11 iunie 2011

Care e situaţia la Curtea Constituţională, din perspectiva regionalizării



Stăm rău. Balanţa putere/opoziţie este 5/4, incluzându-l între cei 5 pe judecătorul desemnat de UDMR. 

Cu albastru - puterea, cu roşu - opoziţia:
Augustin Zegrean, numit judecător de Preşedintele României (2007), pentru un mandat de 9 ani.

Aspazia Cojocaru, numită judecător de Camera Deputaţilor (2004), pentru un mandat de 9 ani.

Acsinte Gaspar, numit judecător de Preşedintele României (2004), pentru un mandat de 9 ani.

Petre Lăzăroiu, numit judecător de Preşedintele României (2008), pentru o diferenţă de mandat, care a expirat în 2010. Numit judecător de Preşedintele României, prin Decretul nr.553 din 2 iunie 2010, pentru un mandat de 9 ani.

Mircea Ştefan Minea, numit judecător de Camera Deputaţilor (2010), pentru un mandat de 9 ani.

Iulia Antoanella Motoc, numită judecător de Senat (2010), pentru un mandat de 9 ani.

Ion Predescu, numit judecător de Senat (2004), pentru un mandat de 9 ani.

Puskás Valentin-Zoltán, numit judecător de Senat (2007), pentru un mandat de 9 ani.

Tudorel Toader, numit judecător de Camera Deputaţilor, prin Hotărârea nr.28 din 3 octombrie 2006, pentru o diferenţă de mandat, care a expirat în iulie 2007. Numit judecător de Camera Deputaţilor în 2007, pentru un mandat de 9 ani.
Din perspectiva trecerii de CCR ale unor modificări ale Constituţiei care ar forţa Articolul 152.1 situaţia este 5/4 pentru "federalizarea constituţională" (am naivitatea să cred 4 din cei 5 judecători ai puterii împotrivă, minus cel al UDMR, bineînţeles).   

Situaţia s-ar menţine până în 2013, când se pun în joc trei mandate "roşii" (Predescu, Gaspar, Cojocaru). La Predescu s-ar putea ca termenul să fie mai scurt (are peste 83 de ani). Două mandate vor fi încredinţate de parlament, unul de preşedinte. În 2012 vor fi alegeri parlamentare. 

În campanie partidele vor fi nevoite să îşi dezvăluie poziţia privitoare la regionalizare. Rămâne de văzut cum s-ar putea aduna 2/3 din voturile parlamentarilor, şi dacă se mai poate falsifica cifra de participare la referendum, ca în 2003.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: