28 martie 2012

Germania lansează o ofertă de parteneriat strategic României



Universitatea Babeş-Bolyai de la Cluj este un loc de unde se lansează diverse baloane de încercare. În 2008 a avut loc Conferinţa internaţională România şi viitorul Europei. Contribuţii româneşti la proiectul "Statele Unite ale Europei" prezidată de Andrei Marga. În 2011 a primit titlul de Doctor Honoris Causa cancelarul Angela Merkel, eveniment după care rectorul Andrei Marga apărea pe lista scurtă de premieri avuţi în vedere de PnL. Marga nu figura iniţial pe lista scurtă de trei nume.

Acum, ambasadorul Germaniei în România lansează propunerea ca România să devină un fel de chibiţ al Germaniei la nivelul UE, precum Polonia. Nu că nu ar fi devenit deja, dar...
Ambasadorul Germaniei în România propune o nouă dimensiune a parteneriatului româno-german, pe fondul unor investiţii importante anunţate de companiile germane în Transilvania.

Ultimii ani par să fi adus o reorientare de substanţă a politicii externe româneşti. Iritarea şi nervii preşedintelui francez Nicolas Sarkozy au îndepărtat România de Franţa, însă seriozitatea şi meticulozitatea cancelarului german Angela Merkel au transformat Berlinul într-un interlocutor mult mai ascultat de români.
Tocmai de aceea, în cadrul unei conferinţe ţinute la Universitatea Babeş-Bolyai, ambasadorul Germaniei în România, Andreas von Mettenheim, a lansat ideea unei relaţii privilegiate, în interiorul Uniunii Europene, între Germania şi România.

Andreas von Mettenheim a sugerat faptul că relaţiile dintre Germania şi România cunosc o dezvoltare accelerată şi că germanii sunt pregătiţi să preia rolul istoric pe care l-au jucat până acum francezii. Iar acest lucru ar fi uşurat de prestigiul de care se bucură cultura germană în zone în care, de-a lungul secolelor, românii şi germanii au trăit împreună. "Şi Germania poate ocupa un loc important în această ţară, datorită "asemănărilor spirituale". Un rol important îl joacă minoritatea germană şi apropierea de limba şi cultura germană din Bucovina, Transilvania şi Banat. Aici se mai adaugă, şi nu vă spun nimic nou, influenţele intelectuale provenite de la personalităţi precum Eminescu, Caragiale, germanofili, şi o colaborare strânsă în şcoli şi facultăţi. O industrie germană deschisă spre investiţii şi de încredere, care ocupă golurile lăsate în urmă de alţii şi - nu în ultimul rând - răspândirea limbii noastre ca limbă străină întregesc acest peisaj. Căderea regimurilor comuniste în anii 1989/1990 uneşte românii şi germanii până în ziua de astăzi, în ciuda diverselor condiţii şi consecinţe. Nu este de prisos să amintim că nimeni altul decât preşedintele Republicii Federale Germane, Joachim Gauck, având şi funcţia de şef al departamentului de documente secrete STASI, a avut la finalul anilor 1990 o contribuţie considerabilă la înfiinţarea CNSAS", a spus Andreas von Mettenheim.

România liberă: Parteneriatul strategic Germania-România, propus la Cluj

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: