11 iunie 2011

Care e situaţia la Curtea Constituţională, din perspectiva regionalizăriiStăm rău. Balanţa putere/opoziţie este 5/4, incluzându-l între cei 5 pe judecătorul desemnat de UDMR. 

Cu albastru - puterea, cu roşu - opoziţia:
Augustin Zegrean, numit judecător de Preşedintele României (2007), pentru un mandat de 9 ani.

Aspazia Cojocaru, numită judecător de Camera Deputaţilor (2004), pentru un mandat de 9 ani.

Acsinte Gaspar, numit judecător de Preşedintele României (2004), pentru un mandat de 9 ani.

Petre Lăzăroiu, numit judecător de Preşedintele României (2008), pentru o diferenţă de mandat, care a expirat în 2010. Numit judecător de Preşedintele României, prin Decretul nr.553 din 2 iunie 2010, pentru un mandat de 9 ani.

Mircea Ştefan Minea, numit judecător de Camera Deputaţilor (2010), pentru un mandat de 9 ani.

Iulia Antoanella Motoc, numită judecător de Senat (2010), pentru un mandat de 9 ani.

Ion Predescu, numit judecător de Senat (2004), pentru un mandat de 9 ani.

Puskás Valentin-Zoltán, numit judecător de Senat (2007), pentru un mandat de 9 ani.

Tudorel Toader, numit judecător de Camera Deputaţilor, prin Hotărârea nr.28 din 3 octombrie 2006, pentru o diferenţă de mandat, care a expirat în iulie 2007. Numit judecător de Camera Deputaţilor în 2007, pentru un mandat de 9 ani.
Din perspectiva trecerii de CCR ale unor modificări ale Constituţiei care ar forţa Articolul 152.1 situaţia este 5/4 pentru "federalizarea constituţională" (am naivitatea să cred 4 din cei 5 judecători ai puterii împotrivă, minus cel al UDMR, bineînţeles).   

Situaţia s-ar menţine până în 2013, când se pun în joc trei mandate "roşii" (Predescu, Gaspar, Cojocaru). La Predescu s-ar putea ca termenul să fie mai scurt (are peste 83 de ani). Două mandate vor fi încredinţate de parlament, unul de preşedinte. În 2012 vor fi alegeri parlamentare. 

În campanie partidele vor fi nevoite să îşi dezvăluie poziţia privitoare la regionalizare. Rămâne de văzut cum s-ar putea aduna 2/3 din voturile parlamentarilor, şi dacă se mai poate falsifica cifra de participare la referendum, ca în 2003.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Zoe Petre, 2012: "Am preferat votul pe liste fiindcă am considerat întotdeauna că partidele de la noi nu au forţa şi identitatea necesară pentru un alt tip de sistem electoral. Dar, unul dintre argumente pro-uninominal, explicate de Victor Ponta de la tribuna Parlamentului, mi-a trezit interesul: anume că un astfel de vot nu permite intrarea formaţiunilor anti-sistem în ParlamentSau, oricum, aceste puterea acestor partide nu devine mare. În contextul în care Europa se află într-o stare de nedumerire, ideea ca noi să ne pricopsim cu un Parlament plin de dani diaconeşti, mă înspăimântă. Totodată, îmi repugnă total posibilitatea unei guvernări PDL-Dan Diaconescu, după alegeri. Ar fi o catastrofă. Dacă se vrea prevenirea a aşa ceva, prin uninominalul pur, este foarte bine".

 

Postări populare: