politică și economică într-adevăr posibilă într-o astfel de colecție variată de națiuni? 

Nu-mi place termenul de "eurosceptic", există doar euro-realiști și euro-naivi în Europa zilelor noastre și eu nu sunt, cu siguranță, un euro-naiv.

Eu locuiesc în Europa și mă preocupă democrația și suveranitatea statelor naționale de acolo. Acesta este motivul pentru am scris cartea "Europe: The Shattering of Illusions" ["Europa: destrămarea iluziilor"], care urmează să fie publicată de către Bloomsbury pe 27 septembrie. Asistăm la o tendință în creștere a instituțiilor UE, în special a Comisiei nealese, de a lua decizii cu privire la cele mai multe dintre problemele din viața noastră. Mă opun ferm acestei evoluții nedemocratice.

Soluția la problemele actuale din Europa nu se află în crearea unei uniuni politice. Ceea ce ne trebuie este o schimbare sistemică: a modelului de integrare europeană, pe de o parte, și a modelului european social și economic suprareglementat și paternalist, pe de altă parte. Văd soluția în revenirea la cooperarea interguvernamentală, și în considerarea din nou a statelor naționale drept componentele de bază ale Europei. Acestea ar trebui să păstreze controlul asupra tuturor tipurilor lor de politici, inclusiv cele monetare și fiscale, deoarece guvernele lor sunt responsabile democratic în fața cetățenilor lor. Europa nu are niciun demos, există numai cetățenii statelor membre ale UE, și de aceea orice încercare de a construi o uniune politică în Europa de sus în jos nu are nimic în comun cu democrația.

Europa pare a fi înaintea unui colaps iminent, gârbovită de datoriile masive și schilodită de politicile risipitoare de cheltuire care doar agravează criza. De ce are nevoie UE pentru a supraviețui, și există caracterul și voința pentru a o face ?

Europa este un continent și acest continent nu este pe punctul de a se prăbuși. Ce nu a reușit este modelul de integrare supranațională, care a devenit dominant în Europa în ultimii douăzeci de ani. Împreună cu el, de asemenea, a eșuat și modelul economic și social european. Soluția constă în recunoașterea acestui fapt. Statele membre trebuie să-și recâștige controlul deplin al finanțelor publice proprii și să se concentreze pe reduceri de cheltuieli, mai degrabă decât să crească în continuare gradul de îndatorare sau să pună o povară suplimentară asupra contribuabililor.

Moneda comună a Europei este ruinată. Ce este în neregulă cu uniunea monetară, și ar trebui să fie abandonat euro ?


Este evident faptul că uniunea monetară dintre șaptesprezece țări europene foarte diferite nu funcționează. Ca economist, știu că zona euro nu este o zonă monetară optimă, așa cum este definită în teoria economică. Unele țări din zona euro ar putea fi ajutate prin ieșirea lor organizată din zona euro, adică prin restabilirea monedelor proprii și a controlului asupra politicilor lor monetare. Țara mea a experimentat dizolvarea uniunii monetare numite Cehoslovacia. Această experiență demonstrează că se poate face și nu s-ar întâmpla scenarii catastrofale nici în acest caz - cu condiția ca aceasta să nu fie o evoluție haotică, ci una organizată.

Fapt rar printre liderii mondiali, ați contestat agenda verde radicală privind încălzirea globală. Ce este atât de periculos la ideologia schimbărilor climatice ?


Aveți dreptate să o numiți ideologie, pentru că alarmismul încălzirii globale nu are nimic comun cu știința. Aceasta este o ideologie colectivistă, cu o agendă politică foarte deosebită, care ne limitează libertatea și prosperitatea. Încercările de a controla clima și de a decide cu privire la temperatura de pe planeta noastră sunt greșite și arogante. Am scris o carte despre asta, care a fost publicat în limba engleză sub titlul "Blue Planet in Green Shackles" ["Planeta albastră în lanțuri verzi"].

Există acum o politică stângistă în ascensiune, cunoscută sub numele de "leading from behind" ["a conduce, dar nu din prima linie"], care urmărește să diminueze poziția de lider mondial a Washingtonului. Cum vedeți rolul special al Americii în lume, vă îngrijorează că Statele Unite s-ar putea sătura de responsabilitățile sale globale și se vor retrage într-o postură marcată de un angajament mai puțin activ în afacerile internaționale?

Eu nu mă tem atât de mult de diminuarea poziției Statelor Unite în lume. Sunt îngrijorat de lumea occidentală. Aceia dintre noi care au trăit sub comunism cea mai mare parte din viețile noastre priveam spre lumea occidentală pentru valorile sale, accentul pe democrație, libertăți individuale și libertate, prosperitate economică. Atunci când comunismul s-a prăbușit în țara mea, în 1989, nu credeam că într-o zi va trebui să fac un apel chiar în lumea occidentală pentru apărarea acestor valori.

Washington Times, 26 septembrie 2012

http://www.klaus.cz/clanky/3195

 

Un comentariu :

Riddick spunea...

Deci avea "gloanțe" pistolul cu CO2 al comunistului (așa s-a descris) care a tras în Vaclav Klaus. Și dacă-i trăgea în ochi ? Și dacă era un pistol adevărat ?

He alludes to a young man shooting at Klaus with a plastic gun and causing him a light arm injury at a public ceremony in Chrastava, north Bohemia, on Friday.
At first sight, the incident was typically Czech. A man approaches the president and shoots from an airsoft pistol at him. Klaus´s bodyguards almost cannot be distinguished in the video with the incident. They do not look tough and determined, but rather like the rest of the crowd - sweetly demobilised, Kaiser writes.
The Radetzky March, the anthem of the Biedermeier era, can be heard in the background. The police detain the man only after he granted an interview to the media, Kaiser says, referring to the video recording.
It is disputable whether the incident was an attempted murder of the president. However, it was definitely an "attempted murder" of the specific charm of the Czech culture. Next time the bodyguards will have a non-Czech tendency to shoot, Kaiser concludes.
President Vaclav Klaus made a strongly pro-eastern speech at the annual pilgrimage marking the death anniversary of the 10th-century prince Wenceslas, patron saint of Bohemia, in Stara Boleslav on Friday, Jiri Hanak writes in daily Pravo.
Klaus lashed out at modern progress-seekers and against the destruction of old well-proven values (however, paganism, too, was a well-proven value in St Wenceslas´s era of spreading Christianity), Hanak writes.
Klaus in fact called on Czechs to embark on the path "away from Europe" to which Wenceslas and his brother, prince Boleslav, brought the Czech nation, and to return Czechs to a situation where they would face an open influence of both the West and the East, Hanak writes.

http://www.ceskenoviny.cz/news/zpravy/czech-press-survey-september-29/846373


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: