13 septembrie 2012

Václav Klaus: "Am intrat în Uniunea Europeană, și nu într-o federație în care provinciile devin lipsite de sens"


Răspunsurile președintelui la întrebările siteului Novinky.cz, în legătură cu declarația lui José Barroso din 12 septembrie 2012

Cum apreciați ideea lui José Barroso de a se transforma UE într-o federație democratică de state naționale?

Această idee a lui José Barroso o resping categoric. Singurul lucru pe care îl apreciez din discursul său de astăzi este că pentru prima dată a admis cu voce tare obiectivele reale ale protagoniștilor aprofundării în continuare a integrării europene. Cu toate acestea, cei precum Barroso le ascund publicului european. În 2004 am intrat în Uniunea Europeană, și nu într-o federație în care provinciile devin lipsite de sens.

Să adere Republica Cehă la această federație? Cât de mult ar însemna aceasta o pierdere de suveranitate?


Cu siguranță că nu, dimpotrivă, ar trebui să ne gândim la modul în care ne vom restaura statalitatea și suveranitatea. Federația nu este exclusă. Uniunea Europeană ar trebui să fie schimbată înspre direcția opusă celei propuse de domnul Barroso. În momentul în care scriu aceste rânduri, 61,8% dintre persoane s-au exprimat pentru dizolvarea Uniunii, în sondajul de pe siteul dumneavoastră, la care au participat 11047 de cititori. Oamenii precum domnul Barroso nu vor să audă asta.

Alex Švamberk, Novinky.cz, 12 septembrie 2012

http://www.klaus.cz/clanky/3182

2 comentarii :

Riddick spunea...

http://www.novinky.cz/domaci/278560-klaus-pro-novinky-barrosuv-plan-vytvorit-z-evropy-federaci-odmitam.html

Riddick spunea...

http://www.hotnews.ro/stiri-international-13215941-presedintele-cehiei-vaclav-klaus-respinge-fermitate-federatie-statelor-natiuni-siguranta-nu.htm


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: