24 februarie 2012

UE vrea să impună statelor membre să tolereze orice ong



Prin statutul de "fundație europeană", un ong înregistrat în afara unui stat membru al UE poate desfășura campanii în acel stat, posibil cu eludarea condițiilor legale de înregistrare în vederea funcționării ca fundație/ong și având activități care ar putea fi contrare intereselor acelui stat.

CE propune crearea unei forme juridice europene pentru fundatii - „fundatia europeana”

Comisia Europeana a prezentat o propunere privind un statut al fundatiei europene, facilitand sprijinirea de catre fundatii acauzelor de interes public la nivelul intregii UE["interes public" - al cărui public ?]

Michel Barnier, comisarul European pentru Piata Interna si Servicii, a declarat: „Trebuie sa sprijinim si sa incurajam munca pretioasa realizata de fundatii in interesul cetatenilor europeni*. In special, trebuie sa eliminam obstacolele care le impiedica sa-si desfasoare activitatea la nivel transfrontalier** in domenii precum cercetarea, sanatatea sau cultura***. Introducerea unui statut european va reduce costurile si gradul de incertitudine si, in plus, va permite fundatiilor sa beneficieze de mai multa vizibilitate pentru promovarea activitatilor lor si pentru atragerea mai multor fonduri, gratie unei etichete europene.”
*[iar sintagma asta, nu există așa ceva, ci doar cetățeni ai statelor UE]
**[= forțăm statul respectiv, afectat de activitatea ong-ului, să o permită și să o tolereze] 
***[... asta e pentru proști, de fapt se are în vedere orice tip de propagandă, inclusiv cea separatist/iredentistă]

Propunerea are ca scop crearea unei forme juridice europene unice in toate statele membre - „fundatia europeana”– si care sa coexiste cu fundatiile nationale.

Fundatia europeana poate fi constituita prin convertirea unei fundatii nationale in fundatie europeana sau prin fuzionarea unor fundatii nationale. FE dobandeste personalitate juridica la data inregistrarii intr-un stat membru. Pentru a se incadra in categoria FE, fundatiile trebuie sa indeplineasca o serie de criterii: sa urmareasca interesul public, sa aiba o dimensiune transfrontaliera si sa posede un patrimoniu initial de minim 25 000 euro.

Principalele avantaje [avantaje pentru cercul de interese servit de ong, nicidecum pentru state] ale FE sunt:

Reducerea costurilor si a gradului de incertitudine: Fundatiile europene vor avea personalitate si capacitate juridica in toate statele membre, avand posibilitatea de a realize activitati transfrontaliere intr-un mod mai putin costisitor, in baza unor norme comune.

Eticheta europeana: Statutul le ofera fundatiilor o imagine europeana, in baza carora FE sa poata obtine recunoastere la nivelul intregii UE.

Regimul fiscal: Regimul fiscal aplicabil fundatiei europene va fi acelasi ca si in cazul fundatiilor nationale, iar donatorii vor beneficia de aceleasi avantaje fiscale* ca si cei care efectueaza donatii fundatiilor din propriul stat membru. Prin urmare, ele vor fi considerate echivalente cu fundatiile de interes public create in baza legislatiilor nationale **
*[= bani deturnați de la bugetele statelor în care ong-urile nu sunt înregistrate]
**[ong-ul este "de interes public" într-un stat în care nu este înregistrat !]

Statutul fundatiei europene a fost enuntat in „Actul privind piata unica”, fiind subliniata contributia fundatiilor la finantarea initiativelor inovatoare de interes public. Statutul Propunerea Comisiei vine ca urmare a doua consultari publice, a unui studiu de fezabilitate si a contactelor cu sectorul fundatiilor.

Mai multe detalii sunt disponibile aici.

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Vor sa elimine partidele si sa "formeze" ei cadrele

Scoala de activism :

Fundatia Soros Romania
Sectiune Training
Domeniu Educatie si cercetare
Titlu Scoala de Activism la Centrul Public al Fundatiei Soros
Data postarii 21-02-2012
Descriere SCOALA DE ACTIVISM

Vino la Scoala de Activism - scoala unde inveti participarea publica. Scoala de Activism este un proiect al Centrului Public al Fundatiei Soros Romania.


http://www.stiriong.ro/emd-stiri-ong-detalii/vrs/IDev/3779

Riddick spunea...

Văzusem. Mai grav e la PDL, formarea cadrelor o fac fundații germane (Adenauer și Seidel).

Crystal Clear spunea...

Foarte, foarte grav.
Deja totul este pe fata. Ii intrebi cum se poate intampla asa ceva si te ignora toti

Riddick spunea...

"Ete-așa !"

Crystal Clear spunea...

Da...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: