10 februarie 2011

"Reperul dreptei româneşti" cu troţkistul Michnik la Ateneu



După show-ul penibil H. Müller - G. Liiceanu de pe scena Ateneului, urmează alt cuplu de clowni, Andrei Pleşu - Adam Michnik. Evenimentul are printre organizatori Institutul Cultural Român:
 
Andrei Pleşu în dialog cu Adam Michnik, pe scena Ateneului Român

Tradiţia prestigioaselor Conferinţe ale Ateneului continuă luni, 14 februarie 2011, ora 18.30, pe scena Ateneului Român printr-un nou eveniment, ai cărui protagonişti sunt Andrei Pleşu, preşedintele Fundaţiei Noua Europă, directorul fondator al săptămânalului „Dilema veche”, şi invitatul său special, istoricul, eseistul şi jurnalistul polonez Adam Michnik.  Evenimentul este organizat de Filarmonica „George Enescu”, Institutul Polonez din Bucureşti şi Institutul Cultural Român. Tema întâlnirii: filozofia disidentului şi disidenţa filozofului.

http://www.icr.ro/plesu-michnik

Nu văd ce ar putea spune Michnik în afară de aburelile lui troţkiste. Iar ca interlocutor, nu se putea găsi altul mai nimerit decât unul dintre "reperele dreptei româneşti", Pleşu...

Din "gândirea" lui Michnik:
“o lovitură de stat mascată”- despre guvernarea gemenilor Kaczynski.

Adam Michnik a criticat biserica, devenită “una a monologului”, l-a caracterizat pe fostul preşedinte Kaczynski drept reprezentantul unei “Polonii a fricii, speriată de modernizare” şi a precizat că “proiectul antiliberal din ţările noastre e unul real”.

„Când sunt la Cluj preferă să ascult, decât să fac pe deşteptul. Această dezbatere despre lustraţie mă interesează foarte tare. Prefer însă s-o ascult decât să mă prefac că ştiu mai multe decât oricare dintre voi, românii. Problema stă în detalii. Am avertizat că sub deviza luptei împotriva corupţiei, se poate ajunge la construirea unui stat miliţienesc, pentru că aceasta era deviza lui Hitler”.
„Accidentul de la Smolensk a fost un paradox. Toată lumea a putut să afle adevărul despre masacrul de la Katyn prin intermediul acestui eveniment tragic”, a declarat Adam Michnik la Cluj, în această dimineaţă.

Cunoscutul disident polonez a dezvăluit că în conferinţa pe care o va susţine în această seară de la ora 18, la Universitatea „Babeş-Bolyai”, va vorbi despre capcanele care pândesc fostele ţări comuniste în acest moment, cu exemple din Polonia. Michnik a mai atras atenţia că victoria lui Viktor Orban la alegerile din Ungaria „poate complica lucrurile în această parte a Europei, pentru că Orban a fost un liberal de stânga şi acum e un naţionalist de dreapta”. 

Ziua de Cluj, 28 aprilie 2010


“Nu mai există dreapta şi stânga. Acest lucru nu mai înseamnă nimic nici în Polonia, nici în Europa. În Polonia, conflictul e între susţinătorii statului democratic şi cei ai unui stat autoritar, ai unei societăţi xenofobe, închise”.  Michnik s-a referit şi la fostul preşedinte polon, Lech Kaczynski, victimă a recentului accident aviatic de la Smolensk. “Kaczynski a reprezentat acea aripă politică ce pleda pentru o Polonie a fricii, o Polonie speriată de modernizare. Am fost în conflict politic, deşi l-am comemorat”, a declarat politologul.


Disidentul a făcut observaţii nete despre tendinţele sesizate recent în statele est-europene. Euroscepticismul, de pildă, “e un semn de provincialism”. în unele ţări există “o tendinţă centralistă, unde nu este loc pentru societate, ci doar pentru stat” şi “un egalitarism populist, reprezentat de ura faţă de oligarhi”. “Nu cunosc nici o ţară fost comunistă în care actul juridic să se desfăşoare în mod mulţumitor”, a accentuat Michnik, care a vorbit şi despre utilizarea serviciilor secrete de către guverne în lupta politică.

 Nici biserica – cea catolică, în speţă – n-a scăpat radiografiei conferenţiarului. “Biserica a început după 1989 să vorbească într-un limbaj al dictaturii. Biserica dialogului s-a transformat într-o biserică a monologului.” Adam Michnik a mai vorbit despre “proiectul antiliberal” din ţările estice, despre derapajele naţionaliste din Ungaria sau Ucraina, despre frustrările imperialiste ale Rusiei. El n-a vrut să comenteze despre România. “Când vin în România, prefer să-i întreb şi să-i ascult pe români decât să le dau lecţii”, a spus acesta, afirmând totuşi că în relaţiile româno-moldovene “este nevoie de o iniţiativă raţională de la Bucureşti”. 



“Nu eram niste fanatici ai anticomunismului de pestera. Vedeam in comunism un fenomen istoric, iar in comunisti – oameni care pot sa se preschimbe in democrati. In acest sens scria [Gyorgy] Konrad despre Imre Nagy, iar Havel despre Frantisek Kriegel. Asa ca mai tarziu, deja dupa 1989 nu ne-a placut – nici lui Havel, nici lui Konrad si nici mie – fundamentalismul radicalilor anticomunisti, mai ales al celor care in anii dictaturii fusesera muti ca pestele, iar acum voiau sa construiasca spanzuratori pentru comunisti.”


Daniel Cohn-Bendit and Adam Michnik discuss the repercussions of '68 

University of Warsaw, 9th March 2008


Cohn-Bendit (2:44 >>) - pune semnul egal între tipul de revolte din statele socialiste şi cele din statele capitaliste, din anii '60-'70-'80.


PUTINISM FĂRĂ FRONTIERE

În opinia lui Adam Michnik, "modelul Putin, al statului puternic, înseamnă de fapt lichidarea sau marginalizarea oricărei opoziţii, lichidarea presei libere şi a justiţiei independente". Nici mediul de afaceri nu este la adăpost de intervenţia brutală a autorităţilor (vezi cazul Hodorkovski). "Statul este marele patron, marele protector, şi te obligă să abandonezi participarea la viaţa publică şi opiniile neconforme cu linia oficială", explică Michnik. Popularitatea de care se bucură Putin în Rusia nu îl miră pe politologul polonez: "Să ne gândim că pentru noi – polonezii, balticii, românii – prăbuşirea comunismului a reprezentat momentul eliberării. Pentru ruşi, situaţia a fost mult mai ambiguă. Sfârşitul comunismului a însemnat şi destrămarea imperiului. A urmat haosul şi infracţionalitatea a penetrat până la cele mai înalte niveluri ale vieţii publice. Putin, fost şef al poliţiei secrete, a reinstaurat ordinea". Modelul a fost, însă exportat cu succes şi în afara graniţelor Rusiei. Adam Michnik este ferm convins că regimul gemenilor Kaczynski a fost expresia putinismului polonez, "o alianţă exotică, ini­ma­ginabilă, între foşti militanţi ai Solidarităţii, post-comunişti şi post-fascişti". "A existat o adevărată campanie de demonizare a opozi­ţiei", explică Michnik. O campanie murdară, bazată pe calomnii şi pe publicarea selectivă a unor dosare din arhivele secrete. Adversarii pu­terii erau imediat catalogaţi drept "hoţi, KGB-işti, comunişti". Totul în numele "purificării morale" a societăţii poloneze. "Minciunile, insultele şi calomniile guvernului erau preluate de pretorienii săi loiali: politicieni şi actori, jurnalişti şi scriitori; un spectacol lamentabil" – scria Adam Michnik, în urmă cu exact un an în Gazeta Wyborcza. Sună cunoscut?

EUROSCEPTICISM ŞI CATOLICISM

Fostul disident polonez consideră revoltător modul în care radicalii grupaţi în jurul gemenilor Kaczynski au speculat rănile încă vii ale memoriei colective: "Au încurajat rusofobia, germanofobia, euroscepticismul." Adam Michnik explică de ce: "Ideea fundamentală a puti­nismului este «democraţia suverană». Ce înseamnă asta? Foarte simplu. Înseamnă că putem să-i băgăm pe toţi adversarii politici în puşcărie; nu este problema Bruxelles-ului sau Strasbourgului, fiindcă suntem «suverani»".

Polonezilor li s-a spus că aderarea la structurile europene va înseamna sfârşitul identităţii lor naţionale. Dar şi ruina totală a fermierilor autohtoni. "Două argumente complet idioate, infirmate de realitate" – punctează Adam Michnik, care se declară un euro-entuziast convins: "Fermierii sunt cei care profită acum cel mai mult de pe urma aderării. Ei sunt primii beneficiari ai fondurilor europene".

Un al treilea argument invocat de euroscep­tici era inspirat de Biserica Catolică: "Fiindcă Europa este laică, mulţi episcopi polonezi văd Uniunea Europeană ca pe un inamic. În Polonia, opiniile clerului au o influenţă puternică asupra opiniei publice. "Nici un partid politic nu riscă să intre într-un conflict deschis cu Bi­serica", arată Michnik. El explică de ce : "Trebuie să înţelegeţi că tradiţia catolicismului po­lo­nez este foarte diferită de cea a altor biserici. Este o tradiţie a curajului, a martiriului. În anii comunismului, Biserica a fost un bastion al re­zis­tenţei în Polonia. Catolicismul nostru şi-a creat o imagine de unic curent liber într-o ţară lipsită de libertate.Se bucură de un mare prestigiu". Chiar dacă Biserica este di­vizată în privinţa aderării la Uniunea Europeană, dreapta ultraconservatoare poloneză a utilizat constant religia în jocul politic. Inclusiv pentru demonizarea adversarilor, etichetaţi drept libertini şi agenţi ai prăbuşirii morale a naţiunii.

LUSTRAŢIA, NOUA VÂNĂTOARE DE VRĂJITOARE

Pentru discreditarea adversarilor, o metodă şi mai eficientă s-a dovedit scormonirea prin ar­hivele secrete. Fenomenul s-a manifestat de­ja cam în toată Europa de Est, este de părere Adam Michnik, care explică: "În Polonia, şi mă tem că şi în România, dosarele Securităţii au de­venit arme ale luptei politice. Nu sunt folo­si­te pentru aflarea adevărului. Au devenit ka­laş­nikoave împotriva persoanelor incomode pentru putere". Fostul disident polonez avertizează că dosarele poliţiei politice trebuie analizate cu prudenţă şi suspiciune: "Ele au fost de la început întocmite ilegal, ca instrumente de şantaj, aşă că este absurd să le luăm acum drept literă de Evanghelie. Este aberant ca mărturia unui colonel KGB care a întocmit un raport despre mine să devină mai importantă decât mărturia mea şi a faptelor mele. El să fie crezut şi eu nu!".

Pretutindeni în Europa de Est lustraţia s-a transformat într-o vânătoare de vrăjitoare, motivată politic, este de părere Adam Michnik. El crede că o viziune simplistă asupra vinovăţiilor este primejdioasă şi nedreaptă: "Concluziile nu sunt simple, fiindcă istoria comunismului a fost foarte complexă. Să luăm exemplul României. În 1968, când Ceauşescu s-a opus invaziei sovietice din Cehoslovacia, pentru un tânăr român el putea părea un patriot care luase o decizie foarte bună. De ce să nu colaboreze tânărul cu acest regim care sfida Moscova?

Nu putem judeca totul în alb şi negru. Simplificările sunt periculoase. Să luăm exemplul german. Toţi organizatorii atentatului împotriva lui Hitler (Operaţia "Valkiria", 20 iulie 1944 – n.r.) făceau parte din structurile naziste. După înfrângerea celui de-al Treilea Reich, ar fi trebuit judecaţi şi lustraţi Witzleben şi Stauffenberg? E o prostie!"

Ce este de făcut? Să lăsăm trecutul îngropat şi să punem lacătul pe arhive? Adam Mihnik crede că există o singură soluţie: "Toate dosarele să fie postate pe Internet. Toate! Dacă un comitet poate face o triere, procesul este viciat. Selecţia înseamnă manipulare. Cine controlează arhivele secrete deţine puterea.
Nu puterea legală, ci puterea reală".

Jurnalul naţional : Adam Michnik, unul dintre părinţii Solidarităţii - Lustraţia, transformată în armă politică


The Real Solidarity      

Adam Michnik is a symbol of the great betrayal in Poland among people in opposition. Why? 

Michnik misinformed the Western and Polish public through media such as Radio Free Europe. (However, the people of real Solidarity understood these tricks.) During his hardest time in prison Michnik managed to write books on Gen. Jaruzelski's intended reforms. He published in London. Other people who were imprisoned could only dream about reading underground press or writing letters to family. Censorship was pervasive from phones to school libraries, from radio to letters. (I personally have several envelops stamped with a "censorship" stamp and three of them were local and not foreign correspondence). Now we know from documents and from his behavior today that Michnik cooperated with Jaruzelski's regime during this entire period. The real leaders of Solidarity were either beaten or killed. (I.e. Mr Marian Jurczyk's -- leader of Solidarity in Szczecin  -- son and daughter were killed by the militia. There are many such examples. Recently documents were published which contain the names of 26 priests who died on orders of the Communist Party between 1979-89. History will reveal many more such names.)

http://www.jrnyquist.com/new_page_6.htm

14 comentarii :

Anonim spunea...

Faptul ca se leaga de biserica, de lustratie, de eurosceptici isi gaseste explicatia aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Adam_Michnik
Ce nu inteleg eu, cum dracu' ajung astia sa ne tina noua prelegeri!

Riddick spunea...

Un impostor, iar pentru polonezi şi un trădător.

E ceva defect la ICR.

Crystal Clear spunea...

"communists built a network of secret agents inside Solidarity who would eventually replace Solidarity's real leaders."

Cam asta este situatia si cu "dizidentii" nostri .
Dialogul Plesu -Michnik va fi unul ca de la "dizident" la "dizident".

Oare toti intelectualii nostri intra in categoria asta?

De ce nu-l invita nimeni pe Vaclav Klaus ?

Cati intelectuali sau politicieni din Romania pot purta un dialog cu Vaclav Klaus ?

Crystal Clear spunea...

Da, de ceva vreme , in final si eu am observat ca ceva nu este in regula la ICR.
Si am incercat sa-i analizez destul de bine acum vreo doi ani- m-am dus pe la dezbaterile de acolo.....

Riddick spunea...

“Nu mai există dreapta şi stânga. Acest lucru nu mai înseamnă nimic nici în Polonia, nici în Europa. în Polonia, conflictul e între susţinătorii statului democratic şi cei ai unui stat autoritar, ai unei societăţi xenofobe, închise”.

Aceeasi propaganda ca a PSDNLPC.

Când au fost ultimele alegeri în Georgia, îl făcea pe Saakashvili "stalinist" (ăsta e termenul tipic troţkiştilor si comuniştilor din "noul val") - disocierea "stângii sănătoase" - n'asa ? - de "excesele anilor '20-'50".

De câte ori apare termenul "stalinism" în alt context decât perioada 1924-1953 din URSS, e clar un eufemism gauche-caviar.

Anonim spunea...

am mai vazut comentarii critice la adresa ICR, insa nu le-am luat in seama.

Crystal Clear spunea...

Cand observ la ce nivel este orchestrat totul nici nu ma mir ca am ajuns aici.
Nu inteleg cum este posibil, ca si intelectual sa inghiti balivernele astora?
Probabil ca, atunci cand iti asiguri partea materiala ocupandu-te de cultura n-ai alta solutie, decat sa urmezi linia lor -altfel mori de foame.
Dar exista si alti intelectuali : medici,ingineri,avocati, fizicieni, chimisti etc, etc, etc
Ei nu traiesc din cultura.
De aici ar trebuit sa se ridice euroscepticii

Riddick spunea...

Eu unul am considerat ICR total irelevant (chiar în perioada scandalului "poneiului roz"), dar acum vad că bagă strâmbe. Să vedem ce mai întreprinde Patapievici, îl credeam mai deştept.

A propos, Pleşu încă nu a spus ce vizite şi ce instrucţiuni primea în vara 1989, în "exilul de aur" de la conacul Enescu (casă de creaţie a Uniunii Scriitorilor din RSR, Tescani, judeţul Bacău).

Riddick spunea...

M-aş băga cu încă 10-15 inşi, dacă s-ar găsi, să facem scandal în incinta Ateneului când vor începe incantaţiile gauche-caviar (pancarte "pliante", fluiere, etc...). De citit bine înainte legile cu ordinea publică. ;-)

Crystal Clear spunea...

La ICR a inceput campania electorala pentru europarlamenare a lui C Preda si TRU la inceputul lui mai 2009 cu o conferinta a celor doi.
Ca si data era imediat dupa ( sau inante, nu mai tin bine minte )de 5 mai ( cred) 2009 cand s-a lansat cartea Reconstructia Dreptei de catre CADI -
Am ajuns si eu ( cam inante de jumatatea conferintei ).
Au participat la lansare si : V Stoica,( care a si vorbit), D.P Aligica, Cristina Traila.
Bineintels ca au vorbit si Patapievici, Mihaies,

Crystal Clear spunea...

Daca se strang cei 10-15 vin si eu la protest.

Bineinteles ca totul trebuie sa se desfasoare in conditii legale.

Astfel nu te asculta nimeni,din contra te ignora cu tupeu si spun ca-i insulti

Riddick spunea...

Ce să vină... nici ăi de-i am în blogroll nu sunt în stare să pună un comentariu aci, pe blog, şi se mai chiombesc p-aci şi ăia din Langley, VA, şi ăia de la STS (see ya, boys...).

Crystal Clear spunea...

Le este frica sa faca si comentarii, dapa-i sa protesteze impotriva "reperelor asa zisei drepte".

Toti ii fac temenele lui Plesu, Tismaneanu,Theophyle, etc.

Deh-prieteni de-o viata.....

La asa o prietenie stransa ce mai conteaza politica de drepta.

O facem sociala de piata ( adica stanga) daca asa se cere.Sa creem confuzie ca sa ne mearga noua,celor care facem cultura cat mai bine...
Ca poporul roman e bleg si usor de prostit. Facem noi pe judecatorii poporului roman. Noi, cei sponsoritati de KAS.
Noi care consideram ca trebuie sa dispara cuvantul tigan si sa-l transformam in rom.Ca sa inteleaga strainii ca poporul roman este poporul tiganilor...

Crystal Clear spunea...

Au fost si pe la mine pe blog cei de la STS.
Vin si tot felul de ciudati de prin SUA


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: