28 martie 2012

Germania lansează o ofertă de parteneriat strategic României



Universitatea Babeş-Bolyai de la Cluj este un loc de unde se lansează diverse baloane de încercare. În 2008 a avut loc Conferinţa internaţională România şi viitorul Europei. Contribuţii româneşti la proiectul "Statele Unite ale Europei" prezidată de Andrei Marga. În 2011 a primit titlul de Doctor Honoris Causa cancelarul Angela Merkel, eveniment după care rectorul Andrei Marga apărea pe lista scurtă de premieri avuţi în vedere de PnL. Marga nu figura iniţial pe lista scurtă de trei nume.

Acum, ambasadorul Germaniei în România lansează propunerea ca România să devină un fel de chibiţ al Germaniei la nivelul UE, precum Polonia. Nu că nu ar fi devenit deja, dar...
Ambasadorul Germaniei în România propune o nouă dimensiune a parteneriatului româno-german, pe fondul unor investiţii importante anunţate de companiile germane în Transilvania.

Ultimii ani par să fi adus o reorientare de substanţă a politicii externe româneşti. Iritarea şi nervii preşedintelui francez Nicolas Sarkozy au îndepărtat România de Franţa, însă seriozitatea şi meticulozitatea cancelarului german Angela Merkel au transformat Berlinul într-un interlocutor mult mai ascultat de români.
Tocmai de aceea, în cadrul unei conferinţe ţinute la Universitatea Babeş-Bolyai, ambasadorul Germaniei în România, Andreas von Mettenheim, a lansat ideea unei relaţii privilegiate, în interiorul Uniunii Europene, între Germania şi România.

Andreas von Mettenheim a sugerat faptul că relaţiile dintre Germania şi România cunosc o dezvoltare accelerată şi că germanii sunt pregătiţi să preia rolul istoric pe care l-au jucat până acum francezii. Iar acest lucru ar fi uşurat de prestigiul de care se bucură cultura germană în zone în care, de-a lungul secolelor, românii şi germanii au trăit împreună. "Şi Germania poate ocupa un loc important în această ţară, datorită "asemănărilor spirituale". Un rol important îl joacă minoritatea germană şi apropierea de limba şi cultura germană din Bucovina, Transilvania şi Banat. Aici se mai adaugă, şi nu vă spun nimic nou, influenţele intelectuale provenite de la personalităţi precum Eminescu, Caragiale, germanofili, şi o colaborare strânsă în şcoli şi facultăţi. O industrie germană deschisă spre investiţii şi de încredere, care ocupă golurile lăsate în urmă de alţii şi - nu în ultimul rând - răspândirea limbii noastre ca limbă străină întregesc acest peisaj. Căderea regimurilor comuniste în anii 1989/1990 uneşte românii şi germanii până în ziua de astăzi, în ciuda diverselor condiţii şi consecinţe. Nu este de prisos să amintim că nimeni altul decât preşedintele Republicii Federale Germane, Joachim Gauck, având şi funcţia de şef al departamentului de documente secrete STASI, a avut la finalul anilor 1990 o contribuţie considerabilă la înfiinţarea CNSAS", a spus Andreas von Mettenheim.

România liberă: Parteneriatul strategic Germania-România, propus la Cluj

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: