12 septembrie 2011

România nu are obiecţii: "Ce dacă dăm mai mult ? Vom mări apsorţia !"



România nu are obiecţii faţă de o contribuţie mai mare la bugetul UE... că doar speră să se scoată pe partea ailaltă, la "apsorţia" de fonduri europene:

Nouă ţări europene, printre care Franţa, Germania şi Marea Britanie, vor aduce luni la cunoştinţa Comisiei Europene că nivelul propunerii sale pentru viitorul buget al UE (perioada 2014-2020) este prea ridicat în contextul austerităţii generalizate, au făcut cunoscut surse diplomatice, citate de AFP.

'Propunerea Comisiei Europene este prea ridicată. Majorarea cheltuielilor în viitorul cadrul multianual este evident excesivă în raport cu ce este necesar pentru stabilizarea bugetului UE', se arată în proiectul de declaraţie comună ce urmează să fie dat publicităţii luni.

Miniştrii afacerilor europene din Austria, Danemarca, Germania, Finlanda, Franţa, Italia, Olanda, Suedia şi Marea Britanie [lipsesc România, Polonia, Ungaria...] vor aproba acest document în cursul unei întâlniri ce va avea loc, luni, la Bruxelles, înaintea reuniunii lor cu omologii din ţările membre ale UE.

Toate aceste state au deja statut de contributor net la bugetul Uniunii Europene, cu alte cuvinte contribuie cu fonduri mai mari decât cele primite [ca şi România], ori sunt pe cale să le obţină. Din acest motiv, doresc în mod deseobit să limiteze cheltuielile pe viitor, a subliniat o sursă diplomatică.

Bruxellesul a propus plafonarea cheltuielilor la 1,05 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) european - 1.025 miliarde euro - pentru perioada 2014-2020, fapt ce ar marca o stabilizare în raport cu perioada în curs ce se încheie la sfârşitul lui 2013.

Comisia Europeană a prevăzut adăugarea unor cheltuieli extrabugetare în valoare de 58,3 miliarde euro pentru a finanţa dosare cruciale, cum ar fi ajutorul pentru dezvoltare, proiectul reactorului nuclear ITER, Galileo şi mai multe fonduri de ajutorare sau de criză pentru a permite UE să reacţioneze în situaţii imprevizibile, îndeosebi în sectorul agricol.

Valoarea reală a propunerii se cifrează la 1083,3 miliarde euro, 1,11 la sută din PIB-ul european şi o creştere de 5 la sută. 

CAPITAL

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

"Apsortia" de apa chioara .....

Riddick spunea...

Ne furăm căciula.

Crystal Clear spunea...

Ne lasam furati !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: