20 mai 2012

Democrație la preț redus


"Având în vedere actuala criză financiară, care afectează drastic bugetul de stat și bugetele locale, și pentru un tratament egal, propunem prin actul normativ inițiat, ca alegerea primarilor să se facă identic cu cea a președinților consiliilor județene, adică într-un singur tur de scrutin, dacă nu există balotaj".
Din Expunerea de motive a inițiatorilor modificării legii electorale pentru alegerile locale (alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin).


LEGE privind modificarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale

61 deputati+senatori
deputati fara grup:Ciuhodaru Tudor, Zoicaş Gheorghe
deputati PD-L:Alecu Valeriu, Andronache Gabriel, Ardeleanu Sanda-Maria, Avram Marian, Bărbulescu Daniel-Ionuţ, Blaga Iosif Veniamin, Bot Octavian, Brînză William Gabriel, Cionca-Arghir Iustin-Marinel, Fuia Stelian, Gheorghe Tinel, Göndör Marius-Sorin, Gospodaru Gabriel-Dan, Hogea Gheorghe, Ialomiţianu Gheorghe, Leşe Doru Braşoan, Lubanovici Mircea, Militaru Constantin Severus, Movilă Petru, Negruţ Clement, Niţu Adrian Henorel, Novac Cornelia Brînduşa, Olar Corneliu, Pandele Sorin Andi, Pardău Dumitru, Popescu Cosmin Mihai, Postolachi Florin, Riviş-Tipei Lucian, Rogin Marius, Roman Gheorghe, Seremi Ştefan, Stroian Toader, Ştirbeţ Cornel, Vladu Iulian
deputati PSD:Coclici Radu Eugeniu, Covaci Dorel, Cristea Victor, Damian Ioan, Drăghici Sonia-Maria, Dumitru Ion, Duşa Mircea, Luca Ciprian-Florin, Mocanu Vasile, Nistor Laurenţiu, Nosa Iuliu, Petrescu Petre, Popeangă Vasile, Răţoi Neculai, Resmeriţă Cornel-Cristian, Roman Ioan Sorin, Stragea Sorin Constantin
deputati PNL:Horj Pavel
deputati Mino.:Mircovici Niculae, Popov Duşan
deputati Independenti:Stan Nicolae
senatori PD-L:Badea Viorel Riceard, Dobra Nicolae, Pereş Alexandru
senatori PSD:Crăciun Avram

Nu săriți repede - "Da, au inițiat-o dinozaurii de la PDL...", fiindcă iată cum sună Punctul de vedere al Guvernului (Boc), care se arată îngrijorat că pot exista, totuși, situații în care ar fi posibil al doilea tur de scrutin:
II. Observații: [...] De asemenea, și dispozițiile art. 98 din legea Nr. 67/2004 trebuiau corelate cu modificările propuse, prin eliminarea posibilității organizării unui al doilea tur de scrutin în cazul în care unul din candidații aflați în situație de balotaj, decedează, renunță sau nu mai îndeplinește codițiile prevăzute de lege pentru a fi ales.
III. Punctul de vedere al Guvernului:  Având în vedere considerentele menționate, Guvernul susține adoptarea acestei inițiative legislative cu luarea în considerare a observațiilor de la pct. II.
Nu știu să fi fost contestată modificarea la Curtea Constituțională, deși acum i-ar fi prins bine USL-ului un precedent care să valideze acest tip de vot, în vederea alegerilor generale organizate tot pe principiul unui vot uninominal majoritar cu un singur tur de scrutin.

Un comentariu :

Riddick spunea...

Ce infect e siteul de la Camera Deputaților, ca și cel de la Senat, nu dau și texte în format .html cu documentele, doar facsimiluri în format .pdf (poze, adică, nu cumva să poți da rapid copy/paste cu ceea ce vrei să pui în evidență din acele texte).


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Leonard Orban, 2011: "Guvernele europene, deci şi cel român, vor avea în viito­rul nu foarte îndepărtat competenţe din ce în ce mai mici în materie de regle­mentări în domeniul economic, deci şi o marjă de manevră din ce în ce mai redusă. Bugetele naţionale vor fi avizate de Bruxelles. Parlamentul va trebui să ţină seamă de aceste opinii. Şefii de state îşi vor asuma angajamente punctuale pe domeniul economic. Iar apariţia unui guvern al Uniunii Europene, în adevăratul sens al cuvântului, care să gestioneze politica economică şi fiscală este inevitabilă. În faţa competiţiei dure a Asiei şi Americii, Europa va trebui să-şi aleagă un guvern unic, altminteri riscă să-şi piardă influenţa. O pierdere a influenţei ar însemna o lovitură extrem de dură pentru fiecare cetăţean pentru că pierderea influenţei echivalează cu scăderea drastică a nivelului de trai. Eu nu văd o altă soluţie decât un guvern european."

Leonard Orban, 2011: "În momentul de faţă, interesul vital pentru România este consolidarea Uniunii Europene. Acea idee a Statelor Unite Europene este o idee spre care trebuie să mergem, pentru că, altfel, dacă ne uităm pe hartă, Europa e un continent mic, în pierdere de viteză, cu o populaţie care îmbrătrâneşte, cu anumite avantaje, dar şi cu multe dezavantaje. Dacă europenii vor să menţină un anumit nivel de trai, un anumit standard de prosperitate, au nevoie de unitate. Altfel, vom deveni irelevanţi la nivel global, ceea ce înseamnă că standardul de viaţă, prosperitatea va scădea semnificativ, ne vom confrunta cu crize majore şi, până la urmă, nu vreau să avansez scenarii foarte dure, dar, în condiţiile în care această construcţie se va prăbuşi, cred că există riscul să ne întoarcem la situaţiile de dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial".

 

Postări populare: