10 noiembrie 2011

Băi, românilor provinciali...



Cum sunteţi voi nereceptivi la eforturile lui EuroBăse de a vă asigura un loc la pupitrul de comandă al globalizării...

Andreea Paul, consilierul lui Boc (faptul că USL pare că spune altceva e conjunctural, se datorează strict împrejurării că este în opoziţie; altfel, PDL şi USL sunt interşanjabile pe problemele europene) :
Europa stă pe un butoi de pulbere. România stă la talk-show-uri în care este marginalizat sau total absent sentimentul construcţiei, bazat pe doua braţe: unul corectiv şi unul vizionar.

Nu cred ca mai miră pe cineva că o vizită de o importanţă strategică - cea a preşedintelui Băsescu la Berlin - este foarte succint consemnată sau analizată. La nivelul UE, se vorbeşte tot mai mult de discuţii franco-germane pentru "reorganizarea radicală" a Uniunii şi restrângerea zonei euro, de o Europă în două viteze, sau, din contră, de o asumare forţată a monedei euro de către toate statele membre.

România încearcă să fie cât mai aproape de zona de decizie în UE, în condiţiile în care se vorbeşte tot mai mult de o Europă cu două paliere şi de o rediscutare a Tratatului UE. În plus, Germania a fost cel mai important susţinător al salvării zonei euro şi al menţinerii unităţii europene. De asemenea, Germania este în topul investitorilor în ţara noastră. Pentru România, este extrem de importantă continuarea bunei cooperări cu Germania, atât prin prisma schimburilor comerciale, al încurajării investiţiilor germane, cât şi prin perspectiva dezvoltării colaborării politice, mai ales în ce priveşte aderarea ţării la spaţiul Schengen şi al construcţiei Europei viitoare în care Germania va avea un rol decisiv.

Vizita preşedintelui Băsescu are loc doar la câteva zile după ce unul dintre liderii opoziţiei, Victor Ponta, a acuzat de "ipocrizie" guvernele Germaniei şi Franţei şi a lăudat actul iresponsabil al fostului premier grec, Papandreou, de convocare a unui referendum asupra planului de salvare adoptat de UE.

Agenda politică românească suferă de provincialism. Cea a USL păcătuieşte prin orgolii stupide şi ignoranţă extremă a noului climat european şi global.

Ziarul Financiar
Prin braţul vizionar se înţelege, probabil, guvernarea fără referendum. Un instrument al iresponsabililor, nu ? Nuuu ?!

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: