27 iunie 2012

Începe dictatura minorităților (electorale) în UE ?



La noi, propunerea USL (azi aflăm ce a decis CCR), la greci prima de 50 de locuri pentru primul partid...

Iar acum, bulgarii:
Bulgaria's ruling centrist-right GERB party is about to amend the country's electoral legislation, paving its way towards winning an easy majority in the 2013 general elections, according to a media report. If the winning party has an advantage of 5% or more ahead of the runner-up, it would automatically gain as many seats as necessary to achieve majority in the 240-seat Parliament, the amendment allegedly envisions, according to the 24 chasa daily. A similar piece of legislation exists in Greece, where the largest party receives a bonus of 50 seats, as a way to enhance the likelihood of a majority government.
Sofia News Agency

Un comentariu :

Riddick spunea...

1. USL pierde teoretic mandate, PPDD teoretic câştigă mandate.

2. Situaţia PDL se schimbă teoretic mult în bine.

3. Nu vom avea un câştigător clar. Utilizând perspectiva constituţională des menţionată de Traian Băsescu, e foarte posibil să avem trei partide cu 25-30% din mandate. În acest context, cine deţine palatul Cotroceni la momentul alegerilor va juca un rol important în stabilirea schemei de guvernare post-2012.

4. USL are nevoie de voturi mai mult decât dacă sistemul uninominal majoritar era declarat constituţional. Probabilitatea suspendării/alegerilor prezidenţiale creşte, nu scade.

5. Marea Alianţă Din Jurul PDL începe să-şi piardă din obiect. Un partid cu 10% din voturi acum ar obţine chiar 10% din mandate, şi nu zero sau unu locuri în parlament. Intelectualii şi reformiştii din PDL nu mai au un motiv clar prin care să-şi justifice rămânerea alături de Blaga, Udrea, Anastase, etc etc etc. Inerţia din ultimii ani şi ezitările îndelungate în a forma un nou partid îi vor costa acum foarte, foarte mult, poate chiar tot viitorul politic.

http://www.contributors.ro/reactie-rapida/uninominalul-intr-un-singur-tur-neconstitutional-efecte/


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: