24 februarie 2012

UE vrea să impună statelor membre să tolereze orice ong



Prin statutul de "fundație europeană", un ong înregistrat în afara unui stat membru al UE poate desfășura campanii în acel stat, posibil cu eludarea condițiilor legale de înregistrare în vederea funcționării ca fundație/ong și având activități care ar putea fi contrare intereselor acelui stat.

CE propune crearea unei forme juridice europene pentru fundatii - „fundatia europeana”

Comisia Europeana a prezentat o propunere privind un statut al fundatiei europene, facilitand sprijinirea de catre fundatii acauzelor de interes public la nivelul intregii UE["interes public" - al cărui public ?]

Michel Barnier, comisarul European pentru Piata Interna si Servicii, a declarat: „Trebuie sa sprijinim si sa incurajam munca pretioasa realizata de fundatii in interesul cetatenilor europeni*. In special, trebuie sa eliminam obstacolele care le impiedica sa-si desfasoare activitatea la nivel transfrontalier** in domenii precum cercetarea, sanatatea sau cultura***. Introducerea unui statut european va reduce costurile si gradul de incertitudine si, in plus, va permite fundatiilor sa beneficieze de mai multa vizibilitate pentru promovarea activitatilor lor si pentru atragerea mai multor fonduri, gratie unei etichete europene.”
*[iar sintagma asta, nu există așa ceva, ci doar cetățeni ai statelor UE]
**[= forțăm statul respectiv, afectat de activitatea ong-ului, să o permită și să o tolereze] 
***[... asta e pentru proști, de fapt se are în vedere orice tip de propagandă, inclusiv cea separatist/iredentistă]

Propunerea are ca scop crearea unei forme juridice europene unice in toate statele membre - „fundatia europeana”– si care sa coexiste cu fundatiile nationale.

Fundatia europeana poate fi constituita prin convertirea unei fundatii nationale in fundatie europeana sau prin fuzionarea unor fundatii nationale. FE dobandeste personalitate juridica la data inregistrarii intr-un stat membru. Pentru a se incadra in categoria FE, fundatiile trebuie sa indeplineasca o serie de criterii: sa urmareasca interesul public, sa aiba o dimensiune transfrontaliera si sa posede un patrimoniu initial de minim 25 000 euro.

Principalele avantaje [avantaje pentru cercul de interese servit de ong, nicidecum pentru state] ale FE sunt:

Reducerea costurilor si a gradului de incertitudine: Fundatiile europene vor avea personalitate si capacitate juridica in toate statele membre, avand posibilitatea de a realize activitati transfrontaliere intr-un mod mai putin costisitor, in baza unor norme comune.

Eticheta europeana: Statutul le ofera fundatiilor o imagine europeana, in baza carora FE sa poata obtine recunoastere la nivelul intregii UE.

Regimul fiscal: Regimul fiscal aplicabil fundatiei europene va fi acelasi ca si in cazul fundatiilor nationale, iar donatorii vor beneficia de aceleasi avantaje fiscale* ca si cei care efectueaza donatii fundatiilor din propriul stat membru. Prin urmare, ele vor fi considerate echivalente cu fundatiile de interes public create in baza legislatiilor nationale **
*[= bani deturnați de la bugetele statelor în care ong-urile nu sunt înregistrate]
**[ong-ul este "de interes public" într-un stat în care nu este înregistrat !]

Statutul fundatiei europene a fost enuntat in „Actul privind piata unica”, fiind subliniata contributia fundatiilor la finantarea initiativelor inovatoare de interes public. Statutul Propunerea Comisiei vine ca urmare a doua consultari publice, a unui studiu de fezabilitate si a contactelor cu sectorul fundatiilor.

Mai multe detalii sunt disponibile aici.

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Vor sa elimine partidele si sa "formeze" ei cadrele

Scoala de activism :

Fundatia Soros Romania
Sectiune Training
Domeniu Educatie si cercetare
Titlu Scoala de Activism la Centrul Public al Fundatiei Soros
Data postarii 21-02-2012
Descriere SCOALA DE ACTIVISM

Vino la Scoala de Activism - scoala unde inveti participarea publica. Scoala de Activism este un proiect al Centrului Public al Fundatiei Soros Romania.


http://www.stiriong.ro/emd-stiri-ong-detalii/vrs/IDev/3779

Riddick spunea...

Văzusem. Mai grav e la PDL, formarea cadrelor o fac fundații germane (Adenauer și Seidel).

Crystal Clear spunea...

Foarte, foarte grav.
Deja totul este pe fata. Ii intrebi cum se poate intampla asa ceva si te ignora toti

Riddick spunea...

"Ete-așa !"

Crystal Clear spunea...

Da...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: