11 septembrie 2012

Statul român "nu are bani" ca să salveze Oltchim, dar se pregătește să salveze băncile cu capital străin


Că despre asta e vorba. Continuitate perfectă între guvernele PSD, D.A., PnL-PSD-UDMR, PDL-PSD, PDL-UNPR-UDMR, USL. După falimentarea și vinderea băncilor românești, acum au pus bani deoparte ca să fie pentru umplerea găurilor băncilor cu capital străin (CEC-ul nu ne-a dat voie UE să-l recapitalizăm, când se vroia recapitalizarea sa).
"Aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată", așa sună o frază introductivă din proiectul ordonanței de urgență apărut pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, care, iată, din "interesul general public" devine interes privat, legalizându-se răscumpărarea de filiale de bănci pe de-a-ntregul, nu doar garantarea (într-o anumită limită) a depozitelor bancare.

Banca Naţională a finalizat primul exerciţiu de simulare a înfiinţării unei entităţi bancare de tipul "bridge bank" (bancă-punte) şi a preluării de către aceasta a anumitor părţi din activele şi pasivele unei instituţii de credit intrate în dificultate, care nu se mai poate baza pe sprijinul acţionarului principal.

Banca-punte este un instrument foarte puternic legiferat la începutul acestui an prin care BNR poate interveni decisiv pentru menţinerea încrederii în sistemul bancar, făcând posibilă continuarea activităţii unei bănci cu mari probleme aşa încât clienţii să nu fie afectaţi, nici persoanele fizice şi - poate chiar mai important - nici firmele, care ar putea risca falimentul în cazul colapsului unei bănci.

(Ziarul Financiar)

2 comentarii :

Anonim spunea...

După modelul "End the Fed", n-ar fi bine să inițiem un "lasă-ne, BeNeRe" ?

Riddick spunea...

BNR era pușculița Casei Regale, acum e o oficină cu activități și răspunderi neclare. Să scoată N-ul din siglă (ba chiar și R-ul), că tot e concurs pentru grafica noii sigle BNR (s-a anunțat recent).


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: