Articol apărut în ziarul Atac la persoană:
Senatorul Mircea Diaconu şi fratele său - împroprietăriţi ilegal pe zeci de hectare de pădure
Şeful Direcţiei Silvice Piteşti, Ion Dobrinoiu, împreună cu prefectul Davidescu, au demascat zeci de împroprietăriri ilegale petrecute în comuna Berevoieşti. Printre cei care au beneficiat de “serviciile” primarului Fănel Proca şi a fostului şef de la Ocolul Silvic Aninoasa se numără şi senatorul liberal Mircea Diaconu, şi fratele acestuia care, împreună cu alte trei persoane, au fost puşi în posesie pe 30 de hectare de pădure care a aparţinut dintotdeauna statului.
Direcţia Silvică şi Prefectura i-a dat în judecată
Prefectura Argeş şi Direcţia Silvică Piteşti luptă în instanţă pentru a anula titlurile de proprietate şi punerile în posesie ilegale de pădure de pe raza comunei Berevoieşti. Prefectul Gheorghe Davidescu şi şeful DS Piteşti, Ion Dobrinoiu, vor să facă ordine în jaful pus la cale chiar de către un coleg silvicultor, în cârdăşie cu un primar care şi-a atras porecla de “Toacă”. Responsabili pentru înstrăinarea pădurii statului sunt, în principal, primarul liberal din Berevoieşti, Fănel Proca şi fostul şef al Ocolului Silvic Aninoasa, Viorel Dode, pe numele căruia există un dosar consistent la DNA. În cauză sunt aproximativ 2.000 de hectare de pădure care au aparţinut dintotdeauna statului, după spusele lui Dobrinoiu. Printre “beneficiarii” ilegalităţilor produse de cei doi se regăsesc şi senatorul PNL Mircea Diaconu şi fratele său, Alexandru. Fraţii Diaconu, împreună cu alţi trei (Georgeta Tănase, Viorica Urcan şi Ion Georgianu) pretind a fi moştenitorii unei suprafeţe de aproape 30 de hectare de pădure care ar fi aparţinut cândva preotului Alexandru Georgian, bunicul senatorului. Dar cum familia Diaconu este, de fel, din Vlădeşti, faptul că moştenitorii au primit pădure în Berevoieşti a ridicat mai multe semne de întrebare.
“Manevră” marca PNL
Nu mică ne-a fost mirarea când am aflat că, alături de încă 30 de împroprietăriţi, senatorul liberal se află pe “lista neagră” a celor care au fost ajutaţi de primarul din Berevoieşti, Fănel Proca şi fostul şef al Ocolului Silvic Aninoasa, Viorel Dode. Studiind cazul, am aflat destul de repede că împroprietărirea lui Diaconu s-a produs prin intermediul unui grup de liberali şi care au concurat la jefuirea pădurii seculare a statului. Astfel, primarul liberal Fănel “Toacă” Proca a acţionat cu sprijinul şefului de Ocol Silvic, dar şi cu buna ştiinţă a colegului de partid aflat pe atunci la conducerea DS Piteşti- Valerian Jinga. Cercul vicios s-a închis undeva în biroul fostului prefect Ion Popa, acum liberal de frunte în judeţ. Spunem asta pentru că, în momentul de faţă, Prefectura şi DS Piteşti au acţionat în judecată inclusiv Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din Argeş. Cârdăşia liberalilor s-a închis glorios, se pare, tocmai la Parlament, printre cei care au avut de câştigat de pe urma împroprietăririlor cu suprafeţe inestimabile de pădure fiind şi senatorul PNL de Argeş, Mircea Diaconu.
Diaconu spune că are acte de la... Mircea cel Bătrân
Deşi este parte într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Piteşti, în care Prefectura şi DS Piteşti cer anularea actelor de proprietate, senatorul liberal Mircea Diaconu încearcă să ne convingă că familia sa este proprietară a pădurii aflate în litigiu de pe vremea lui Mircea cel Bătrân: “După actele noastre ar fi trebuit să primim vreo şapte familii 1.200 hectare de pădure. Nu am primit nimic pentru că în jur se află statul român. Când era gata să primim a mai apărut şi prefectul ăsta şi care a invalidat toate actele, deşi din 91 ne chinuim şi ne căznim în justiţie să ne obţinem tot dreptul. Am acte de la Mircea cel Bătrân , la Cuza având noi averea asta şi primită prin logofeţi şi prin boieri, de fapt miniştri ai vechilor domnitori, avem dovezi, când s-a ajuns la Cuza s-au confiscat averile mănăstireşti. Având bătrânii noştri această pădure, care de fapt era un munte întreg, în vecinătate cu o mănăstire, Vierosu a luat şi pădurea lor dintr-o greşeală a unui stat. La un moment dat, bunicul meu, în 1921 a deschis procesul cu statul burghez spre a redobândi averea lăsată moştenire. Procesul a durat până în 1943 cu celălalt stat şi l-au câştigat bătrânii noştri, a venit războiul, după care a venit altă lumină de la Răsărit şi s-a terminat, şi totul a rămas în coadă de peşte. Noi, eu şi fratele meu, am redeschis subiectul că suntem blestemaţi, iată, în 90, ca acum să vină prefectul dumneavoastră şi să rupă, să ne întoarcă din nou şi să o luăm de la capăt. Probabil când o să am eu vreo 80 de ani o să ajung cu procesul ăsta undeva la drepturile omului, la CEDO, undeva.” Pe undeva, Mircea Diaconu se dă deja bătut în acest proces. Ion Dobrinoiu explică de ce punerea în posesie e lovită de nulitate: “Validarea s-a făcut fără să aibă la bază acte de proprietate, întrucât hotărârea instanţei de judecată din 1938 a fost anulată de hotărârea dată în 1942, suprafaţa respectivă rămânând în proprietatea statului.” De fapt, tot ceea ce încearcă să facă în instanţă prefectul şi şeful Direcţiei Silvice Piteşti, Ion Dobrinoiu, este să “rupă” o succesiune de ilegalităţi petrecute în Berevoieşti în ultimii ani.
2 comentarii :
Of, nimic nu mai e ce a fost... Până să devină clientul Antenei şi al Realităţii îl îndrăgeam ca actor... Rămâne doar ca filmele mele favorite să fie în continuare Asflat Tango şi Filantropica...
Altfel, vezi cum e în viaţă?, credea el vreodată că are să-şi urmeze şi-n traiul de zi cu zi magistralul rol de Brânzovenescu?..
Un escroc, atâta tot.
Credea că ţine şmecheria.
După '90 nu l-am mai apreciat, parcă presimţeam eu ceva.
Trimiteți un comentariu