04 februarie 2011

TRU: "Revoluțiile din 1989 și căderea URSS au prins elitele cunoscătoare pe picior greșit. Toată lumea era pregătită să trăiască, încă o sută de ani, alături de comunism"



Jurnal de corespondent: Viitorul neanunțat  

Cine se teme îmbrățișează ușor preziceri care par să-i confirme teama.

Unde și cînd se mai pot repara greșelile de prognoză? Nicăieri. De mai bine de 20 de ani. toată lumea care ar trebui să știe se trezește luată peste picior de mersul lumii. Bilanțul e catastrofal: revoluții, războaie, falimente, crize au venit și au trecut fără ca vreun cercetător sau politican să le prevadă. Într-o lume care geme de institute și specialiști, nimeni nu pare să-și poată imagina ce se va întîmpla peste un an.

Revoluțiile din 1989 și căderea URSS au prins elitele cunoscătoare pe picior greșit. Toată lumea era pregătită să trăiască, încă o sută de ani, alături de comunism. După 20 de ani, căderea regimurilor autoritare din Tunisia și - posibil - Egipt a lăsat mască toate guvernele. Pădurea de institute pe probleme magrebiene a Franței n-a știut și n-a prevăzut nimic. 


În paralel, moda prezicerilor profetice ale lui Nostradamus, frisonul calendarelor incaşe și alte bau-bauri exotice fac ravagii. Lumea caută semne de viitor. De ce? Poate pentru că, după 50 de ani de cumințenie postbelică, evenimentele au prins viteză. Lumea vrea asigurări și, negăsindu-le, începe să se teamă. Iar cine se teme îmbrățișează ușor preziceri care par să-i confirme teama.

Vremurile s-au schimbat. Nesiguranța crește. Tot e putem ști despre viitor e că nu putem ști. Istoricii și politicienii nu sînt de vină, acum, cînd sînt mereu infirmați. Au fost de vină mai înainte, cînd au lăsat să se înțeleagă că surprizele și schimbările nu vin fără să îi anunțe, din timp. 


http://www.europalibera.org/content/article/2297230.html

4 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Din cate am vazut eu si la tine si pe alte bloguri, in ultimii 20 de ani comunismul s-a extins in lume. Tin minte si niste harti care aratau , pe ani cum s-a extins comunismul,stanga in lume.
Comunismul nu s-a prabusit ci s-a extins....

Riddick spunea...

Varianta upgradată o vedem la Washington DC (dar acolo nu mai ţine mult cioaca) şi la Bruxelles, unde sunt mai pesimist.

Crystal Clear spunea...

Initial, in comentariul de mai sus am scris ca a ajuns deja si in America, dar am sters pentru ca mi-am dat seama ca acolo nu tine, ca mai e putin si Obama se prabuseste curand, poate mai curand decat credem noi... :)

Crystal Clear spunea...

La Bruxelles treaba e urata rau....


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: