04 iunie 2011

Întrebări



Conţine textul proiectului de revizuire a Constituţiei trimis la Consiliul Legislativ pentru avizare prevederi privind modificarea organizării administrativ-teritoriale a României ?

UDMR s-a exprimat în mod repetat că nu este de acord cu un parlament unicameral. Proiectul de revizuire a Constituţiei trimis la avizare conţine prevederi suplimentare, care nu au fost negociate cu UDMR. Va susţine UDMR noua versiune ?

Ce propuneri de revizuire a Constituţiei are USL ?

Va mai urma o remaniere guvernamentală în acest an ? Este ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, printre miniştrii vizaţi de remaniere ?

9 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ai bagat in ceata cu intrebarile tale eminentele cenusii ale politicii romanesti ......

Eu cred ca e mult mai democratic un parlament bicameral cu max 300 de parlamentari.
Cel unicameral s-a justificat cu existenta Parlamentului European.
Integrarea completa in UE ,federalizarea a fost ascunsa in 2009 cand a fost votat referendumul de populatie

Riddick spunea...

Când văd cum coaliţia nu-şi mobilizează oamenii la vot (unii parlamentari fiind şi miniştri, nu pot fi permanent prezenţi), şi ies legile cum nu trebuie, iar corectarea se face - dacă se mai face - la a doua cameră sau la returnarea legii de la preşedinţie, parcă ar fi mai bun bicameralul. Cu condiţia ca Senatul să nu se transforme într-un fel de "cameră a regiunilor", cum circulă o variantă.

Ce a trimis TB la Consiliul Legislativ diferă de proiectul înaintat de guvern, negociat în coaliţie. Chestiunea e serioasă, scandalul este doar la început. A trecut atâta timp (din 2010!), se putea face altfel.

Crystal Clear spunea...

"Ce a trimis TB la Consiliul Legislativ diferă de proiectul înaintat de guvern, negociat în coaliţie."

Eram sigura, asta am vrut sa confirmi .
Pe de alta parte, trebuie sa se scoata din constitutie referirea la moneda UE.
Daca UE se dezintegreaza, ce moneda mai avem ??????
Moneda nationala este un atribut al independentei nationale

Riddick spunea...

Ar fi 18 diferenţe faţă de textul original. Nu sunt sigur ce înseamnă rolul preşedintelui în privinţa revizuirii, textul este ambiguu:

ARTICOLUL 150 - Initiativa revizuirii
(1) Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot.

Riddick spunea...

Totuşi, parcă ar suna cam aşa: "Preşedintele poate iniţia modificarea Constituţiei, în limita propunerilor guvernului. Dacă nu e de acord cu ele, nu iniţiază revizuirea. Dar NU modifica acele puncte".

Cât despre euro, slabe speranţe, sunt TOŢI marionetele lor, şi mai avem încă:

ARTICOLUL 148 - Integrarea in Uniunea Europeana
(1) Aderarea Romaniei la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, in scopul transferarii unor atributii catre institutiile comunitare, precum si al exercitarii in comun cu celelalte state membre a competentelor prevazute in aceste tratate, se face prin lege adoptata in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, cu o majoritate de doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor.
(2) Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Riddick spunea...

Tocmai au votat "completarea" numărului de europarlamentari (o lacună a Tratatului UE):

Tratatul UE de suplimentare a numarului de europarlamentari, ratificat de Parlament

http://www.ziare.com/politica/parlament/tratatul-ue-de-suplimentare-a-numarului-de-europarlamentari-ratificat-de-parlament-1098242

Crystal Clear spunea...

Normal: sa "suga" cat mai multi de la UE...

Riddick spunea...

Am ajuns la concluzia că aceste neconcordanţe s-au făcut deliberat, ca să se obişnuiască lumea cu ideea că UE poate modifica orice, oricând.

Şi ca "test" pentru parlamentele şi guvernele statelor membre UE.

Crystal Clear spunea...

Da, si uite ca le merge cu politicientii din Romania !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: