26 iulie 2012

Regizarea sciziunii "aripii moderate a PnL", actul I



Andrei Chiliman îi trimite o scrisoare deschisă președintelui interimar PNL, Daniel Chițoiu: V-ați pus semnătura pe acest document care prevede desființarea unor instituții esențiale pentru democrația din România ?


Scrisoarea deschisa adresata de Andrei Chiliman presedintelui interimar al PNL, Daniel Chitoiu:

"Domnule Presedinte interimar,

Am luat act cu stupoare de informatiile publicate in mass-media de astazi, 26 iulie 2012, conform carora dumneavoastra, in calitate de co-presedinte al Uniunii Social-Liberale (USL), ati fi semnat un protocol prin care angajati Partidul Nationa| Liberal in sustinerea unui "punct programatic de guvernare" ce prevede desfiintarea unor institutii democratice fundamentale ale statului roman, ori a unor institutii indispensabile sanatatii morale a societatii romanesti, precum Curtea Constitutionala, CNSAS, DNA sau ANI.

Ca simplu membru al partidului pe care il conduceti cu titlu interimar, consider ca ne datorati explicatii mie si sutelor de mii de liberali din Romania cu privire la autenticitatea acestui protocol si, mai ales, cu privire la eventuala angajare a Partidului National Liberal in sustinerea unor masuri care sunt in contradictie flagranta cu principiile, valorile si programele politice asumate de noi inca de la reinfiintare, din decembrie 1989. Aceste masuri sunt, mai grav, in contradictie flagranta cu valorile si principiile pe care Romania si le-a asumat atunci cand a ales drumul european al libertatii si al democratiei. 

Pe acest temei, va cer sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:

1. V-ati pus semnatura pe acest document care prevede desfiintarea unor institutii esentiale pentru democratia din Romania si pentru sanatatea morala a societatii romanesti, institutii de a caror existenta a depins insasi integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana?

2. In cazul in care raspunsul la intrebarea de mai sus este afirmativ, inainte de a semna acest document, ati consultat documentele noastre programatice sau macar statutul Partidului National Liberal?

3. In aceeasi ipoteza, inainte de a va pune semnatura pe un asemenea document, v-ati gandit macar un moment la implicatiile asumarii unui asemenea obiectiv de catre un partid aflat la guvernare intr-o tara membre a Uniunii Europene, mai ales de catre partidul cu cea mai bogata traditie de afirmare si aplicare a valorilor libertatii si democratiei, a valorilor europene, din Romania? 


Domnule Presedinte interimar, 

lndiferent de raspunsurile pe care le voi primi de la dumneavoastra, in virtutea calitatii mele de membru al Partidului National Liberal din 28 decembrie 1989 si de om cu experienta de viata politica ceva mai bogata decat a dumneavoastra, imi permit sa va atrag atentia asupra unor realitati pe care nimeni nu isi poate permite sa le ignore:

  • Principiile si valorile libertatii si ale democratiei, asumate si promovate de Partidul National Liberal, pentru care atat de multi romani si-au sacrificat vietile, nu se negociaza. Se afirma si se respecta! In orice situatie, fie ea si de razboi politic! Si, mai ales, indiferent de interesele politicianiste ale unora sau altora dintre noi!
  • Oricat ne-am fi obisnuit, in ultimii doi ani, sa fie incalcat Statutul Partidului National Liberal in rafuielile politicianiste cu indezirabilii din interior, ne este interzis sa facem acest lucru cand este in discutie responsabilitatea noastra fata de romani si fata de Romania! Va amintesc faptul ca, potrivit statutului nostru, toate deciziile care vizeaza politicile publice promovate de PNL, trebuie dezbatute si votate in Delegatia Permanenta a partidului.
Cu convingerea ca sunt in asentimentul sutelor de mii de liberali din Romania, care cred in valorile libertatii si ale democratiei, imi exprim speranta ca nici dumneavoastra, si nici vreun alt lider al partidului al carui membru simplu sunt, nu veti intreprinde nicio actiune de natura sa pericliteze destinul european al Romaniei si nu veti pune interesul politicianist mai presus de interesele romanilor.

Cu profunda ingrijorare,
ANDREI CHILIMAN
Membru al PARTIDULUI NATIONAL LIBERAL
"

4 comentarii :

Anonim spunea...

Curtea constituțională trebuie să rămînă, dar restul... out!

N-avem nevoie de 2 (sau 3) parchete, unul care funcționează, cu procurori specializați pe tipuri de infracțiuni, e de ajuns.

La CNSAS, ANI, adaug CNA și CNCD ca invenții parazitare (sigur uit cîteva), plus 90% dintre agențiile "naționale", fortărețe ale dezindustrializării, înstrăinării resurselor sau destrucutrării profesionale (vezi numai criminalele acțiuni ale agenției medicamentului).

Nu faci nici o brînză cu Chiliman, indiferent ce se va alege de Crin.

Partizanatul taie perspectiva, cu precădere în momente "încinse", mai mult sau mai puțin artificial. Băsescu nu poate reprezenta o cauză, ce să mai vorbim despre o garanție. Întristător cum ciuma "civică" joacă la două capete, bună corelarea, doar, doar va părea o luptă reală, nu "aceeași mizerie". Partizanatul întîrzie delegitimarea triadei, nu e dovadă de subtilitate sau precauție. One to go... e un început mult mai sănătos, nu mă mir că s-a speriat Chiliman.

Nici o problemă dacă nu lași comentariul, nu mă interesează dacă-l citesc alții și nu vreau să-ți tai elanul.

Riddick spunea...

Treaba CNSAS o poate face MAI sau MJ, putând fi un număr de observatori care să dea gir deciziilor.

Am zis de la început, de când a apărut PNA (2003, parcă), că e propagandă. Între timp au ajuns butoanele la alții.

Prefer să rămână acum Băsescu, fiindcă vor răzbate la vedere compromisurile și liniile comune ale "celor două" părți, înainte de alegerile generale, altfel ele putând mima totala adversitate.

Nu prea mai am o direcție pentru un elan.

Anonim spunea...

"Fiți optimiști !
Urmează noi și noi dezastre."

Posibilă motivație pentru optimistul jucat de Cristopher Walken în The Deer Hunter.

Riddick spunea...

Nu mai rețin acțiunea, am văzut filmul pe vremea nebuniei casetelor VHS - anii '90.

E mai mult un îndemn la reconsiderări care au ajuns la scadență.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: