13 ianuarie 2011

Tratatul de la Lisabona trimis în judecată (Presseurop)

12 ianuarie 2011 Berlingske Tidende Copenhaga
Curtea supremă de justiţie din Danemarca a permis de curând unui grup de 35 de danezi să depună o plângere în faţa curţii, împotriva primului ministru Lars Lokke Rasmussen (Partidul liberal), relatează cotidianul Berlingske Tidende. Potrivit petiţionarilor, printre care se numără mai multe personalităţi politice şi artistice, primul ministru ar fi violat Constituţia daneză ratificând tratatul de la Lisabona printr-un vot parlamentar, în loc să fi organizat un referendum. În editorialul său, Berlingske consideră că procedura de ratificare ar fi fost susţinută de majoritatea danezilor şi speră că justiţia va da dreptate primului ministru, "altfel ne vom întoarce la epoca Maastricht, cu discuţii eterne asupra posibilităţii de a trăi izolaţi de UE". Danezii refuzaseră tratatul de la Maastricht prin referendum în 1992, înainte de a-l ratifica ulterior în 1993, şi după ce au obţinut clauze de exempţiune.


2 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Este oare primul proces din UE contra Tratatului ?

Daca, da ,este doar inceputul.

Riddick spunea...

Primul la un tribunal. Au mai fost la Curtea Constituţională (Cehia şi Polonia, de ex.) - dar cu vechii judecători de stânga, au pierdut.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: