14 iunie 2011

"Adevărul" începe o campanie de culpabilizare a intrării României în cel de-al doilea război mondial, la apropierea împlinirii a 70 de ani de la "Operaţiunea Barbarossa"



Sub titlul aparent neutru, Cât de pregătită era armata română pentru a executa ordinul "Ostaşi, vă ordon: Treceţi Prutul!", Adevărul (de fapt, revista trustului, Historia) pregăteşte o serie de articole de culpabilizare a participării României la cel de-al doilea război mondial.

Nu, România nu era bine dotată.
Nici momentul nu era propice (dar când poate fi propice un moment de acest tip, pentru un stat care nu este agresor ?)
Nici nu a pornit la luptă cu cei mai potriviţi aliaţi.
Nici mareşalul (auto-numit) Antonescu nu a fost cine ştie ce strateg (trupele române erau încadrate operativ sub comandă germană).

Dar:
  • Agresiunea împotriva României a început-o (militar) URSS, în iunie 1940 (după alte episoade mai vechi, 1917-1919, 1924, şi după subminarea internă prin PCdR).
  • Dotarea slabă este "meritul" Casei Regale şi a guvernelor de după primul război mondial (afacerile Skoda, Spad, etc.). "Marele diplomat" Titulescu a intervenit personal la uzinele Renault (în 1936), pentru amânarea livrării unei comenzi de tancuri, ca să aibe prioritate guvernul comunist (republican) spaniol.
  • În primul război mondial, slaba dotare a fost motivul principal pentru pierderile (morţi) de 47% din efective, în numai 2,5 ani de război, faţă de circa 16-17% la Franţa şi Germania, în 4 ani de război.
  • Cât de credibilă poate fi Historia, având autori precum: Răzvan Theodorescu, Ion Cristoiu, Zoe Petre, Adrian Cioroianu, Ovidiu Pecican, Daniel Barbu... ?

6 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ce ofensiva propagandistica au inceput rusii !Cred ca toti autorii de aco0lo sunt agenti rusi !
La fel fac si in R Moldova ( acolo-i si mai rau)

Pataphyl spunea...

Extrem de interesant și... instructiv! Oare Conu Costache știe? :) :) :)

Riddick spunea...

Vor să rescrie istoria.

Riddick spunea...

@Pataphyl: Ba bine că nu !

Pataphyl spunea...

Eh! Era o întrebare pur retorică!

Riddick spunea...

Îmi dădusem seama. :)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: