18 mai 2011

Cum ne dăm singuri în cap



Mai ales când avem idioţi utili care propun asemenea aberaţii, cum ar fi modificarea legii privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor:



Propunerea legislativă privind etichetarea produselor alimentare în funcţie de conţinutul aditivilor a trecut de plenul Senatului - Specialiştii din piaţă spun că dacă s-ar eticheta alimentele, aproape toate vor avea bulină roşie sau portocalie - Din cauza veniturilor mici, majoritatea consumatorilor nu îşi vor permite să cumpere puţinele produse cu bulină verde

Propunerea legislativă a senatorului PDL Florin Staicu privind etichetarea produselor alimentare în funcţie de conţinutul aditivilor a fost adoptată luni de plenul Senatului. Proiectul prevede că fiecare produs alimentar trebuie să aibă înscrisă pe etichetă sau pe ambalaj o bulină verde, portocalie sau roşie - bulina verde pentru produsele alimentare sănătoase, care pot fi consumate zilnic fără să prezinte vreun risc pentru sănătate, bulina portocalie pentru produsele alimentare care trebuie consumate cu moderaţie, iar bulina roşie pentru cele care conţin substanţe sau aditivi care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii.

O lege imposibil de aplicat

Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, ne-a declarat că această propunere legislativă este practic imposibil de aplicat. "Când am fost la Comisie i-am întrebat de ce trebuie să mai etichetăm un produs cu bulină roşie care conţine aditivi nocivi, când la noi aceşti aditivi sunt interzişi. De ce mai este scos la vânzare acel produs, dacă se ştie din start că este periculos. Aditivii alimentari sunt avizaţi de Ministerul Sănătăţii, mă întreb atunci cine a dat aviz pe acel aditiv nociv. Practic această lege este imposibil de aplicat. Nu există o listă cu aditivi buni şi cu aditivi răi, sau mai puţin buni şi mai puţin răi. Să ne spună şi nouă care sunt ăia, iar iniţiatorul legii pasează aceste atribuţii Consiliului Concurenţei sau ANPC'', a declarat pentru Curierul Naţional Sorin Minea. Acesta ne-a mai spus că nici măcar Comisia Europeană nu-şi dă seama ce vrem noi să facem. "Dacă vrem să ne dea acceptul şi CE, atunci trebuie să o lămurim şi pe ea, pentru că nu înţelege ce vrem noi de fapt să facem. Nu există o lege asemănătoare pe nicăieri în Europa. Mai este problema şi a produselor străine, din import, pe care nu le vom putea eticheta cu buline'', a subliniat Minea.

O măsură utilă, dar dificilă

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară din România (FNSIA), Dragoş Frumosu, ne-a declarat de asemenea că legea este o măsură utilă pentru populaţie, dar aproape imposibil de aplicat. "Propunerea vine în ajutorul populaţiei de a mânca mai sănătos, dar pentru a fi aplicată e nevoie de analizarea tuturor reţetelor, ceea ce este practic imposbil, iar societăţile care produc produsele cu bulină roşie sau portocalie se vor închide, iar statul va câştiga şi mai mulţi şomeri. În plus, această lege angajează o concurenţă neloială produselor româneşti, pentru că produsele străine nu vor purta bulină. Nici nu avem voie să le etichetăm şi nici să le aflăm reţeta. Astfel, dacă vrem să distrugem industria alimentară şi să mâncăm numai din import, atunci legea este ideală'', a declarat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Frumosu.

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Vor sa distruga agricultura ramaneasca cat pot de repede.Ca sa mancam mere fara gust din Austria si Olanda ...

Tocmai am luat niste rosii romanesti, nu prea mari, dar bune si dulci .
Nu mai cumpar nici o leguma sau fructa straina !

Riddick spunea...

Eu, doar banane, kiwi şi citrice. Mere, doar iarna, când nu prea se găsesc.

Crystal Clear spunea...

Exact, numai ceea ce nu creste la noi


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: