Propunerea legislativă privind etichetarea produselor alimentare în funcţie de conţinutul aditivilor a trecut de plenul Senatului - Specialiştii din piaţă spun că dacă s-ar eticheta alimentele, aproape toate vor avea bulină roşie sau portocalie - Din cauza veniturilor mici, majoritatea consumatorilor nu îşi vor permite să cumpere puţinele produse cu bulină verde
Propunerea legislativă a senatorului PDL Florin Staicu privind etichetarea produselor alimentare în funcţie de conţinutul aditivilor a fost adoptată luni de plenul Senatului. Proiectul prevede că fiecare produs alimentar trebuie să aibă înscrisă pe etichetă sau pe ambalaj o bulină verde, portocalie sau roşie - bulina verde pentru produsele alimentare sănătoase, care pot fi consumate zilnic fără să prezinte vreun risc pentru sănătate, bulina portocalie pentru produsele alimentare care trebuie consumate cu moderaţie, iar bulina roşie pentru cele care conţin substanţe sau aditivi care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii.
O lege imposibil de aplicat
Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, ne-a declarat că această propunere legislativă este practic imposibil de aplicat. "Când am fost la Comisie i-am întrebat de ce trebuie să mai etichetăm un produs cu bulină roşie care conţine aditivi nocivi, când la noi aceşti aditivi sunt interzişi. De ce mai este scos la vânzare acel produs, dacă se ştie din start că este periculos. Aditivii alimentari sunt avizaţi de Ministerul Sănătăţii, mă întreb atunci cine a dat aviz pe acel aditiv nociv. Practic această lege este imposibil de aplicat. Nu există o listă cu aditivi buni şi cu aditivi răi, sau mai puţin buni şi mai puţin răi. Să ne spună şi nouă care sunt ăia, iar iniţiatorul legii pasează aceste atribuţii Consiliului Concurenţei sau ANPC'', a declarat pentru Curierul Naţional Sorin Minea. Acesta ne-a mai spus că nici măcar Comisia Europeană nu-şi dă seama ce vrem noi să facem. "Dacă vrem să ne dea acceptul şi CE, atunci trebuie să o lămurim şi pe ea, pentru că nu înţelege ce vrem noi de fapt să facem. Nu există o lege asemănătoare pe nicăieri în Europa. Mai este problema şi a produselor străine, din import, pe care nu le vom putea eticheta cu buline'', a subliniat Minea.
O măsură utilă, dar dificilă
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară din România (FNSIA), Dragoş Frumosu, ne-a declarat de asemenea că legea este o măsură utilă pentru populaţie, dar aproape imposibil de aplicat. "Propunerea vine în ajutorul populaţiei de a mânca mai sănătos, dar pentru a fi aplicată e nevoie de analizarea tuturor reţetelor, ceea ce este practic imposbil, iar societăţile care produc produsele cu bulină roşie sau portocalie se vor închide, iar statul va câştiga şi mai mulţi şomeri. În plus, această lege angajează o concurenţă neloială produselor româneşti, pentru că produsele străine nu vor purta bulină. Nici nu avem voie să le etichetăm şi nici să le aflăm reţeta. Astfel, dacă vrem să distrugem industria alimentară şi să mâncăm numai din import, atunci legea este ideală'', a declarat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Frumosu.
3 comentarii :
Vor sa distruga agricultura ramaneasca cat pot de repede.Ca sa mancam mere fara gust din Austria si Olanda ...
Tocmai am luat niste rosii romanesti, nu prea mari, dar bune si dulci .
Nu mai cumpar nici o leguma sau fructa straina !
Eu, doar banane, kiwi şi citrice. Mere, doar iarna, când nu prea se găsesc.
Exact, numai ceea ce nu creste la noi
Trimiteți un comentariu