14 iunie 2011

"Adevărul" începe o campanie de culpabilizare a intrării României în cel de-al doilea război mondial, la apropierea împlinirii a 70 de ani de la "Operaţiunea Barbarossa"



Sub titlul aparent neutru, Cât de pregătită era armata română pentru a executa ordinul "Ostaşi, vă ordon: Treceţi Prutul!", Adevărul (de fapt, revista trustului, Historia) pregăteşte o serie de articole de culpabilizare a participării României la cel de-al doilea război mondial.

Nu, România nu era bine dotată.
Nici momentul nu era propice (dar când poate fi propice un moment de acest tip, pentru un stat care nu este agresor ?)
Nici nu a pornit la luptă cu cei mai potriviţi aliaţi.
Nici mareşalul (auto-numit) Antonescu nu a fost cine ştie ce strateg (trupele române erau încadrate operativ sub comandă germană).

Dar:
  • Agresiunea împotriva României a început-o (militar) URSS, în iunie 1940 (după alte episoade mai vechi, 1917-1919, 1924, şi după subminarea internă prin PCdR).
  • Dotarea slabă este "meritul" Casei Regale şi a guvernelor de după primul război mondial (afacerile Skoda, Spad, etc.). "Marele diplomat" Titulescu a intervenit personal la uzinele Renault (în 1936), pentru amânarea livrării unei comenzi de tancuri, ca să aibe prioritate guvernul comunist (republican) spaniol.
  • În primul război mondial, slaba dotare a fost motivul principal pentru pierderile (morţi) de 47% din efective, în numai 2,5 ani de război, faţă de circa 16-17% la Franţa şi Germania, în 4 ani de război.
  • Cât de credibilă poate fi Historia, având autori precum: Răzvan Theodorescu, Ion Cristoiu, Zoe Petre, Adrian Cioroianu, Ovidiu Pecican, Daniel Barbu... ?

6 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ce ofensiva propagandistica au inceput rusii !Cred ca toti autorii de aco0lo sunt agenti rusi !
La fel fac si in R Moldova ( acolo-i si mai rau)

Pataphyl spunea...

Extrem de interesant și... instructiv! Oare Conu Costache știe? :) :) :)

Riddick spunea...

Vor să rescrie istoria.

Riddick spunea...

@Pataphyl: Ba bine că nu !

Pataphyl spunea...

Eh! Era o întrebare pur retorică!

Riddick spunea...

Îmi dădusem seama. :)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: