13 ianuarie 2012

Lui Ponta îi plac comasările



Victor Ponta o ia la dreapta

Ziua de Cluj

Liderul PSD a promis, de la Cluj, subsidiaritate, o Românie regionalizată şi un stat minimalist. Mai mult, el pare să fi prins şi gustul alegerilor regionale comasate.

Alianţa cu liberalii pare să-i fi inoculat şefului social-democraţilor convingeri de dreapta. Victor Ponta promite că peste doi ani statul român se va ocupa doar de armată, justiţie şi politică externă şi nu se va mai ocupa de colectarea şi apoi redistribuirea banilor.

Liderul PSD spune că primul pas va fi regionalizarea, urmată de un nou experiment de comasare a alegerilor. "În 2014 trebuie ca regiunile actuale să aibă personalitate juridică, să fie unităţi administrativ-teritoriale, aşa cum se întâmplă în Franţa, în Spania, în Italia, să organizăm, odată cu alegerile pentru Parlamentul European, alegeri pentru preşedinte şi pentru consiliul regional", a afirmat Ponta. În a doua fază, regiunile vor prelua majoritatea serviciilor către populaţie, cum ar fi: asistenţa medicală, educaţia, protecţia mediului, în vreme ce guvernul central ar mai gestiona doar politica externă, armata şi justiţia, ceea ce ar transforma statul român într-unul minimalist, în contradicţie cu doctrina de stânga.

Mai mult, liderul unui partid social-democrat vrea să ia statului şi instrumentul aşa-zisei solidarităţi sociale, fondurile de echilibrare a bugetelor. "Faptul că banii de la Cluj, sau de la Iaşi sau de la Timiş se duc întâi la Bucureşti, după care guvernul de acolo îi repartizează pe nişte criterii pe care, inevitabil, le putem considera criterii politice este o concepţie greşită", a afirmat Ponta. [...]

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: