20 mai 2012

Regionalizarea precede crearea statului federal România



... iar odată federalizată România, se cam pot intui pașii următori.

Deputatul Știrbeț (PDL, ex-PnL), care a compus un proiect de regionalizare despre care am scris aici, vine cu precizări (Expunere de motive):
Menționez că, în viziunea mea, soluția ideală a regionalizării României ar fi constituirea unui număr de cinci regiuni, delimitate după conturul marilor regiuni istorice ale României.

Nu cred că acest ideal ar putea fi atins într-o perspectivă apropiată, oricât de mari eforturi s-ar depune pentru atingerea lui. Etapa care trebuie parcursă în drumul spre realizarea acestui deziderat, consider că este soluția celor 14 regiuni propusă în prezentul proiect.

Probabil că numai într-un orizont de timp, pe care îl apreciez la aproximativ 20 de ani, putem să ne gândim la această schimbare, dacă evoluția economico-socială a României va avea aceleași direcții ca cele din prezent.
Proiectul lui Știrbeț este lăudat de Valeriu Sssstoica. Deci, se merge pe sistemul pașilor mici, dar în aceeași direcție. Un mesaj e dat și prin heraldica folosită la stema României:




Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: