03 aprilie 2012

Everac: Liberalismul vasal


Noi nu putem intoarce azi din cauza liberalismului dominant, cum n-am putut intoarce altadata din cauza despotismului. Noi facem azi jocul marilor case de credit. Nimeni nu ne intreaba daca vrem sa-l facem sau nu. Si am ajuns sa cred ca nimeni nu ne-a intrebat daca vrem sa vindem sau nu capacitatile noastre productive. – Vinde, ca te tai! ni s-a spus, si s-a dat o spaga la nevolnicul de vanzator, un rahat cu ochi, care s-a “turcit”, adica s-a caftanit, s-a ajuns si s-a revarsat ca un paduche.
Cine ar crede ca aceste doua cuvinte - liberalismul si vasalitatea - pot face casa impreuna? In general, vasalitatea inseamna subordonare nesmintita, deci nelibertate, constrangere; iar liberalismul e: “faca fiecare ce vrea si ce poate, ca din echilibrarea nevoilor si prestatiilor sa rezulte un bine cat mai general”.
   Liberalismul, in principiu, regularizeaza jocul economic, infige marfa oriunde ea lipseste, mobilizeaza prestatiile in functie de nevoi si produce prin liber schimb plus valoare pe care o difuzeaza apoi, stimuland alte resurse. In aparenta nu e nimic mai egalitar decat dreptul de a produce si de a vinde liber. Pe toti cei asezati in acest circuit, ii paste, zice-se, pricopseala.
   Numai ca lucrurile in practica nu prea stau asa, ci mai degraba ca in fabula lui Grigore Alexandrescu. Acolo dulaii mari sunt mai “egali” decat catelandrii si cotarlele, se respecta si se maraie cu alt glas si cu alta putere decat jevrutele, nefiind intru nimic egali cu acestea. Cainele cel mare inghite sau musca pe cel mic, caci n-are niciun interes sa imparta osul cu el. Economia mare, consolidata, dominanta, se infige in piete de unde zburataceste micile economii, fie el liberalismul cat de infloritor in teorie. Economia mare pune mana apasat pe cea marunta, o zaticneste, o muta, o intoarce pe dos prin mijloacele pasnice ale liberei concurente, o face sufragana ca pe un schit, o ia la porunca. Ii si da, daca vrea, ca sa aiba ce sa ia inapoi cu dobanda. O baga in lesa si o tine acolo, punand-o sa munceasca indoit, sa se dea de ceasul mortii, sa faca toate tumbele din lume si pana la urma sa piara de demoralizare prin autojaf disperat. Doreste si izbuteste sa o aduca la o datorie perpetua.

   Si atunci, cu ce se deosebeste un asemenea liberalism, ca floare si fruct al initiativei necorupte, de mizerabila vasalitate politica unde iti dadeai snaga si castigul, agoniseala si (in termeni moderni) plus-valoarea cand batea stapanul din picior ori iti arata carpa neagra? Sute de ani am avut parte de aceasta scarboasa suposenie in care nu s-a adunat aproape nimic, decat cateva ziduri de manastire, in care ne-am gasit minori si inapoiati, mereu grijulii sa platim la timp, mereu nevolnici sa construim europeneste, sa adunam, sa inaltam, sa presam si sa ne extindem ca altii.
   Am facut apoi ce am putut o suta si ceva de ani, de cele mai multe ori imitand, ne-am aratat o vreme mai putinciosi, si iata ca ne-am poticnit iar; atat ca suveranii actuali nu au in mana sabia, nici nu cresteaza sa ne ia sangele de rai ce sunt, ci au in mana tibisirul si ne indatoreaza ca sa ne ia toate resursele de buni si indatoritori ce sunt, intr-o lume proclamata libera, ba chiar solidara! In fond e aceeasi vasalitate! Acelasi calcai asezat pe gatlejul nostru.

   Noi nu putem intoarce azi din cauza liberalismului dominant, cum n-am putut intoarce altadata din cauza despotismului. Noi facem azi jocul marilor case de credit. Nimeni nu ne intreaba daca vrem sa-l facem sau nu. Si am ajuns sa cred ca nimeni nu ne-a intrebat daca vrem sa vindem sau nu capacitatile noastre productive. – Vinde, ca te tai! ni s-a spus, si s-a dat o spaga la nevolnicul de vanzator, un rahat cu ochi, care s-a “turcit”, adica s-a caftanit, s-a ajuns si s-a revarsat ca un paduche. Cand Ceausescu si-a platit datoria, adica si-a dat jos lesa, l-au omorat. S-a dus sclavia dictaturii si a intrat pe poarta cealalta sclavie, cealalta vasalitate, a liberalismului. S-au dus fabricile, s-au dus piesele, capacitatile, initiativele, aerul suveran. Au napadit bancile straine. Au luat in mana comertul, afacerile, au derutat, au zapacit, au favorizat vasalitatea prin imprumuturi scumpe si devalorizari cu alti tradatori financiari, platiti copios si aceia.
   Acum, cu criza, li s-a pus un sughit bancilor, asa ca am luat noi obstea romaneasca prin reprezentantii ei, un imprumut masiv, fabulos, niciodata recuperabil, ca sa nu mai sughita bietele banci straine. Ii ajutam pe sarmanii straini bancari sa ne ajute! Ii oplosim, ii protejam, ca sa ne tie perpetuu in lesa creditului fara de care nu mai putem trai, fiindca vasalitatea e singura conditie compatibila cu noi!


http://mail.380.ro/node/148993

>> Everac, potpourri (III) 
>> Everac, potpourri (IV)

3 comentarii :

Riddick spunea...

Everac: Carcaletele

Daca de pilda cineva vrea sa faca acum un bilant dur al situatiei, si sunt oameni capabili sa-l faca, si sunt oameni care chiar il fac, incat in zece minute iti dai seama ca suntem in oala si fierbem ca niste raci fara iesire, peste alte cinci minute vine emolientul, vine show-biz-ul si da cu zeama dulce-acrisoara de uitare, niveleaza, drege, acopera, reduce la proportii de mic amanunt trecator grozaviile tragice care s-au spus, hotaratoare pentru viata noastra, le tavalugeste cu zambete, cantece si fese goale, cu reclame de pamparsi, cu bonomii tampe sau desucheate; si le anuleaza, le scoate din actualitate, infigand peste ele alte actualitati, cat mai divertizante. Nimeni nu mai tine azi un discurs al natiei neastupat de fleacuri, nedisputat de saloane de automobile si de praf pentru curatat bideuri. Nimeni nu mai e capabil sa vorbeasca serios o ora in Romania, din cauza show-biz-ului si reclamei, a facerii si afacerii diversiunii. In timpul asta translatia capitalurilor straine continua, in tacere, cu toate tatanile unse.
Nu suntem, (departe de asta)? o tara de alcooluri tari (decat intr-o anumita particica a Transivaniei). Tuicusoarele noastre sunt indeobste usurele. Iar peste vin turnam apa minerala sau sifon, ca sa facem sprit. Nu suntem tara de votca, snaps sau whisky, ci de sprituri racoroase, aici ne duce firea. Iar daca vinul nu e destul de bun si de dulceag, daca e posirca ordinara, gretoasa, turnam peste el sirop. Facem adica un carcalete... si ne ametim cu el. E vocatia noastra.

http://peromaneste.blogspot.com/2008/10/din-punct-de-vedere-economic-romania.html?showComment=1226682120000#c743494687122174500

Riddick spunea...

...
Se fac crime, nefericiri, accidente - sa te tii audienta! Vedeta are confidente, a divortat, i s-a rupt ciorapul, nea Sucala e numai compasiune, cum e si pentru cateii abandonati, pentru amantii parasiti, pentru soap-opera tiganeasca. Se incanta repede bietul om, e dus usor cu presul!.. Show-biz-ul ii salveaza viata interioara in timp ce padurile i se devasteaza, iar petrolul, zacamintele, banii ii ajung in alta parte. Show-biz-ul e 80% din decurgerea lui, nu mai poate fara show-biz. A lasat munca aceea dura pe care au prestat-o mosii lui, cu rost sau fara, sute de ani, a lasat indatoriri de capetenie, caci a venit fofeaza gatita, cu buricul scos, si-si spune pataraniile, ba mai si canta un cantecel deocheat, manca-o-ar mama s-o manance! Mai e si Theo, si Esca, si Vacanta Mare, si Carcotasii si santezele cu album! Mai sunt si crime nesfarsite la dl. Dan.

Riddick spunea...

Everac: Hahalera

- Deci, pe cine sa votam?
- Vezi? Esti un animal pierdut, o biata jivina-hahalera care nu ajungi cu mintea decat pana la sectia de vot, asa, ca sa ai si tu o jucarie, fletule! “Nicusor are o toba, bum, bum, bum!”. Dar bum!-ul e pe spinarea ta, pe care calaresc atatia, structurile, mafiile, jecmanitori-sefi. Ei isi cumpara acum consilieri care sa-i invete cum se duc de nas hahalerele si care costa infricosator de scump, din buzunarul tau, ca sa elaboreze metodele de a te pacali! Prietene, la ce ti-au folosit anii, daca ai ramas mai prost ca o cocuta?
M-am sculat de pe banca profund jignit.
- Pe mine te-ai gasit sa te superi?, s-a mirat Ghita. Pe mine, care iti deschid capul? Atunci chiar ca esti cea mai tembela hahalera!

http://htdig.informatia.ro/cronicaromana/afisez.php?sid=100229&date=2009-11-11&afisez=local


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: