03 iulie 2011

Germania mizează pe actualul regim polşevic de la Varşovia



Pentru Deutsche Welle, politicienii opoziţiei din Polonia (de fapt, aluzia este la PiS al lui Jaroslav Kaczynski) sunt nişte neisprăviţi:
La începutul perioadei de Preşedinţie a Consiliului european, guvernul de la Varşovia nu transmite însă doar mesaje în afara graniţelor ci şi spre interior, către societatea civilă şi clasa politică din Polonia. Executivul cheamă la solidaritate şi atrage atenţia că următoarele şase luni sunt deosebit de importante pentru ţară, repezentând o şansă unică. Atacuri şi reproşuri exagerate din partea opoziţiei în această perioadă de timp vor afecta imaginea Poloniei la nivel internaţional, consideră membrii cabinetului polonez.

Însă tocmai acest apel la solidaritate naţională pare a nu avea niciun efect asupra opoziţiei politice, poate şi din cauză că în Polonia vor avea loc în toamnă alegeri parlamentare. Partidele de opoziţie se pregătesc de pe acum pentru campania electorală, fără să ţină cont de nimeni şi de nimic. Unii analişti se tem că, în aceste condiţii, Polonia se va face de râs la nivel internaţional.

Reprezentanţii guvernului de la Varşovia încearcă totuşi să-şi păstreze calmul şi să explice pe înţelesul tuturor cât de importante vor fi următoarele şase luni ale anului.

"Dacă nu ne folosim în mod pozitiv de Preşedinţia prin rotaţie a Consiliului European, generaţiile viitoare nu ne vor ierta", a declarat premierul Donald Tusk. Iar ministrul de externe polonez Radoslav Sikorski a adăugat: "În această perioadă orice greşeală va fi văzută de întreaga lume şi va putea duce la consecinţe foarte grave."
Explicaţiile ar putea fi găsite aici:

Înalţi responsabili ai Uniunii Europene poartă convorbiri la Helsinki cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin. Demersul privind negocierile pe marginea unui nou acord dintre Rusia şi Uniunea Europeană a eşaut din cauza veto-ului polonez.

Cancelarul federal german, Angela Merkel, l-a primit astăzi pentru convorbiri pe primul ministru polonez, Jaroslaw Kaczynski. Scopul vizitei este detensionarea relaţiilor germano-poloneze. Polonia este, printre altele, împotriva construcţiei unei conducte de petrol din Rusia până în Germania prin Marea Baltica. Şefa guvernului federal a fost însă de părere, că planificata conductă va avea efecte pozitive în întreaga Europă, şi că Germania va susţine accesul Poloniei pe piaţa energetică europeană.

Premierul polonez Jaroslaw Kaczynski a comparat astăzi, într-un nou discurs germanofob, Germania actuală cu cea din anii 1930, care l-a adus la guvernare pe Adolf Hitler. "În Germania s-a produs ceva foarte rău. Ca şi într-o altă epocă, trecută, majoritatea europenilor nu au curajul să vorbească despre asta, este la fel şi în prezent", a afirmat el. "Lansez, deci, un avertisment - şi mă adresez autorităţilor germane în calitate de premier polonez - nu toleraţi acest gen de lucruri, acest gen de declaraţii, pentru că duc la ce este mai rău, la posibile nenorociri care pot afecta Europa, dar, afectând Europa, afectează şi germanii", a spus premierul polonez. Jaroslaw Kaczynski a reacţionat la un val de critici declanşate săptămâna trecută, după ce a cerut ca Polonia să aibă mai multe voturi în Uniunea Europeană, din cauza milioanelor de morţi polonezi din al doilea Război Mondial, lansat de Germania nazistă.


3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Problema cea mare este economica. Ca sa tina Polonia aproape de ei ,acum dupa ce l-au ras pe Kacynski, fratia germano-rusa da iluzia polonezilor ca sunt ajutati.
Pretul gazului dat de rusi este cu mult mai mic decat la noi.Ca urmare preturile diverselor produse fabricate de polonezi sunt mai mici dacat cele romanesti. Ne fug comenzile de sub nas!......
In felul asta se distorsioneaza piata, care nu mai este libera ci influentata de considerente politice....

Riddick spunea...

Tusk ăsta-i mare nenorocit, cică una din priorităţile preşedinţiei poloneze este "apărarea europeană", de parcă majoritatea statelor UE n-ar fi şi membre ale NATO !

Crystal Clear spunea...

Un mafiot criminal...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: