“Sunteți de acord ca începând de la primele alegeri care vor fi organizate, deputații și senatorii să fie aleși în circumscripții uninominale, în baza unui scrutin majoritar în două tururi ?”
Așa suna întrebarea de la referendumul din 2007, care a fost organizat în aceeași zi cu primele alegeri europarlamentare. Al doilea referendum, cel din toamnă. Cel din primăvară avea ca subiect demiterea președintelui republicii.
Un vot uninominal în două tururi ar putea elimina o parte din parlamentarii partidelor clasate pe locurile 2, 3, 4... (la nivel național), adică pe cei care s-ar clasa pe primul loc în unele colegii, cu sub 50% din voturi, dar care ar putea primi un mandat în condițiile votului cu un singur tur.
Cristian Rădulescu (liderul grupului PDL de la Camera Deputaților): "Se ridică probleme de constituţionalitate fiindcă există posibilitatea, prin acest sistem, ca un partid care are 30-35 de procente să poată accede în Parlament cu 90% din mandate, ceea ce e curat nedemocratic, indiferent de ce partid vorbim. Este o idee nefezabilă şi care va întâmpina mari probleme constituţionale. Ca urmare, grupul parlamentar al PDL se va abţine de la vot".
Întrebări:
- Care este, de fapt, poziția PDL față de legea votului uninominal într-un singur tur ?
- Situația PDL este atât de disperată, încât un vot uninominal în două tururi ar elimina și puținii parlamentari care s-ar putea obține în colegiile unde PDL dispune de o majoritate relativă ?
- Doar UDMR va ataca la Curtea Constituțională votul uninominal cu un singur tur ? PDL doar face aluzii - "va întâmpina mari probleme constituţionale".
Un comentariu :
Eliminarea pragului electoral (acum, de 5%) este oferta USL către UDMR: "Nu-i nimic, tot intrați în parlament, chiar dacă nu chiar cu 7-8% !"
Nu vreau să aud niciun fel de scuză peste vreo câțiva ani, după ce s-ar instala arbitrar la putere o oligarhie nereprezentativă, dar suprareprezentată în parlament.
Se poate opri această lege, iar aici am și arătat cum:
Oprirea votului uninominal într-un singur tur stă în omul UDMR de la CCR
Legea votului uninominal într-un singur tur a trecut la senat, cu 77 de voturi pentru și 17 împotrivă. PDL a declarat că s-a abținut iar UDMR că a votat împotrivă. Cum, necum, lângă voturile USL s-au mai lipit 4-5 voturi de la opoziție. Nu am cum să cred că nu va trece și de camera deputaților, unde grupul minorităților, care beneficiază automat de câte un loc în parlament și care a semnat un protocol cu USL o va vota, de asemenea. O viitoare revizuire a Constituției va trebui să pună capăt existenței politice a acestui grup care parazitează democrația reprezentativă.
Odată votată, iată cum văd posibilă blocarea legii:
Etapa I
Returnarea de la președintele republicii, cu observații de modificare a principiului votului într-un singur tur. Returnarea să se facă la limita maximă posibilă de timp în care o lege trebuie promulgată sau returnată. Sub rezerva că Băsescu nu e parte la acest complot împotriva democrației.
Etapa II
În coordonare cu cea de dinainte. Se va depune o contestație la Curtea Constituțională privind nereprezentativitatea mandatelor obținute într-un singur tur. Momentul depunerii contestației va fi ales convenabil. Dacă omul desemnat de UDMR la CCR răspunde la comenzi și dacă PDL chiar e contra acestei legi, votul uninominal într-un tur va fi blocat (5:4). End of story.
Măsuri extraordinare
Etapa III
Dacă eșuează atât returnarea la parlament (în sensul că parlamentul reconfirmă legea) cât și acțiunea la CCR din cauza omului UDMR (care a mai respins tăierea pensiilor, forțând PDL să mărească TVA la 24%), Băsescu să declare că el, în calitate de președinte democrat și de garant al democrației, refuză să promulge această aberație. O eventuală suspendare nu ar afecta această inițiativă, urmând ca Vasile Blaga să preia temporar funcția. Până la alegerile generale legea este blocată.
Etapa IV
Campanie mediatică intensă la nivel intern și la nivelul UE, SUA, NATO și Parlamentului European cu privire la această lege.
Trimiteți un comentariu