Institutul de Studii Populare și Fundaţia Konrad Adenauer au organizat, joi, 31 mai 2012, o dezbatere cu tema ”Legea electorală din România. Derapaj constituțional sau consolidare a democrației?” la care au participat președintele ISP domnul Valeriu Stoica, Sever Voinescu, Sulfina Barbu, Cristian Preda, Cristina Trăilă, precum și o serie de reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din România precum Institutul de Politici Publice, Freedom House s.a.m.d., sau jurnaliști precum Dan Tăpălagă sau Mircea Marian.
După ce PDL anunțase cu doar câteva ore înainte contestarea la Curtea Constituțională a legii electorale, discuțiile s-au axat pe oportunitatea schimbării sistemului electoral cu doar șase luni înainte de scrutinul parlamentar din toamnă, precum și pe efectul introducerii acestui sistem asupra democrației din România.
Președintele ISP, domnul Valeriu Stoica a declarat că această lege discriminează și creează un sistem prin care se asigură reprezentarea proporțională a minorității maghiare în Parlament. ”Atunci când a fost adoptată Constituţia din 1991 s-a acordat minorităţilor un drept de reprezentare special ca o aplicare a ideii conturate în domeniul drepturilor omului de discriminare pozitivă pentru ca acestea să aibă un reprezentant în Parlament. Acesta s-a aplicat unor minorităţi restrânse ca număr şi nu a fost nevoie să se aplice maghiarilor. Modificarea adusă recent creează un sistem pentru a se asigura reprezentarea proporţională a minorităţii maghiare în Parlament. Aici nu mai e vorba de discriminare pozitivă, ci de discriminare pur şi simplu între o forţă politică şi alte forţe politice. De ce se aplică asta? Se încearcă obţinerea bunăvoinţei maghiare inclusiv prin reprezentanţii pe care îi are acum în Parlament pentru actuala putere”, a spus Stoica.
La rândul său, vicepreședintele PDL, Sever Voinescu, moderatorul dezbaterii, a avertizat că în România votul uninominal majoritar va da cele mai fluide majorități în Parlament, arătând că gradul de independență a aleșilor prin vot uninominal față de partidele lor va crește. ”Sunt absolut sigur ca un Parlament ales prin vot uninominal majoritar va fi un Parlament cu majorități foarte fluide".
Un alt subiect dezbătut a fost cel ridicat de doamna Sulfina Barbu care a atras atenția că în legea USL este introdusă noțiunea de minoritate locală, ceea ce încalcă Legea fundamentală, arătând ca "vor fi județe suprareprezentate".
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu