13 ianuarie 2011

Tratatul de la Lisabona trimis în judecată (Presseurop)

12 ianuarie 2011 Berlingske Tidende Copenhaga
Curtea supremă de justiţie din Danemarca a permis de curând unui grup de 35 de danezi să depună o plângere în faţa curţii, împotriva primului ministru Lars Lokke Rasmussen (Partidul liberal), relatează cotidianul Berlingske Tidende. Potrivit petiţionarilor, printre care se numără mai multe personalităţi politice şi artistice, primul ministru ar fi violat Constituţia daneză ratificând tratatul de la Lisabona printr-un vot parlamentar, în loc să fi organizat un referendum. În editorialul său, Berlingske consideră că procedura de ratificare ar fi fost susţinută de majoritatea danezilor şi speră că justiţia va da dreptate primului ministru, "altfel ne vom întoarce la epoca Maastricht, cu discuţii eterne asupra posibilităţii de a trăi izolaţi de UE". Danezii refuzaseră tratatul de la Maastricht prin referendum în 1992, înainte de a-l ratifica ulterior în 1993, şi după ce au obţinut clauze de exempţiune.


2 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Este oare primul proces din UE contra Tratatului ?

Daca, da ,este doar inceputul.

Riddick spunea...

Primul la un tribunal. Au mai fost la Curtea Constituţională (Cehia şi Polonia, de ex.) - dar cu vechii judecători de stânga, au pierdut.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: