26 iulie 2012

Hotărăște-te, Tăpălagă !



Dan Tăpălagă, 2011 - Criză și patriotism (de Ziua Națională a României): "La fel ca pe vremea altui imperiu, patria este acolo unde îți este bine. Până la urma va trebui să întelegem asta cu toții. Mai avem apoi de făcut trecerea la al treilea nivel. Mai trebuie să reușim un salt mental, de la patriotismul local și cel național la un fel de patriotism european, dacă-i putem spune așa".

Dan Tăpălagă, 26 iulie 2012 - Vrem o țară. Pleci afară ?: "Dezrădăcinarea, înstrăinarea, părăsirea propriei țări nu-i o decizie ușor de luat. A fost un fenomen după mineriadele din 1990, când România a pierdut crema populației active, progresiste și în plină putere, alungată practic de brutalitatea noii puteri încarnate atunci de Ion Iliescu. Cred că fenomenul a revenit după deschiderea pieței muncii în UE și că acum suntem în buza celui de-al treilea val, generat de Voiculescu, Ponta și Antonescu. Dacă valul se va revărsa peste granițe, va fi un dezastru pentru viitorul acestei țări, pe termen lung. Vrem o țară. Dar nu țara lor, țara borfașilor, țara plagiatorilor și iresponsabililor de nestăvilit. Țara poate fi oriunde afară, desigur. Nimeni nu are dreptul să-i judece pe cei care o caută și o găsesc acolo unde e bine. Vestea proastă este că, din cauza crizei economice răspândite cam prin toata Europa, binele e mai dificil de găsit decât în trecut. Dar încă mai cred că putem obține o țară și aici".

2 comentarii :

Anonim spunea...

Trebuie sa ne plingem morti. Nu sa-i plingem pe ai altora. Ca sa ne izbavim trebuie sa ne nastem in nemurire.

pase scurte spunea...

ehhh, si cu tapalaga. scrie dupa cum si de unde bate vantul. de fapt bataia vantului este valabila pentru toata presa


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: