21 iunie 2011

În revista 22 se cere introducerea "educaţiei progresiste"



Autorul, Sorin Şerb, atacă programa de predare - punctele care formează spiritul patriotic la elevi - în articolul Cine bântuie şcolile ? apărut în "22" (deşi tind să îi dau dreptate în chestiunea religiei, care ar trebui predată cu acordul scris al părinţilor, nu să fie scutit elevul cu acordul aceloraşi părinţi, ca acum):
Nu e de mirare că şcoala este, în continuare, prizoniera deşertului pedagogic, câtă vreme cei care stabilesc regulile sunt pensionarii de aur ai sistemului. Este greu să descoperi în bolboroselile sistemului românesc de învăţământ dimensiunea europeană, în afară de maimuţărirea unor legi şi a unor forme.

Şcolarul din România nu trăieşte pe Terra, într-un univers plin de mistere, ci între graniţele unui stat „naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, pentru ca niciun extraterestru să nu ne poată anexa istoric sau cultural, după cum scrie şi în Doina eminesciană reprodusă în manualul de a şaptea. Istoria şi evenimentele locale sunt supradimensionate, personaje secundare sunt redistribuite în roluri de excepţie, pe baza unui periculos nepotism istoric.

În oala sub presiune a gimnaziului, adică acolo unde se dă prima formă caracterului şi educaţiei tuturor copiilor, fierb tot soiul de ierburi vrăjitoreşti: profesori de religie care cultivă diferenţele spirituale şi exclusivităţile ortodoxiei, tehnologi care predau inepte lecţii de geografie a infernului casnic, biologi, geografi sau istorici, maeştri ai aproximaţiilor şi victime, ca oricare alt profesor, ale unei programe învechite. Nu altfel s-au petrecut lucrurile în spaţiul universitar unde familismul şi clientelismul au fost cultivate pe suprafeţe extinse.

Mediocritatea a fost aurită cu vopsea cafenie. N-ar fi trebuit să rămână piatră pe piatră din aceste şcoli iar manualele şi programele ar fi trebuit să înfunde nu minţile copiilor, ci arhivele. Orice lege ar putea să facă diferenţa doar că mai trebuie să treacă o vreme până să dreneze adâncul sulfuros al sistemului.
Sorin Şerb se face că nu ştie cine bântuie şcolile, cu acordul ministerului.  Să ne mai lase-n pace progresiştii "binevoitori". Acum ar vrea un alt tip de spălare a creierelor elevilor, în vreme ce ruşii reintroduc educaţia militaro-patriotică.

7 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Vin tot felul de 'telectuali' de la 22 cu educatie a la Soros sa spele creierele copiilor.
Am observat si eu stirea cu militaria la rusi.
Stiu ei ce stiu.....

Riddick spunea...

Pe aici îşi fac de cap trepăduşii, care unori mai conduc şi ministere.

Crystal Clear spunea...

Ce degringolada, ce balamuc e pe la televizoare dupa intalnirea lui Basescu...

Riddick spunea...

E ordin "de afară" cu regionalizarea şi nu ştiu cum să se dedubleze, să se subsumeze, ca să pară divergenţe, dezbateri, când ei de fapt urmăresc acelaşi obiectiv. Chestia cu "secuii" le-a dat momentan jucărica peste cap (aici ghicesc mâna lui Orban, care joacă la rupere cu Bruxelles-ul, deocamdată sunt la faza loviturilor de picior pe sub masă). Mare minune dacă îi blocăm la referendum.

Crystal Clear spunea...

Este un teatru tembel si complet.
Lumea nu intelege nimic si e scarbita
Pur si simplu nu exista opozitie adevarata, sau nu se vede , nu e lasata sa se manifeste.

Riddick spunea...

Ehe, ce carte se joacă acum...

Crystal Clear spunea...

Asa este.Se simte ca cineva urmareste ceva cumplit !
Nici nu-ti vine sa crezi ca Basescu si Boc pot face asa o nemernicie !
Ma uit la ei si parca paralizez cand ma gandesc la cat i-am sustinut si unde au putut sa ajunga !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: