10 noiembrie 2011

Băi, românilor provinciali...



Cum sunteţi voi nereceptivi la eforturile lui EuroBăse de a vă asigura un loc la pupitrul de comandă al globalizării...

Andreea Paul, consilierul lui Boc (faptul că USL pare că spune altceva e conjunctural, se datorează strict împrejurării că este în opoziţie; altfel, PDL şi USL sunt interşanjabile pe problemele europene) :
Europa stă pe un butoi de pulbere. România stă la talk-show-uri în care este marginalizat sau total absent sentimentul construcţiei, bazat pe doua braţe: unul corectiv şi unul vizionar.

Nu cred ca mai miră pe cineva că o vizită de o importanţă strategică - cea a preşedintelui Băsescu la Berlin - este foarte succint consemnată sau analizată. La nivelul UE, se vorbeşte tot mai mult de discuţii franco-germane pentru "reorganizarea radicală" a Uniunii şi restrângerea zonei euro, de o Europă în două viteze, sau, din contră, de o asumare forţată a monedei euro de către toate statele membre.

România încearcă să fie cât mai aproape de zona de decizie în UE, în condiţiile în care se vorbeşte tot mai mult de o Europă cu două paliere şi de o rediscutare a Tratatului UE. În plus, Germania a fost cel mai important susţinător al salvării zonei euro şi al menţinerii unităţii europene. De asemenea, Germania este în topul investitorilor în ţara noastră. Pentru România, este extrem de importantă continuarea bunei cooperări cu Germania, atât prin prisma schimburilor comerciale, al încurajării investiţiilor germane, cât şi prin perspectiva dezvoltării colaborării politice, mai ales în ce priveşte aderarea ţării la spaţiul Schengen şi al construcţiei Europei viitoare în care Germania va avea un rol decisiv.

Vizita preşedintelui Băsescu are loc doar la câteva zile după ce unul dintre liderii opoziţiei, Victor Ponta, a acuzat de "ipocrizie" guvernele Germaniei şi Franţei şi a lăudat actul iresponsabil al fostului premier grec, Papandreou, de convocare a unui referendum asupra planului de salvare adoptat de UE.

Agenda politică românească suferă de provincialism. Cea a USL păcătuieşte prin orgolii stupide şi ignoranţă extremă a noului climat european şi global.

Ziarul Financiar
Prin braţul vizionar se înţelege, probabil, guvernarea fără referendum. Un instrument al iresponsabililor, nu ? Nuuu ?!

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: