06 mai 2012

A fost PDL folosit, prin Băsescu ?



Nu am spus "de Băsescu", fiindcă nu lui i-ar folosi în mod direct măsurile politico-economice adoptate de guvern (implicit de PDL) în ultimii doi ani. Toate categoriile sociale au fost antagonizate, mai ales bugetarii. Zarvă la învăţământ, cu adăugarea suplimentară a clasei zero, o complicaţie în plus pentru copii şi părinţi. La sănătate era clar că nu trebuia umblat în an preelectoral sau electoral, dar s-a încercat să se umble, iar când reacţiile au fost energice, s-a făcut pasul înapoi. Tardiv. Reţineri ilegale din unele pensii, deşi se putea corecta la timp, nu să se aştepte decizia instanţei. Acum va returna banii USL. La TVA de 24% s-a ajuns pe mâna UDMR, care prin omul său de la Curtea Constituţională a respins (5:4) măsura alternativă a tăierii unor pensii şi salarii. Astfel, sunt afectate toate categoriile sociale, nu doar unele care nu erau neapărat electorat PDL (da, ştiu, sunt cinic...). Mediul de afaceri, de asemenea, este afectat. "Legea grătarelor", pornită de Sulfina Barbu prin februarie 2011, a fost tărăgănată de USL tocmai ca să intre în vigoare acum, în an electoral (cine va fi înjurat de lumea ieşită la iarbă verde, guvernul USL sau iniţiatorii ?). Legea electorală nu s-a modificat la timp, existând acum varianta votului uninominal într-un singur tur, care ar bloca intrarea altor partide în parlament şi le-ar perpetua pe cele actuale, dar mai ales USL-ul (USL s-a pronunţat pentru această variantă). Va returna Băsescu legea la parlament dacă va ieşi în această formă ? Mă îndoiesc că o va face. Actuala lege electorală pentru alegerile locale prevede tot un singur tur, şi a ieşit aşa şi pe voturile parlamentarilor PDL. Ar mai fi multe de spus, dar închei doar cu alte două exemple - paleologizarea PDL după congresul din 2011 şi aducerea lui Ungureanu la guvern.

De văzut şi

Un comentariu :

Riddick spunea...

Unul dintre scopurile principale ale aiurelilor economice iniţiate în 2010 este atingerea parametrilor macro pentru trecerea la euro "în 2015". "Prostimii" i s-a spus că sunt măsuri anti-criză.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: