03 iulie 2011

Chiar crede cineva că statele au bani de dat aiurea, pe certificate de emisii de dioxid de carbon, acum, pe praful ăsta ?!



Schema fraudei cu dioxid de carbon s-a legiferat prima dată în România prin Hotărârea de Guvern nr. 780/2006, povestea pentru public fiind că România va face bani frumoşi din vânzarea de certificate de emisii statelor "infractoare" la mediu:
http://3.bp.blogspot.com/-RrS2tW37I6U/TWdS_k5DZXI/AAAAAAAACb4/7ngycEq_yVE/s1600/bullshit.GIF
bull shit
Afacerea "dioxidul de carbon"

România poate vinde aer de un miliard de euro. Ţării noastre i-a fost alocată o cotă mai mare cu peste 100 de milioane de tone faţă de cantitatea emisiilor care ajung în acest moment în atmosferă. "Ca atare, România a devenit o ţară extrem de interesantă pentru societăţile din Occident care vor să cumpere CO2", a declarat Dănuţ Ştefănescu. Vânzarea diferenţei va trebui însă să ţină cont de dezvoltarea ulterioară a economiei româneşti. Pentru emisiile vândute acum cu mai puţin de 10 euro pe tonă, companiile româneşti ar putea plăti în viitor peste 100 euro penalizări. Ca urmare, beneficiul de a obţine în acest moment o sumă considerabilă din vânzarea de emisii de gaze ar putea costa scump în viitor. La scară mai mică, aceste observaţii sunt valabile şi pentru societăţile care au cotă de dioxid de carbon. "Convenţia de la Kyoto urmăreşte în primul rând reducerea emisiilor. Ca atare, societăţile sunt încurajate să investească în retehnologizare, astfel încât să rămână cu CO2 în plus pe care l-ar putea comercializa", susţine Corneliu Botez. Reversul medaliei: societăţile pot rămâne în "pană" de dioxid de carbon. 
Şi de fapt s-a ajuns la deficit, şi la un preţ mai mare al curentului electric:
Complexurile energetice din Oltenia au ars 66 de milioane de certificate de emisii CO2, iar acum ar putea cheltui sute de milioane de euro pentru achizitia altora, fapt ce ar ridica pretul energiei
Epuizarea certificatelor de emisii de CO2 repartizate prin Planul National de Alocare (PNA) pentru perioada 2008 - 2012 ar putea reduce productia de energie a complexurilor energetice din Oltenia, apreciaza analistii pietei de profil. Complexurile energetice de la Turceni, Rovinari si Craiova au primit pentru perioada mentionata circa 66 de milioane de certificate de emisii CO2, adica 80% din necesar.
De anul acesta, complexurile energetice au trecut la achizitia masiva de certificate CO2, pentru ca nivelul emisiilor de carbon este proportional cu productia de energie. Pentru perioada 2008 - 2012, CE Turceni a primit 28,18 milioane de certificate, CE Rovinari - 24,2 milioane de certificate, iar CE Craiova - 13,5 milioane de certificate. Reprezentantii CE Turceni spun ca necesarul anual de certificate este de 5,6 milioane.
"Avem un deficit de 1,8 milioane de certificate si am inceput sa le cumparam de pe piata. Preturile sunt de 12/15 euro pentru un certificat, in functie de tip. Anul acesta ne-am propus sa producem 6,16 milioane MW, deci trebuie sa mai cumparam 1,8 milioane de certificate. 
Cam aceeaşi "afacere bună" ca cea promisă la intrarea în UE: "Astfel, în primii trei ani după aderare, România va primi 6 miliarde de euro şi va contribui la bugetul comunitar, conform unor prime estimări, cu doar 800 milioane de euro pe an". Prima sumă a fost de câteva ori mai mică, iar cea de-a doua, aproape dublă.  

http://1.1.1.5/bmi/4.bp.blogspot.com/-tJrMQyRLm6o/TbVURuXAAxI/AAAAAAAACi8/kYb8ES8e01g/s400/GlobalWarming_Vodka_Bottle.jpgTardiv procesul România vs Comisia Europeană, pe tema cotei de CO2 pe care are voie să o emită România. O clasă politică demnă nu ar fi participat niciodată la o asemenea fraudă - morală, financiară, ştiinţifică.
Iar rezultatul Planului de alocare este acesta (HotNews, Euranet):
Cum pierde România miliarde de euro din cauză că nu a reuşit să vândă surplusul de certificatele de emisii de dioxid de carbon.

România deţine un surplus de 300 de milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon. Certificate foarte valoroase în urmă cu doi-trei ani, când, dacă ar fi fost vândute, România ar fi putut obţine cu uşurinţă circa 3 miliarde de euro. Între timp, s-au devalorizat, statul putând obţine în prezent doar maximum 1,2 miliarde de euro. Guvernul s-a mobilizat foarte greu şi nu a reuşit nici până acum să comercializeze aceste certificare, legislaţia necesară fiind adoptată abia anul trecut, se arata într-o analiză HotNews.ro. După un an de la adoptare, Executivul a constatat că legislaţia trebuie schimbată pe motiv că "unele prevederi sunt nejustificat de restrictive". Autorităţile au găsit chiar şi o scuză: lipsa de experienţă în ceea ce priveşte aspectele procedurale. Termenul limită pentru vânzarea surplusului de certificate de emisii de dioxid de carbon este 2012, fără a mai putea fi reportate. România poarta încă din vara anului trecut negocieri cu companii din ţări care nu şi-au îndeplinit obligaţiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada. Cel puţin aşa au spus în mai multe rânduri oficiali ai Ministerului Economiei şi Ministerului Mediului. Nu s-a concretizat, însă, niciuna din aceste negocieri. Iar preţul a scăzut între timp la aproximativ 4 euro pe certificat, faţă de 10 euro cât era în 2010.

10 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Astia umbla numai dupa cai verzi pe pereti, minciuna, si frauda.

Nu pune unul mana sa munceasca cu adevarat !

Riddick spunea...

Protocolul Kyoto expiră la anul, să vedem ce face PePeEeDL, aderă la succesorul lui ? Şi ce opinie va avea faţă de intenţiile UE de a colecta direct taxe, din 1% în plus la TVA, o noua "taxa de carbon" şi alta pe tranzacţiile financiare. Precum şi faţă de iniţiativa pe care o va anunţa Tusk săptămâna viitoare - "adunarea inter-parlamentară" pt. bugetul UE 2014-2020 (delegaţi desemnaţi de parlamentele naţionale - "vocea Europoporului").

Crystal Clear spunea...

Pot sa pun PARIU ca Basescu+ Boc +PDL accepta TOT

Riddick spunea...

Merg... ;-)

Riddick spunea...

O grămadă de bani e pompată de UE în propagandă, prin fundaţii şi ONG-uri.

Crystal Clear spunea...

Asa este !

Mi-am planuit o postare in sensul asta.Sa ma eliberez putin....

Riddick spunea...

Remarcasem postarea de la "Informaţii necesare" (ultima). :)

Crystal Clear spunea...

:)))

Riddick spunea...

Un bun link:

Federalist Thought Control: The Brussels Propaganda Machine (The Bruges Group)

http://www.brugesgroup.com/mediacentre/index.live?article=79

Crystal Clear spunea...

Bun linkul !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: