13 ianuarie 2011

Tratatul de la Lisabona trimis în judecată (Presseurop)

12 ianuarie 2011 Berlingske Tidende Copenhaga
Curtea supremă de justiţie din Danemarca a permis de curând unui grup de 35 de danezi să depună o plângere în faţa curţii, împotriva primului ministru Lars Lokke Rasmussen (Partidul liberal), relatează cotidianul Berlingske Tidende. Potrivit petiţionarilor, printre care se numără mai multe personalităţi politice şi artistice, primul ministru ar fi violat Constituţia daneză ratificând tratatul de la Lisabona printr-un vot parlamentar, în loc să fi organizat un referendum. În editorialul său, Berlingske consideră că procedura de ratificare ar fi fost susţinută de majoritatea danezilor şi speră că justiţia va da dreptate primului ministru, "altfel ne vom întoarce la epoca Maastricht, cu discuţii eterne asupra posibilităţii de a trăi izolaţi de UE". Danezii refuzaseră tratatul de la Maastricht prin referendum în 1992, înainte de a-l ratifica ulterior în 1993, şi după ce au obţinut clauze de exempţiune.


2 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Este oare primul proces din UE contra Tratatului ?

Daca, da ,este doar inceputul.

Riddick spunea...

Primul la un tribunal. Au mai fost la Curtea Constituţională (Cehia şi Polonia, de ex.) - dar cu vechii judecători de stânga, au pierdut.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: