13 ianuarie 2012

Lui Ponta îi plac comasările



Victor Ponta o ia la dreapta

Ziua de Cluj

Liderul PSD a promis, de la Cluj, subsidiaritate, o Românie regionalizată şi un stat minimalist. Mai mult, el pare să fi prins şi gustul alegerilor regionale comasate.

Alianţa cu liberalii pare să-i fi inoculat şefului social-democraţilor convingeri de dreapta. Victor Ponta promite că peste doi ani statul român se va ocupa doar de armată, justiţie şi politică externă şi nu se va mai ocupa de colectarea şi apoi redistribuirea banilor.

Liderul PSD spune că primul pas va fi regionalizarea, urmată de un nou experiment de comasare a alegerilor. "În 2014 trebuie ca regiunile actuale să aibă personalitate juridică, să fie unităţi administrativ-teritoriale, aşa cum se întâmplă în Franţa, în Spania, în Italia, să organizăm, odată cu alegerile pentru Parlamentul European, alegeri pentru preşedinte şi pentru consiliul regional", a afirmat Ponta. În a doua fază, regiunile vor prelua majoritatea serviciilor către populaţie, cum ar fi: asistenţa medicală, educaţia, protecţia mediului, în vreme ce guvernul central ar mai gestiona doar politica externă, armata şi justiţia, ceea ce ar transforma statul român într-unul minimalist, în contradicţie cu doctrina de stânga.

Mai mult, liderul unui partid social-democrat vrea să ia statului şi instrumentul aşa-zisei solidarităţi sociale, fondurile de echilibrare a bugetelor. "Faptul că banii de la Cluj, sau de la Iaşi sau de la Timiş se duc întâi la Bucureşti, după care guvernul de acolo îi repartizează pe nişte criterii pe care, inevitabil, le putem considera criterii politice este o concepţie greşită", a afirmat Ponta. [...]

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: