08 decembrie 2011

Bulgaria s-a trezit. Ce va face România ?


Bulgaria a anunţat că abandonează proiectul oleoductului (conductei de petrol) Burgas-Alexandroupolis, în principal din raţiuni de mediu, dar oficial "din motive financiare". Premierul bulgar Boiko Borisov declarase în 2010, când se cam pregătea retragerea Bulgariei din proiect: "Nu pot să le explic locuitorilor din Burgas de ce vin zilnic două petroliere în port, la descărcare". Apoi a fost o perioadă în care părea că s-a reluat proiectul, însă acum guvernul bulgar renunţă oficial.
Guvernul bulgar a renunţat la proiectul petrolier ruso - bulgaro - elen Burgas - Alexandroupolis prin care urmau să fie tranzitate 35 de milioane de tone de ţiţei pe an, ocolind strâmtorile Bosfor şi Dardanele. Viitoarea conductă urma să aibă o lungime de 269 de km, din care cea mai mare parte traversa zone de interes turistic în Bulgaria.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov: „La baza deciziei stau motive financiare”, a declarat în urma şedinţei executivului viceprim-ministrul şi ministru de finanţe, Simeon Diankov. Sofia consideră că proiectul nu poate fi realizat în cadrul financiar definit prin acordul semnat în urmă cu patru ani. Pentru a evita plata unor penalizări, guvernul Borisov a aprobat achitarea a 6 milioane de euro – restanţe din ultimii doi ani, în contul companiei mixte Transbalkan Pipeline.
51% din capitalul companiei este deţinut de Rusia, în timp ce Bulgaria şi Grecia împart egal restul de 49%.
RFI
Este de aşteptat relansarea lobby-ului celuilalt proiect de oleoduct, Constanţa-Trieste, iniţiat pe vremea lui Constantinescu şi prezentat ca ceva măreţ, care va aduce venituri importante României. Când, de fapt, nu este vorba decât de a-i slugări pe alţii, cu riscul permanent al poluării, pe un traseu mai lung decât cel bulgar.

Şi asta, la o capacitate iniţială proiectată de 40 de milioane tone, urmând să ajungă la 90 de milioane tone, faţă de 35 de milioane de tone ale proiectului bulgar. Practic, ar urma să descarce zilnic un petrolier de mărime medie, de 150-200 de mii de tone.

În luna februarie 2011, oleoductul Constanţa-Trieste este inclus oficial în Strategia Energetică a UE, ba se face şi invitaţie Rusiei pentru a participa la proiect. Să vedem ce va mai urma.

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Sa vedem ce face maine Bulgaria.
In privinta Romaniei deja am inceput s-o consider o cauza pierduta...

Riddick spunea...

"Dinspre partea închinării însă, Doamne, să ne ierți...".

Aiurea, Bulgaria e clientul Berlinului și al Moscovei, conducta e doar un gest tactic, electoral, nu m-aș mira să se reia proiectul într-un an, doi.

Crystal Clear spunea...

Sa vedem...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: