12 mai 2012

Aceeași schemă obosită - conflictul dintre "reformiști" și "paseiști"



Mai întâi, trebuie arătat că însăși titlul articolului scris de Dan Cristian Turturică (Miza războiului Ponta – Ungureanu şi lecţia anului 1996) este o diversiune. Cum ar veni, adică, Ungureanu (nu PDL, nu Băsescu - de alții nici că ar pomeni) reprezintă ceva, are o pondere, și ar fi o referință, o speranță, o așteptare. Principala forță de reacție împotriva inamicului politic USL.

De fapt, este vorba despre schema clasică, pe care am prezentat-o aici și aici (cu rezerva că demult USL nu mai reprezintă doar mafia internă):

Românii sunt siliți să aleagă între adepții aservirii față de Mafia internă și adepții aservirii față de grupuri de interese și propagandă externe. (…) ”Ciocnirea” amintește de o capcană, în care cele două părți fac capital reciproc din denunțarea nocivității adversarului: baronii semnalează (când au nevoie) vinderea țării și cei aserviți extern semnalează crimele baronilor (când au nevoie). Alteori, cele două părți concurente (nu adverse) se așează la masa verde, pentru a cade la pace, împărțindu-și prada și teritoriile. Vrem să deschidem ochii românilor asupra acestui joc. Asta le va permite să-l depășească, redesenând linia frontului - între patrioții compleți și tandemul baroni locali/arendași pentru străini.

Alt clișeu deja uzat - pentru cine vrea să gândească - este căpușarea întreprinderilor de stat. Acolo unde ea a fost lăsată să se desfășoare, a avut un dublu rol - aport pentru partid sau pentru demnitarii care girau ilegalitatea, dar și un pretext de a arăta că statul nu este bun de nimic, că acea întreprindere, deși poate fi repusă în funcțiune cu investiții modeste și hoții alungați, își are viitorul doar în mâini private, mai bine zis străine. Oare căpușa oprește 84% din profit și lasă statului doar 16 % ? (cota de impozitare actuală), cum face privatul ?

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: