20 mai 2012

Regionalizarea precede crearea statului federal România



... iar odată federalizată România, se cam pot intui pașii următori.

Deputatul Știrbeț (PDL, ex-PnL), care a compus un proiect de regionalizare despre care am scris aici, vine cu precizări (Expunere de motive):
Menționez că, în viziunea mea, soluția ideală a regionalizării României ar fi constituirea unui număr de cinci regiuni, delimitate după conturul marilor regiuni istorice ale României.

Nu cred că acest ideal ar putea fi atins într-o perspectivă apropiată, oricât de mari eforturi s-ar depune pentru atingerea lui. Etapa care trebuie parcursă în drumul spre realizarea acestui deziderat, consider că este soluția celor 14 regiuni propusă în prezentul proiect.

Probabil că numai într-un orizont de timp, pe care îl apreciez la aproximativ 20 de ani, putem să ne gândim la această schimbare, dacă evoluția economico-socială a României va avea aceleași direcții ca cele din prezent.
Proiectul lui Știrbeț este lăudat de Valeriu Sssstoica. Deci, se merge pe sistemul pașilor mici, dar în aceeași direcție. Un mesaj e dat și prin heraldica folosită la stema României:




Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: