27 martie 2012

Efectiv control, efectiv prezent şi răspândirile



Când mai aveam armată cu militari în termen, fie ea şi a RSR, exista apelul de seară, la care SSC-ul (sergentul de serviciu pe companie) dădea raportul OSR-ului (ofiţerul de serviciu pe regiment) privind situaţia efectivelor companiei: "Tovarăşe/domnule ofiţer de serviciu pe regiment, compania Cutare (OSR-ul trecea prin faţa formaţiei şi se oprea la fiecare subunitate în parte), efectiv control n militari, efectiv prezent n-4 militari, este prezentă la apelul de seară". OSR-ul cerea apoi situaţia răspândirilor, iar SSC-ul raporta: "Un militar în permisie/concediu/învoire/misiune, un militar de serviciu la bucătărie/la sala de mese, un militar în arest şi unul la infirmerie/în gardă (la infirmerie, arest şi la corpul de gardă se făcea apel separat, OSR-ul nota sau reţinea câţi militari trebuiau să apară acolo - cei de serviciu la bucătărie de obicei scăpau pe barba SSC-ului sau veneau în formaţie dacă bucătăria era pe aproape). Dimineaţa raportul se dădea ierarhic - înlocuitorii la comandanţii de pluton, aceştia la comandantul de companie, şi comandanţii de companie la comandantul de regiment ("Comandanţii de companii la mine !"). Dacă vroia să comunice ceva mai multor cadre, spunea "Ofiţerii - la mine !" (sau "Cadrele - la mine !", deci şi subofiţerii).

Răspândirile au început la partide cam de prin 1991: intrarea PnL în guvern cu FSN, spargerea FSN în PD-FSN şi FDSN, PnL-AT, PnL-Cîmpeanu, APR, spargerea CDR, spargerea DA, formarea PLD din oameni de la PnL şi fuziunea cu PD, rezultând PDL. Le-am amintit pe cele mai importante.

Dar şi mişcări de politicieni de la un partid la altul. Sau mişcări aparent dezavantajoase, precum slăbirea ori anularea majorităţii de la Senat prin desemnarea lui Radu F Alexandru la CNA de către guvernul Ungureanu. Sau păstrarea lui Darius Vâlcov drept candidat în 2008 la Slatina, deşi era căsătorit cu Lavinia Şandru (ex-PD), finii lui Cosmin Guşă (deasemenea, ex-PD). Pâi, ce, nu se aşteptau la un asemenea anunţ din partea lui precum cel de azi ? Probabil că nici UNPR nu se aşteaptă la ceva similar care ar putea veni din partea lui Pandele, căsătorit cu Vrânceanu-Firea. Sau din partea lui Şandru (cică Vâlcov trece la PSD). La PSD/USL Marean e în cărţi pentru sectorul 5, dar încă nu s-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor. Frunzăverde e azi ştirea zilei, dar de la omul care a făcut combinaţia cu PPE te poţi aştepta la multe surprize, mai ales după ce în urma congresului PDL schimbase tabăra.

Una peste alta, vedem de şase cicluri electorale o rotaţie la putere a cartelului. Răspândirile sunt irelevante, câtă vreme nu duc la apariţia de partide noi.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: