17 noiembrie 2011

Guvernul se opune interzicerii exportului de gaze din România !



legea n-ar fi conformă cu legislația europeană, blabla...

HotNews:

Miza pe energie: PSD si PDL isi unesc fortele in Parlament pentru a adopta doua proiecte care incalca legislatia nationala si comunitara

PSD si PDL promoveaza in Parlament doua proiecte de legi in domeniul energetic care, daca ar fi adoptate in forma initiala,  ar incalca atat legislatia europeana, cat si cea nationala. Una dintre initiative a ajuns pana la votul final care ar putea fi dat chiar luni, 21 noiembrie, in Plenul Camerei Deputatilor, iar cealalta se afla la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Pentru ambele cazuri, punctul de vedere al Guvernului arata ca nu pot fi sustinute astfel de proiecte pe motiv ca determina distorsionarea pietelor si contravin legislatiei europene si nationale. 
  • Proiectul care mai are un singur pas de facut pentru a fi adoptat in camera decizionala este o initiativa a presedintelui comisiei pentru industrii si  servicii, Iulian Iancu (PSD), care prevede interzicerea exporturilor de gaze. Proiectul are un singur articol care prevede modificarea Legii gazelor 351/2004. "Asigurarea securitatii in aprovizionarea in aprovizionarea cu gaze naturale-gazele naturale din productia interna vor fi valorificate numai in piata interna de gaze, cu exceptia cazului in care productia de gaze naturale depaseste consumul intern de gaze, pentru o perioada de minim doi ani consecutiv", se arata in initiativa deputatului.
Guvernul nu sustine propunerea, aducand in acest sens mai multe argumente. In primul rand, nu respecta Directiva europeana 73/2009 privind normele  comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale si nici Regulamentul UE 994/2010 privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaze.

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ce mai plang consumatorii de gaze din industrie ca nu li se permite sa foloseasca gaz romanesc decat in procent mic !!! Normal ca pretul gazului romanesc este mult mai mic decat cel importat......
In loc sa incurajam productia interna folosind gaz romanesc rezultand produse competitive, incurajam importul de gaze de la rusi...

Riddick spunea...

Nu prea ține cu încurajatul, zăcămintele scad mereu, măcar să le folosim noi, nu alții. Să vedem cu gazul de șist, despre care a început să se vorbească anul ăsta, ce va fi.

Crystal Clear spunea...

Sigur, si eu ma refeream ca in loc sa exporti gaz, mai bine-l dai la intern pentru productie sau il pastrezi strategic


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: