24 iunie 2012

Lobby pentru anularea dreptului de veto al statelor membre ale UE




Ministrul german de Finanţe vrea transferarea "mai multor competenţe" politice către UE, pentru ca statele membre să nu mai poată bloca deciziile
 


Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, consideră că este necesară "transferarea mai multor competenţe" în "domeniile politice importante" către Bruxelles, într-un interviu acordat revistei Spiegel, din care au fost publicate fragmente sâmbătă, relatează AFP.

"Trebuie să transferăm mai multe competenţe către Bruxelles în domeniile politice importante, fără ca fiecare stat naţional să poată bloca deciziile", afirmă ministrul.

De mai multe luni, cancelarul german Angela Merkel afirmă că rezolvarea crizei europene trece printr-o integrare aprofundată.

"Până în prezent, statele membre UE au aproape întotdeauna ultimul cuvânt. Acest lucru nu mai poate dura", subliniază Schäuble, potrivit publicaţiei, care afirmă că ministrul este favorabil unei transformări a Comisiei într-un adevărat guvern, unei consolidări a Parlamentului şi alegerii prin vot universal a preşedintelui Uniunii Europene.

"Europa viitorului nu va fi un stat federal după modelul Statelor Unite sau al Republicii Federale Germane", a apreciat Schäuble, continuând: "va avea o structură proprie" şi punerea ei în practică va fi o "experienţă captivantă".
Ministrul german de Finanţe a insistat şi asupra importanţei euro.

"Cu pericolul unei dezintegrări a zonei euro, la care de altfel nu subscriu, multe lucruri pe care le-am dobândit şi de care ne bucurăm ar putea fi puse la îndoială - fie că este vorba despre piaţa unică sau despre libertatea de circulaţie", a remarcat el.

"O dezintegrare a Uniunii ar fi absurdă", a afirmat el, adăugând că acest lucru "nu se poate, nu trebuie să existe şi nu va fi".

"Dacă vom avea parteneri suficienţi, sau dacă va exista un consens, n-aş vrea să ne facem iluzii, nu există un consens neapărat acum pe modificarea Tratatului UE, România ar susţine şi modificarea tratatelor" pentru decizii care nu se pot realiza doar prin modificarea Protocolului 12, cum ar fi aplicarea automată de sancţiuni.
"Pentru acest lucru este necesară modificarea Tratatului. De asemenea, în condiţiile în care vorbim de o guvernanţă economică la nivel european este clar că ar trebui dată mult mai multă putere Comisiei Europene. Şi noi susţinem acest lucru. Dar este imposibil să se facă acest lucru altfel decât prin modificarea Tratatului".

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

"Europa viitorului nu va fi un stat federal după modelul Statelor Unite sau al Republicii Federale Germane", a apreciat Schäuble, continuând: "va avea o structură proprie" şi punerea ei în practică va fi o "experienţă captivantă".

Planul este si mai grav decat credem noi...

Riddick spunea...

Bine că mai ies la iveală variantele, să știm ce avem de făcut. Nr.1 - niciun vot cozilor de topor ale Bruxelului, indiferent ce teatru joacă pe aici, precum că ar fi în conflict, că ar avea viziuni diferite.

Crystal Clear spunea...

Bineinteles.

Tot ce vine de la Bruxelles e stricat !
Suntem suprasaturati de ipocritii si profitorii astia....


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: