10 decembrie 2011
Varujan Pambuccian: Suntem în mlaștină și facem mișcările care ne afundă mai rău (Ziare.com)
Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor din Parlament, considera ca actualul sistem politico-economic nu mai este sustenabil, iar masurile care se iau la Bruxelles nu fac decat sa afunde Europa si mai rau in "mlastina" in care se afla.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Varujan Pambuccian ii critica pe liderii importanti ai lumii spunand ca nu se ridica la nivelul momentului greu in care ne aflam, iar pe conducatorii Europei ii acuza ca nu au curajul sa ia deciziile absolut necesare, de frica alegerilor de anul viitor.
Deputatul considera ca este nevoie de reactii majore, la nivelul G20 sau chiar G8, cum ar fi, de exemplu, renuntarea la constructia monetara actuala, care "permite toate porcariile care se intampla" atat in zona bancara si in zona bugetara.
Pe de alta parte, Varujan Pambuccian este convins ca Romania sta foarte bine din punct de vedere macroeconomic, dar prin pozitia istorica de "follower" a marilor state, pe care o adopta si acum, se va afunda si ea in aceeasi mlastina ca si ceilalti, doar ca ceva mai lent.
"In momentul in care ei or sa fie cu apa peste cap, noi o sa fim cu apa pana la gat", explica el ironic.
In opinia sa, Romania are o sansa foarte mare de a se salva cu conditia sa se decupleze de la modul de gandire latin, care caracterizeaza tari precum Grecia sau Italia, in care majoritatea traieste dupa modelul "sa ai totul fara sa faci nimic".
In interviul acordat Ziare.com, Varujan Pambuccian prezinta scenariile posibile de evolutie a Uniunii Europene si subliniaza "cu rosu" trei notiuni - comunicare, majoritate, lideri - care ar putea sa transforme Romania intr-o "Polonie de sud".
Europa in doua viteze mai e UE? Americanii prevad revolte pe Batranul Continent
Cum vi se pare solutia la care s-a ajuns la Consiliul European?
Deciziile care s-au luat au fost cele de asteptat. Nu se schimba lucrurile fundamentale pentru ca nu are nimeni curajul sa le schimbe. Sunt din aceeasi categorie cu deciziile luate in 2009, cand toata lumea spunea la sfarsitul anului ca iesim din criza si nu am iesit din nimic.
Eu spun de foarte multa vreme: problema este a unui sistem care nu este sustenabil. Intregul sistem politico-economic! Or cu decizii de genul asta nu rezolvam nimic, ba din contra, acceleram afundarea. Si o sa va explic de ce.
Daca o sa mergem pe o formula fiscala unitara si nu o sa avem nici macar diferentiatorul asta intre diverse zone ale Europei, atunci, clar, pe acest fundament de stat social, nu vom vedea decat o Europa cu taxe care vor creste si vor creste si vor creste, gonind din ce in ce mai mult investitorii catre alte zone ale planetei, catre America de Sud, catre Asia, catre Africa de Nord.
Deci aceasta solutie nu are cum sa duca la ceva bun.
Anticipati ca pietele vor reactiona negativ, incepand chiar de luni?
Nici macar nu are importanta cum vor reactiona pietele. Ele reactioneaza, dupa aia isi revin din reactie, dar nu suntem in logica de dinainte de 2008, in care sa conteze aceste lucruri.
Conteaza faptul ca ne afundam in mlastina. Si facem exact miscarile care ne afunda mai rau.
Din ce cauza se intampla asta? Poate pentru ca in 2012 sunt alegeri in cateva state importante din UE?
Categoric! Mai tineti minte cand doamna Merkel "iesise din criza" inainte de 27 septembrie 2009, cand au avut alegeri?
Din pacate liderii pe care ii avem, liderii mari, ai statelor care conteaza, nu se ridica la nivelul momentului greu prin care trece planeta. Niciunul dintre ei.
Basescu: Romania nu e incapabila sa contribuie mai mult la FMI. Deficit de 0,5% in Constitutie
Cum apreciati pozitia Romaniei?
Romania este un follower istoric, asta a facut in toata istoria ei: a urmat drumul pe care au mers cei de care se agatase, la un moment sau altul. Acum e in consonanta cu ce a facut in intreaga ei istorie.
Spuneti ca aceasta este ratiunea pozitiei noastre, dar care vor fi efectele?
Pai, ne afundam, mai lent decat ceilalti, in mlastina in care se afunda ei. Statele mari europene vor merge accelerat. Din fericire, noi macroeconomic stam foarte bine si, in momentul in care ei or sa fie cu apa peste cap, noi o sa fim cu apa pana la gat.
In opinia dumneavoastra ce decizii ar fi trebuit sa se ia in aceste zile la Bruxelles? Sau ce decizii ar trebui sa se ia in perioada urmatoare?
Sunt doua decizii care ar trebui sa fie luate global si, din pacate, Romania nu are niciun cuvant de spus. Deciziile acestea tin de G20 cel mult, daca nu de G8, si sunt decizii de tipul celor care s-au luat la Bretton Woods, adica de gravitatea lor.
Trebuie renuntat la constructia monetara actuala pentru ca ea permite toate porcariile care se intampla si in zona bancara, si in zona bugetara, peste tot.
Cum este construita moneda? Moneda nu se sprijina pe nimic, ea se sprijina pe increderea pe care o ai in emitentul monedei respective, or asta nu inseamna nimic.
Adica dupa parerea mea ar trebui revenit la legarea monedei de resursa limitata. E foarte neplacut ce spun, ca nu mai poti sa faceti de lucruri din astea spectaculoase, sa tragi de ea ca de un elastic, dar nici nu te mai aduce in situatii ca asta.
E foarte neplacut, sigur, nu place nici conducatorilor - nici de firme, nici de state - nu place nici condusilor - nici angajatilor, nici popoarelor. Dar nu avem alta solutie.
E ca o 'operatie' care trebuie facuta, nu-i asa?
Da. Si al doilea lucru care trebuie facut este sa renuntam la statul social. Adica sa renuntam la a implica statul in normarea functionarii economiilor.
Ca sa se produca acest lucru probabil ne veti spune ca e nevoie de lideri puternici.
Nu. Ca sa se produca acest lucru e nevoie, din pacate, de vointa unei majoritati care sa isi doreasca asa ceva. Or majoritatea nu isi doreste asa ceva.
Si atunci singura iesire din situatia asta o sa fie un crah urmat de convulsii sociale foarte mari care vor aduce dictatori la putere, o trecere a unei zone mari din planeta prin ce s-a trecut in anii '30, dar fara razboi ca nu mai sunt bani de razboi, si o iesire la normalitate Dumnezeu stie cand.
Chiar voiam sa va intreb in cati ani anticipati ca vom iesi la liman.
Nu stiu, pentru ca nu poti sa prevezi cat poate rezista o dictatura.
Dar mai exista un scenariu european pe care eu il vad fezabil si care ar mai salva putin lucrurile: o scindare in 3 - zona de nord, zona de sud, estul Europei, la care se adauga Marea Britanie.
Pambuccian: Din crize ca asta se iese prin dictaturi, Franta va da semnalul - Interviu Ziare.com
E foarte logic acest lucru. Lumea este condusa de majoritate, e o prostie ca exista 3-4 oameni care gandesc si fac nu stiu ce. Intotdeauna, cei mai mari dictatori au fost alesi, acceptati de o majoritate. Fara acceptul majoritatii, nu poti sa conduci. Culmea e ca au fost si iubiti, lucru care nu s-a intamplat in cazul celor care nu au fost dictatori, ma rog...
Trebuie sa existe o vointa a unei majoritati. Sudul este lipsit endemic de orice fel de sansa pentru ca in sud vointa majoritatii e una foarte simpla: sa ai totul fara sa faci nimic. In sud, toti vor sa traiasca pe cheltuiala tuturor, dar nu pe-a lor, daca se poate. Ceea ce este imposibil.
Tot ce inseamna zona latina din sud si Grecia e lipsit de orice sansa, din cauza acestui fel de a gandi al unei majoritati.
Zona anglo-saxona gandeste mult diferit. E o zona lucida, realista, cu mici exceptii: Danemarca - a devenit un stat social aberant, sau Finlanda, Austria, dar restul zonei anglo-saxone e o zona foarte 'sanatoasa la cap' si, daca s-ar decupla, parerea mea e ca ar avea sanse mari de tot.
Marea Britanie oricum e decuplata.
Iar Romania, dupa parerea mea, are o sansa foarte mare daca reuseste sa devina o Polonie de sud.
Cum ar putea face asta?
Decuplandu-se de la modul de a gandi latin, adica aruncand peste bord toata gandirea asta a sudului european care, v-am spus, nu are nicio sansa. Romania are si elemente care nu tin de sudul european in gandire.
Va referiti la populatie sau la liderii politici? La care dintre ei in primul rand?
Eu ma refer la majoritati. Fara majoritati nu exista nimic. Daca nu discutam de o gandire a unei majoritati nu am facut nimic.
Clasa politica e reflectia acelei majoritati intotdeauna.
Iar ca sa se petreaca decuplarea despre care vorbeati ce ar trebui sa se schimbe in Romania?
Dupa parerea mea, in primul rand ar trebui explicat ce se intampla, lucru pe care nu il face nimeni.
Si nu il face nimeni de multe ori in mod ticalos, pentru ca exista oameni inteligenti care stiu despre ce e vorba, dar care prefera sa nu spuna nimic, ca sa isi mentina un status-quo personal. Sunt si din zona economica si din zona politica. In zona culturala...acolo se bate campii cu gratie.
Cei despre care va vorbeam ar trebui in primul rand sa renunte la jargonul profesional si sa le explice oamenilor. Pentru ca orice lucru, daca l-ai inteles si il stii, il poti spune in toate felurile posibile, si ca 'dupa blocuri' si altfel.
In al doilea rand, ar trebui sa fie dispusi sa explice si in al treilea rand sa aiba canalele prin care sa vorbeasca.
Or, intr-o lume in care apetitul pentru tabloid e foarte mare, e greu sa ajungi sa vorbesti despre asa ceva.
http://www.ziare.com/varujan-pambuccian/deputat/pambuccian-suntem-in-mlastina-si-facem-miscarile-care-ne-afunda-mai-rau-interviu-ziare-com-1138817
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Adrian Severin, europarlamentar din România : "Nu mă ascund şi voi repeta mereu această formulă, a Statelor Unite ale Europei...
-
Un articol ceva mai vechi (25 mai 2010), dar foarte actual. Scris de Leon de Winter în Der Spiegel , traducerea - Presseurop : T...
-
Haşotti : Românii au fost manipulaţi şi neinformaţi la referendum PNL nu poate accepta rezultatul referendumului pentru Parlamentul u...
-
Agenţia Naţională de Integritate reconfirmă actul de constatare a incompatibilităţii lui Mircea Dinescu ca membru al CNSAS. Să vedem c...
-
Precizări ale Administraţiei Prezidenţiale cu privire la desemnarea preşedintelui Traian Băsescu ca membru de onoare al Academiei Oamenilor...
-
Sub un singur nume sunt de fapt prezentate trei revoluţii: cea "anarhist-proletară" din 1905 (cu ramificaţii în armată - cuirasatu...
-
"Nu ştiu unde se poate duce cursul şi nici nu vreau să mă gândesc la acest lucru. Îngheţarea acordului cu FMI, cuplată cu o eventuală...
-
M-am bucurat foarte când panaramei de M.Dinescu i s-a interzis azi, accesul la microfon, în timpul unui miting electoral al lui Traian Băs...
-
Îmi vine greu să cred că nu exista o altă modalitate de finanţare (câteva mii de euro) a spitalizării Doinei Cornea în Franţa, în urma unu...
-
PNL a lansat, vineri, la nivelul Bucureştiului o campanie privind redresarea economică ce va începe luni şi se va încheia pe 1 septembri...
10 comentarii :
La noul Sistem Monetar International pe care vor sa faca astia ma gandeam si eu.Daca vor stabili o moneda care sa aiba acoperire in aur atunci vom asista la o stabilizare mondiala.Toate valorile imobiliare deformate( apartamentele care acum costa 65000 eur) vor ajunge la adevarata valoare ( 10000 eur) pretul muncii ( salariile) , ratele la banci se vor schimba in noua moneda la un anumit curs.Nu reusesc sa-mi dau seama cine pierde si cine castiga..
Pe blogul cu un Copac in a carui scorbura si pe a carui crengi golase isi fac v(ea)cul niste comentatori care n-au reusit inca performanta de a cobori din copaci, de unde au inceput de ceva timp sa cada stele/grade in loc de fulgi, poti intalni, daca te incumeti, parerile unor alogeni, care din SUA sau Canada, care din Anglia, care de la alte capete/margini ale lumii, dar si mahalagii autohtoni ce-si zic cu emfaza oraseni, licurici ce se cred brichete, sau tot felul de furiosi ce incerca sa rupa gura targului portocaliu cu ineptiile lor mai mult decat infantile !
Bine platiti ( are guvernul bani), bine hraniti ( primesc la timp si cu prioritate subiectele de intoxicat sau de pacalit creduli, naivi si slabi de inger ), dar slab inzestrati mintal ( cu 1-2 exceptii), lipsiti de scrupule ( e drept ca unele doar pe 1/2 ), mincinosi, fara caracter si fara a-i interesa urmarile gesturilor lor mercenare !
Orice comentariu care incearca sa le puna oglinda in fatza, tulburandu-le si mai mult, apele murdare in care se oglindesc si se balacesc are darul de a-i scoate pur si simplu din minti, dar si din mana si ne mai stiind ce sa scrie/raspunda, prefera sa stearga sau sa trimita la cos parerile contrare sau si mai rau, critice la adresa acestui guvern masoportocaliu, care numai romanesc si al Romaniei nu poate fi !
Crystal Clear, mai e mult până departe...
Radu Humor, i-am stresat azi destul de rău, zic. ;-)
Am citit si eu cate ceva de la cei care au furat blogul lui Thor.
Actualul blog este finantat chiar de cei pe care Thor i-a refuzat.
In rest mai au putin si ajung ca M Blogary sau teofil,Cristian Preda, etc,care sterg orice opini contara. O lasa insa pe Loda, care de fapt e tot de-a lor Asa cum face Putin cu Gorbaciov care cere repetarea alegerilor.... ;)
S-a degradat aproape total Copacul, e năpădit de omizi. Treaba lor.
Da, isi primesc probabil banii cu regularitate si sunt multumiti.Asta era scopul lor....
Nu se mai poate intra pe contul tau de FB direct de pe blog?
N-am stiut ca-s din ceata lui Thor, dar vad ca trebuie sa-i suportam si pe prapaditii astia ce-si pierd painea daca nu demonstreaza ca au muscat de coor zilnic sau din ora-n ora pe cineva.
Depinde cum sunt platiti :
La postare, ca @Viq, Filadel, @Theofile, Clemy, cel de pe Corabia nebunilor,sau la comentariu ca ceilalti mediocri ( nu-i mai numesc ca-i stiti si singuri, dar ca sa nu se supere o amintesc totusi pe steaua cazatoare-n kkt de cate ori apare, cealalta luminita ce vine parca din fundul haului basist, niste aurolaci de la margine de mahala, sau sclerozati ce au uitat ca n-au plecat niciodata mai departe de alimentara din colt, dar posteaza cica din SUA, Canada, GB, DE, FR, ESP, Israel si alte birturi sau subsoluri, uneori chiar de redactii, cand ii lasa acolo toata noaptea sa-si castige painea , ca sa scrie cica, dupa meridian
Vai mama lor de neispraviti ce-si vand constiintele pentru un blid de linte si cativa arginti precum Iuda Iscraelianul !
Mai nou o tin de coada pe asta cu :
trebuie sa vina UE sa ne faca ordine in tara ca noi nu suntem in stare, ati ghicit !, din cauza Opozitiei care nu-i lasa sa se apropie de butoanele puterii ( bani, functii, bogatii naturale, pe care le -au acaparat si saraca putere sta la mila strainilor, care iata vor veni si vor salva tara asta de Opozitie si de cele cateva personalitati cu coloana vertebrala, care prefera sa stea deoparte (pana se vor trezi si ele fie scoase (din tara, alungate), fie bagate ( in puscarii sau tarate prin procese).
Vine el Licuriciul si ne da la toti de supt, ce numai unii sa aiba tot timpul gura plina de insulte si mana goala cand e sa le dea ceva celor amarati !
P.S. Pe Riddick o sa-l primeasca inapoi, vor doar sa-l calmeze putin !
mersi mult pt interviu, e magnific.
@Crystal Clear: O să pun un Facebook badge. Am setat astfel încât pot intra şi comenta doar "friends" şi "friends of friends".
@Radu Humor: Da' le spui cu parapon, nenică...
O să te dezamăgesc, Ponta tocmai confirmă că USL pune botu':
Victor Ponta: USL isi asuma implementarea in Romania a deciziilor luate la Bruxelles si modificarea Constitutiei
@Mac Gregor: Cu plăcere.
Trimiteți un comentariu