04 iunie 2011

Întrebări



Conţine textul proiectului de revizuire a Constituţiei trimis la Consiliul Legislativ pentru avizare prevederi privind modificarea organizării administrativ-teritoriale a României ?

UDMR s-a exprimat în mod repetat că nu este de acord cu un parlament unicameral. Proiectul de revizuire a Constituţiei trimis la avizare conţine prevederi suplimentare, care nu au fost negociate cu UDMR. Va susţine UDMR noua versiune ?

Ce propuneri de revizuire a Constituţiei are USL ?

Va mai urma o remaniere guvernamentală în acest an ? Este ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, printre miniştrii vizaţi de remaniere ?

9 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ai bagat in ceata cu intrebarile tale eminentele cenusii ale politicii romanesti ......

Eu cred ca e mult mai democratic un parlament bicameral cu max 300 de parlamentari.
Cel unicameral s-a justificat cu existenta Parlamentului European.
Integrarea completa in UE ,federalizarea a fost ascunsa in 2009 cand a fost votat referendumul de populatie

Riddick spunea...

Când văd cum coaliţia nu-şi mobilizează oamenii la vot (unii parlamentari fiind şi miniştri, nu pot fi permanent prezenţi), şi ies legile cum nu trebuie, iar corectarea se face - dacă se mai face - la a doua cameră sau la returnarea legii de la preşedinţie, parcă ar fi mai bun bicameralul. Cu condiţia ca Senatul să nu se transforme într-un fel de "cameră a regiunilor", cum circulă o variantă.

Ce a trimis TB la Consiliul Legislativ diferă de proiectul înaintat de guvern, negociat în coaliţie. Chestiunea e serioasă, scandalul este doar la început. A trecut atâta timp (din 2010!), se putea face altfel.

Crystal Clear spunea...

"Ce a trimis TB la Consiliul Legislativ diferă de proiectul înaintat de guvern, negociat în coaliţie."

Eram sigura, asta am vrut sa confirmi .
Pe de alta parte, trebuie sa se scoata din constitutie referirea la moneda UE.
Daca UE se dezintegreaza, ce moneda mai avem ??????
Moneda nationala este un atribut al independentei nationale

Riddick spunea...

Ar fi 18 diferenţe faţă de textul original. Nu sunt sigur ce înseamnă rolul preşedintelui în privinţa revizuirii, textul este ambiguu:

ARTICOLUL 150 - Initiativa revizuirii
(1) Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot.

Riddick spunea...

Totuşi, parcă ar suna cam aşa: "Preşedintele poate iniţia modificarea Constituţiei, în limita propunerilor guvernului. Dacă nu e de acord cu ele, nu iniţiază revizuirea. Dar NU modifica acele puncte".

Cât despre euro, slabe speranţe, sunt TOŢI marionetele lor, şi mai avem încă:

ARTICOLUL 148 - Integrarea in Uniunea Europeana
(1) Aderarea Romaniei la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, in scopul transferarii unor atributii catre institutiile comunitare, precum si al exercitarii in comun cu celelalte state membre a competentelor prevazute in aceste tratate, se face prin lege adoptata in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, cu o majoritate de doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor.
(2) Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Riddick spunea...

Tocmai au votat "completarea" numărului de europarlamentari (o lacună a Tratatului UE):

Tratatul UE de suplimentare a numarului de europarlamentari, ratificat de Parlament

http://www.ziare.com/politica/parlament/tratatul-ue-de-suplimentare-a-numarului-de-europarlamentari-ratificat-de-parlament-1098242

Crystal Clear spunea...

Normal: sa "suga" cat mai multi de la UE...

Riddick spunea...

Am ajuns la concluzia că aceste neconcordanţe s-au făcut deliberat, ca să se obişnuiască lumea cu ideea că UE poate modifica orice, oricând.

Şi ca "test" pentru parlamentele şi guvernele statelor membre UE.

Crystal Clear spunea...

Da, si uite ca le merge cu politicientii din Romania !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: