20 februarie 2012

PnL dă tonul USL (și de data asta)



Eurocartelul PDL-PSD-PnL-UDMR-UNPR-PC (am înșirat doar componenta parlamentară) își vede mai departe de agendă, petarde precum asta, asta sau asta nu trebuie să ne deturneze de la vederea imaginii de ansamblu. Anume aceea că dumnealor acționează în cadrul unei agende care nu se suprapune întocmai intereselor naționale.

USL deviază atenția spre semnarea de către premier (nu de către președinte, ca până acum), și spre intrarea în vigoare după ce România trece la euro (deci, își asumă și eurizarea). Ca și când descântecele altui vraci ar rezolva ceva, ori o boală amânată ar fi mai puțin gravă. Ar fi de pomină să apară o analiză negativă a impactului tratatului, dar știm cu toții că dacă va fi așa ceva, nu va veni din zona euroestablișmentului local (ce au scos pe piață Vosganian și Năstase sunt fonfleuri).


Transcrierea declaraţiilor de presă susţinute de vicepreşedintele PNL Dan Radu Ruşanu, la finalul şedinţei BPC 

20 februarie 2012

'În cadrul şedinţei Biroului Politic al Partidului Naţional Liberal de astăzi s-a discutat despre Tratatul de guvernanţă fiscală şi a rămas, în principal, să mai avem o discuţie şi o înţelegere cu colegii din PSD, ca poziţia pe care o transmitem să fie o poziţie comună a USL-ului.

De principiu punctele evidenţiate sunt acelea de a participa la acest Tratat, adică să admitem, să acceptăm ca Guvernul României, prin domnul prim-ministru, să semneze acest Tratat, însă credem că ar fi necesar ca premierul să expliciteze acest impact care va avea asupra bugetului, asupra fiscalităţii, asupra economiei româneşti.

O analiză de impact a acestor condiţii nu a fost încă făcută şi am solicitat Guvernului să facă această analiză. De asemenea, credem că ar fi bine ca acest Tratat care are obligaţii şi drepturi pentru ţările membre ale Zonei Euro, dar numai obligaţii pentru cei care nu sunt membrii ai Zonei Euro, să intre în aplicare în momentul în care România va adera la Zona Euro.'

Întrebări din partea mass-media:

Jurnalist: Aţi discutat cumva şi despre posibila semnare a acelui Protocol pe care l-au semnat deja cei din coaliţie?

Dan Radu Ruşanu: Protocolul făcut de cele patru partide de la guvernare nu are nicio importanţă, nici politică, nici economică, nici europeană, pentru că el se votează de către Parlament şi se dă un mandat primului-ministru, iar primul-ministru este mandatat să semneze acest Tratat. La ora actuală există o majoritate parlamentară care poate să voteze acest mandat pentru primul-ministru.

Jurnalist: Aţi fost contactaţi de premierul Ungureanu în legătură cu semnarea Tratatului?

Dan Radu Ruşanu: Nu, nu am fost contactaţi de Guvern, de domnul prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu, pentru a discuta impactul acestui Tratat subliniez fiscal, economic, social şi politic asupra României.

Jurnalist: Dar opoziţia a făcut o analiză, o proiecţie minimală legată de ceea ce ar însemna acest Tratat asupra economiei româneşti?

Dan Radu Ruşanu: Această analiză a proiecţiei impactului acestui Tratat ar trebui făcută de Guvernul României prin ministerele de resort, şi mă refer aici la Ministerul Transporturilor, Ministerul Muncii, Ministerul Agriculturii şi celelalte ministere economice.

Jurnalist: Aţi putea renunţa în acest caz şi la greva parlamentară sau veţi merge la şedinţă doar pentru a vota ratificarea Tratatului?

Dan Radu Ruşanu: Nu are nicio legătură, nicio tangenţă greva parlamentară cu ratificarea Tratatului, subliniez ratificarea Tratatului se face prin acordarea unui mandat primului-ministru de către Parlament. În Parlament există o majoritate care a votat acest guvern, aceeaşi majoritate poate să mandateze primul-ministru şi Guvernul României pentru ratificarea Tratatului.

Jurnalist: Dar nu au suficienţi parlamentari pentru asta. Le trebuie două treimi.

Dan Radu Ruşanu: Nu este adevărat, se votează cu majoritate simplă aşa cum a fost votat şi Guvernul. Deci există majoritatea parlamentară la ora actuală pentru a acorda mandat Guvernului. [...]

AGERPRES

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: